savršena vikendica

Vlasnici su sami osmislili, a većinom i u djelo proveli, uređenje kućice u Ražancu

Foto: Šime Zelić/PIXSELL
1/18
05.07.2023.
u 07:00

Gradnja je počela prije tri godine, upravo prije pojave korone. Roh bau dio je išao dosta brzo i po planu. Međutim, završni radovi su se malo odužili jer je već počela karantena – objašnjava Zlata

Ne tako davno Zlata Jović, poznata po svojim dizajnerskim remek-djelima od keramike, oduševila nas je svojim životni prostorom u Zagrebu. Nedugo nakon toga put je Zlatu i njezinu obitelj odveo u Oman, a paralelno s tim, taman prije početka pandemije, krenuli su u adaptaciju postojeće kuće i gradnju dodatne kućice u Ražancu kraj Zadra. To je početak priče o “Kolo loko cottage”, kućici u koju su Zlata i njezin suprug, također umjetnik, uredili sami, po svom guštu.

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

 – Gradnja je počela prije tri godine, upravo prije pojave korone. Roh bau dio je išao dosta brzo i po planu. Međutim, završni radovi su se malo odužili jer je već počela karantena – objašnjava Zlata. Kad je pitamo što je bilo najizazovnije, odnosno što su najduže čekali, iskreno kaže:

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

– Najteži dio, tj. najduži, bila je izrada projekta. Kako smo u to vrijeme živjeli u Omanu, sve se nekako odugovlačilo s projektantskom firmom. Projektna ideja je bila naša, arhitekt je to proveo u nacrt. Željeli smo galerijski prostor, vidljivost krovne konstrukcije i što manje čvrstih zidova. Betonski strop u kuhinji tako, primjerice, krasi željezna greda koja je meni najdraži akcent u kući – kaže vlasnica. S obzirom na to da je kuća jako posebna, s puno detalja, pitamo tko potpisuje unutarnje uređenje?

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

– Dosta radova smo napravili sami. Kći i ja smo obojile sve zidove i drveno krovište, a u malom WC-u zidove sam napravila u tehnici tadelakt tipičnoj za Maroko. Takvi zidovi su perivi i glatki kao staklo i vodootporni što ih čini fantastičnima za održavanje – priča Zlata u dahu te nastavlja:

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

– Namještaj je kombinacija Ikee i starog namještaja koji sam pronašla u oglasniku, zatim obnovila i ponosno ističem da je dobio novi život takvim recikliranjem. I zaista, puno je u ovoj kući kreativnih rješenja, primjerice, kuhinjski otok, koji je zbog svog dizajna i boje jako atraktivan detalj u prostoru, zapravo je prenamijenjeni stari pisaći stol.

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

– Noge stare šivaće mašine iskoristila sam za lavandin, dok je stari stolić postao konzola za lavandin u malom WC-u. Luster od bakrene žice sam isheklala, a suprug je spojio žice i grlo za žarulju. Kućica je prvotno bila rađena za nas, ali sad smo odlučili okušati se i s najmom, prije svega zbog brojnih komplimenata koje smo dobivali od posjetitelja. Naime, i u Zagrebu i u Ražancu imam studio za lončarstvo i keramiku, Kolo loko pottery. Tečajevi i radionice lončarstva održavaju se od rujna do srpnja u Zagrebu, a za ljetnih mjeseca se selimo u Ražanac.

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Oba prostora opremljena su lončarskim kolima i svim potrebnim alatima te lončarskom peći. U Ražancu smo ove godine održali i prvi pottery retreat u suradnji sa studijem Pi Pamele Ivanković – objasnila je vlasnica. Ova šarmantna kućica može se unajmiti zajedno s potpuno opremljenim studijem tijekom cijele godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije