LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ne zaboravite orezivati cvijeće tijekom vrućina

Bujniji cvat nekih ljetnica posljedica je i redovitog orezivanja i odstranjivanja uvelih i požutjelih listova kao i cvjetova
07. lipnja 2020. u 07:00 0 komentara 14144 prikaza
vrt s cvijećem
Foto: Thinkstock

Da bi vaše balkonsko ili vrtno cvijeće uspješno napredovalo i uvijek iznova cvjetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicioniranja i zalijevanja, redovito odstranjivati požutjele i suhe listove, kao i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno ne samo odstranjivanje nego i orezivanje. To će ih učiniti još ljepšima i bujnijima jer će tako slabije grančice moći više rasti i ojačati se.

Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se i u proljeće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tijekom ljeta i jeseni. Orezivanje se može koristiti i u svrhu da se spriječi daljnji rast biljke ili da se jednostavno smanji njezin volumen na željeni. Tada je potrebno odstranjivati deblje grane i to što bliže tlu, samo pazite da to ne činite u danima kada su visoke dnevne temperature te svakako to radite rano ujutro ili navečer.

orezivanje ljetnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

HIBISKUS – Bujniji grm hibiskusa kao i brojnost cvjetova povećat će se odstranjivanjem vrhova uvenulih izdanaka, ali i rezanjem.

orezivanje ljetnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

PETUNIJE – Imaju dosta osjetljive cvjetove koji su skloni sušenju, naročito ako im uvjeti poput redovitog zalijevanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni. Odstranjujte redovito suhe cvjetove, kako bi mogli izrasti novi te škarama slobodno oblikujte dužinu grana. Naročito je potrebno odrezati one grane koje nemaju cvjetova – izrast će nove s novim izdancima. Požutjeli i suhi listovi kao i slabo cvjetanje može biti znak da cvijet treba ne samo više vode, nego i redovitiju prihranu.

orezivanje ljetnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

LAVANDA – Svaki put kad procvjetaju novi cvjetovi, slobodno ih odrežite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrijebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova narast će vrlo brzo novi.

 

orezivanje ljetnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

PELARGONIJE – Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a tijekom ljeta je potrebno uklanjati samo uvele i osušene grane i cvjetove. Ako vam se događa da listovi često žute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvjetove li listove.

Mali prostori Ovim trikovima oživite mali balkon, izgledat će senzacionalno kuća LJEPOTICA NA 3 KATA Elegantna vila čiji spoj arhitekture i dizajna nikoga ne ostavlja ravnodušnim karanfil Najmirisnija ljetnica Karanfili će na balkonu ili prozorskoj dasci osvajati bojom i mirisom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.