prirodna dekoracija

Lagano se uzgaja, a cvate cijelog ljeta - zato je pametno imati gerbere u vrtu

gerber
Flora magazin
30.05.2023.
u 07:00

Ocvale cvatove treba odstranjivati radi poticanja daljnje cvatnje. Razmnožava se dijeljenjem biljke ili sjemenom. Listovi su poslastica za puževe, pa treba poduzeti mjere opreza

Gerberi su zeljaste jednoljetnice koja narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu. U područjima s blagom klimom uzgajaju se kao trajnice. Može podnijeti nekoliko stupnjeva ispod ništice ako se prije zime pokrije petnaestak centimetara debelim malčem od slame.

Foto: pixabay

Danas se većinom uzgajaju hibridni kultivari, uključujući i one patuljasta rasta, čiji cvatovi mogu biti većeg ili manjeg promjera. Cvatovi se nalaze na dugim cvatnim stapkama i odlikuju se intenzivnim bojama: crvenom, ružičastom, lososnom, narančastom, žutom, bijelom i krem, često s crnom sredinom.

Foto: Flora magazin

Lagano se uzgaja, a cvate cijeloga ljeta. Odrezani cvjetovi drže se u vazi do 14 dana. Uzgaja se na osunčanu položaju u tlu bogatom organskom tvari i propusnom za vodu. Tijekom rasta i cvatnje redovito se zalijeva pazeći da se ne pretjera jer velika vlaga može prouzročiti truljenje u sredini rozete.

Foto: pixabay

Ocvale cvatove treba odstranjivati radi poticanja daljnje cvatnje. Razmnožava se dijeljenjem biljke ili sjemenom. Listovi su poslastica za puževe, pa treba poduzeti mjere opreza.

Primjena: na miješanim gredicama, za rez.

Napomena: najbolje uspijeva u područjima s dugim, toplim ljetima i visokom zračnom vlagom.

gerber
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije