LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Zlata vrijedan

Dva očeva 'zmaja' zamijenili kombajni od 2 milijuna kuna

Zapošljavaju pet djelatnika, 
a u sezoni i dodatnih 15-ak
19. kolovoza 2014. u 12:05 10 komentara 12454 prikaza
opg malnar
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Baš su im te 1997. godine dobro došli novci koje su dobili na dar u svatovima. Imali su jedinstvenu priliku kupiti novi automobil i konačno se riješiti starog golfa jedinice. Ali “friški” supružnici Ivica i Draženka Malnar na brzinu su se dogovorili i kupili – kombajn.

– Njime sam odmah zaradio 15.000 maraka, za novoga Passata – prisjeća se Ivica Malnar.

Ako je ikada prije i mislio drukčije, tada je shvatio da se od poljoprivrede može živjeti. Kad danas vraća film unatrag, svjestan je da zapravo drukčije i nije moglo biti. Dok su se njegovi vršnjaci u Bektežu nedaleko od Kutjeva igrali skrivača i trčali seoskim ulicama i dvorištima, Ivica je sjeo za upravljač traktora. Imao je, kaže, pet godina kada je prvi puta vozio. Ili barem pokušao.

– Bio sam premalen da bih mogao dohvatiti sve papučice. Zato je sa mnom bio dvije godine stariji prijatelj. On je stiskao kvačilo, ja kočnicu. Kad sam bio stariji, dok se društvo igralo, ja sam morao kombajnirati. Mislio sam tada, kada budem veliki, nikada više neću imati posla s poljoprivredom. Al’ danas sam zahvalan roditeljima što su me poticali da im pomognem. Tako sam stvorio radne navike – kaže.

Usluge ključ uspjeha

Zato što danas misli ovako, možda je ponajviše “kriv” Ivičin otac Josip Malnar koji je u Bektež prije puno godina došao zbog posla. Bio je Josip radnik u seoskom mlinu, a kad se zaljubio u ovdašnju djevojku, Mariju, nije mu bilo druge nego ostati gdje jest. Vrijedan kakav jest, počeo je stvarati vlastito gospodarstvo pa je mehanizacijom koju je uspio kupiti za sebe i drugima obavljao usluge. Baš to – pružanje usluga u poljoprivrednoj proizvodnji – danas radi i Josipov sin Ivica. Samo, njegovi su strojevi kudikamo “moćniji” od očevih. Kad je prije godine dvije godine za dva milijuna kuna kupio najsuvremeniji kombajn na svijetu, postao je prava medijska senzacija.

– Sad imam dva takva kombajna. Sve ulažem u mehanizaciju. Imam i novi traktor vrijedan 200.000 eura – kaže, nabrajajući koliko još traktora ima. Najstarijem su tek dvije godine.

Sve se samo isplati

– Sve što imamo rentabilno je i na kraju se samo isplati. Za vlastite potrebe obrađujem 450 hektara zemlje, za suradnike još 1300 hektara. Pa ne možeš ovaj posao raditi bez dobrih strojeva. Da sam kupio vikendicu, nitko ne bi ni znao da je imam. Ovako, kombajne i traktore vide svi. Od 1997. godine kupio sam tri nova kombajna i 15 do 16 traktora. Tehnologija je toliko otišla naprijed, a mi smo na tržištu. Svake godine povećavamo posao, i to zahvaljujući novitetima u mehanizaciji. Puno radimo, izjutra oko pet-šest počinjemo. Ali kako to obično biva, drugi ti sve mogu oprostiti, osim uspjeha. Vjerujem da se svakome u životu ukaže njegovih pet minuta. Samo ih treba dobro iskoristiti, odabrati pravi smjer. Ja sam to učinio – priča Malnar u čijem je obrtu petero zaposlenih, s redovitim primanjima.

Malnar | Autor : Marko Mrkonjić/PIXSELL Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Jedan od njih je i brat Željko, zadužen za brigu o duhanu kojeg godišnje proizvedu oko tri tone i koji suše u vlastitoj sušari. Željkova su odgovornost i radnici. Tijekom sezone radova u polju zapošljavaju petnaest sezonaca.

– Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom i nikad ne znaš hoće li godina biti dobra ili će ti sve propasti – govori Ivica, a njegova supruga Draženka, agronom po struci, potvrđuje. Zadužena je i za silnu papirologiju oko poslovanja. Radnicima kuha ručak i večeru. I savjetuje muža.

– Htio sam kupiti automobil, a ona je rekla da pričekam i da je bolje da kupim priključak. Tako je i bilo. Najprije mehanizacija, onda automobil – smije se Ivica Malnar pa prekida razgovor da se javi na telefon koji stalno zvoni. Ove je godine zasadio grašak na 30 hektara. Brali su ga strojno, na dan kad smo posjetili Malnarove. Javljaju mu da su plodovi “sredili” kombajn. Trebalo je rastavljati, čistiti. Kad se takvo zlo dogodi, stroj valja odmah osposobiti. Najskuplji je kad ne radi ništa.

– Tako to ide. Posla ima cijeli dan – govori dok idemo preko dvorišta. Zastajemo, razgledavamo traktore, silne priključke. Sve suvremeno, kompjuterizirano.

Volonter u politici

– Lako je takav traktor vozit’. To može sva’ko. Ja sam im’o dva “zmaja” – dobacuje Ivici otac Josip. Kaže još i da je razočaran što u njihovu selu više nitko ne drži kravu. – Sad vodaju pse – kritizira. Na te njegove riječi Ivica samo sliježe ramenima. Čeka da radnici dovezu kombajn s polja graška, da ga čiste. Potrajat će to do duboko u noć. A sutra sve ispočetka.

Njegova mehanizacija ovih je dana raštrkana po slavonskim njivama. Ima ih i s požeške strane, i s druge strane Papuka – od Orahovice, Crnca, Malinovca...

A kad dođe iz njive, otići će Malnar, premda u radnom odijelu, do gradske uprave. On je, “onako” volonterski i bez naknade, dogradonačelnik Kutjeva na čijem je čelu najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, 26-godišnji Josip Budimir. Malnar je i jedan od osnivača ratarske udruge Ledina.

– Pitaju me ljudi kad se uspijem naspavati, pa im odgovaram da je to kad kćeri Petru i Klaru odvedem u kino. To mi je jedina prilika da odspavam, a da me ne budi zvonjava mobitela – kaže.

>> Opširnije o kandidatima za najbolji OPG pročitajte OVDJE

Točno zna koliko će čega kome prodati

Ječam, duhan, pšenica, uljana repica, kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa – sve su to kulture koje uzgaja Ivica Malnar, dobitnik nagrade Zlatni list, za najkvalitetniji duhan, i Zlatna repa za najbolju kvalitetu šećerne repe. Sva njegova proizvodnja ugovorena je i ne mora brinuti kome će prodati.

Kad govori o poljoprivredi, ne može ne spomenuti da je jedan od problema što ne postoji jasna bilanca koliko koje kulture treba i što se ne sije planski:

Foto: Duško Mirković/PIXSELL

– Ne bi se smjelo sijati gdje se što hoće. Kako lavanda može biti u Baranji? Zna se u kojem podneblju ona raste. I što u Baranji treba saditi. Nije mi jasno ni zašto mali proizvođači moraju tri do četiri posto skuplje plaćati zakup zemlje nego veliki sustavi – navodi Ivica Malnar samo neke primjere iz prakse za koje je uvjeren da ih žurno valja mijenjati.

OSOBNA ISKAZNICA – PPU Malnar, Bektež

 • 450 hektara zemlje Malnar obrađuje za vlastite potrebe. Na toj zemlji uzgoji oko 50 tona šećerne repe, desetak tona uljarica, 17 tona žitarica, od osam do 12 tona kukuruza i tri tone duhana
 • 1300 hektara površina je zemlje koju vlastitom mehanizacijom obrađuje za suradnike. Malnarovi kombajni i traktori mogu se vidjeti na njivama diljem Slavonije
 • sjedište je poljoprivredne proizvodnje i usluga Malnar u Bektežu na kućnom broju 12. Ivica Malnar najveći je privatni poljoprivredni proizvođač u Požeško-slavonskoj županiji. *PPU – poljoprivredna proizvodnja i usluge

Kako stići

Do Bekteža se od Kutjeva (5,7 kilometara) automobilom stiže za otprilike 11 minuta, a od Požege (24,5 kilometara) za 25 minuta

Požeško-slavonska županija

 1. Broj stanovnika: 78.034
 2. Površina županije: 181.524 četvornih km
 3. Površina poljoprivrednih hektara: 81.442
 4. Najvažniji poljoprivredni proizvodi koji se proizvode u županiji: stočarska proizvodnja, živa riba iz porodice šarana, cijepovi vinove loze, žitarice, ulje od bundeve, grožđe, voće i povrće
 5. Izvoz poljoprivrednog sektora županije: 3,805.893 USD (2013.)
 6. Najveće poljoprivredno-prehrambene tvrtke na području županije: KUTJEVO d.d.,Kutjevo, ZVEČEVO d.d., Grbić d.o.o., Ribnjačarstvo Poljana d.d., KWS Sjeme d.o.o. , LOZNI CIJEPOVI KUTJEVO d. o. o., POLJO-GAJ d.o.o., POLJOPRIVREDA LIPIK d. d. , vinarije: GALIĆ d.o.o., VENJE d.o.o., BARTOLOVIĆ d.o.o., BAOR d.o.o., JAKOBOVIĆ d.o.o., KRAUTHAKER d.o.o., VINA MARKOTA d.o.o., PERAK d. o. o., PODRUMI VENJE d.o.o., PAVIĆ VINOGRADARSTVO d.o.o.
 7. Udio u poljoprivrednim površinama RH: 3%
 8. Udio u broju poljoprivrednih proizvođača RH: 3 %
 9. Broj IPARD korisnika i korisnika drugih EU fondova, a vezano za poljoprivredu: 3 ugovorena (Obrt Vala Pleternica, Vina Markota d.o.o. Pleternica, Obrt Leona Požega

5734

poljoprivredna proizvođača ima Požeško-slavonska županija

 • tony_montana:

  ne treba se busati o prsa sa dug... kad reznu poticaje, a ratu kredita treba vratiti... sretno

 • mikeško:

  Da je gospodin Malnar proizvodio količine koje pišu ne bi imao te kombajne i kvalitetnu mehanizaciju. Ovo su podaci o proizvodnji po ha površine koji su mogući u kvalitetnoj proizvodnji. Ako je podatke dao gospodin Malnar onda novinar mora pažljivije ... prikaži još!ije slušati ili se konzultirati s strukom.

 • perostar:

  a jel izdaje račune i plaća PDV na usluge, s kojim gorivom vrši usluge, da sve radi po slovu zakona ne bi uspio kupiti traktor za 20 000€ , a ne za dvjesto