LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Totalni make over stare kuće u Istri. Bazen je senzacionalan!

Izvana jednostavna i ukorijenjena u tradicijsko graditeljstvo, iznutra pravi raj za ugodno druženje – to je danas kuća na kraju sela
30. srpnja 2019. u 09:44 3 komentara 12506 prikaza
kuća istra
Foto: Rajan Milošević/Level52’
Pogledajte galeriju 1/14

U Maružinima, malom istarskom selu u općini Kanfanar, nekad stara kamena kuća danas se ističe po svojoj eleganciji, promišljenom projektu, zanimljivom interijeru i opuštajućem eksterijeru.

Ponajprije je to trebao biti stalni dom Franke Burić Peteh i njezina supruga Alena Peteha, no kako su se promijenili neki početni interesi, postala je kuća za odmor, ali i nešto puno više. Vlasnici otkrivaju:
– Koristimo je za zajednička prijateljska i obiteljska druženja, ali ona je i naš svojevrsni showroom jer se oboje bavimo dizajnom interijera.

kuća istra | Autor : Rajan Milošević/Level52’ Foto: Rajan Milošević/Level52’

Mjesto je i to gdje se povremeno održavaju različite radionice zdrave prehrane – dakle, uvijek je veselo. Da bi preuredili staru kamenu kuću koju su kupili još prije desetak godina, više od tri i pol godine čekali su građevinsku dozvolu za preuređenje i dogradnju, ali nisu odustali. Kuća je posljednja u selu, a to joj osigurava nesmetanu komunikaciju s prirodom oko nje i morem u daljini.

Danas ima 200 četvornih metara, a vlasnici ističu kako su izuzetno zadovoljni projektom. Osmislili su ga sami, a oko razrade i izvedbenog projekta te tehničke dokumentacije pomogao im je arhitekt Mario Marich iz Arhitektonskog studija Emme u Rovinju.

– Nas dvoje nekako smo se uspjeli dogovoriti oko materijala i boja. Željela sam dati jači osobni pečat interijeru, ali damski sam se povukla – kaže kroz smijeh Franka. Obol je dala i njihova kćerkica izabravši boje za jednu od kupaonica.

kuća istra | Autor : Rajan Milošević/Level52’ Foto: Rajan Milošević/Level52’

Za dio sunčališta oko bazena i cijelo prizemlje kao podna obloga korištene su keramičke pločice, zbog lakšeg održavanja, dok je na katu drveni pod. Stube koje vežu etaže su kamene. Dominantni materijali za namještaj je drvo, lakirani mediapan, kerlit, staklo i željezo.

kuća | Autor : Rajan Milošević/Level52’ Foto: Rajan Milošević/Level52’

Stari dio kuće i postojeći suhozid ostao je netaknut, stoga su sve izolacije izvedene s unutrašnje strane. Zanimljivi detalji u živim bojama u funkciji su osvježavanja prostora u kojem prevladavaju siva, boja pijeska i bijela. Uočljivo je da se iste boje pojavljuju na različitim materijalima i teksturama, stvarajući uvijek drukčiji efekt.

– Pokušali smo napraviti spoj starog i novog, toplog i hladnog i maknuti se iz nekih okvira – otkriva Franka. Adaptirana starina, građena prije stotinu godina, izvana je ostala savršena u svojoj jednostavnosti koju je imala i prije. No, unutrašnjost otkriva pomno birane dizajnerske komade različitih kolekcija, od Modulnove, Morosa, Gervasonija, Lada, do Practice, Foscarinija i Ditrea. Eksterijer su Franka i Alen uređivali zajedno. Rezultat je to rada dvoje jakih individualaca koji se međusobno nadopunjavaju i zajedno dobro funkcioniraju.

kuća | Autor : Rajan Milošević/Level52’ Foto: Rajan Milošević/Level52’

>> Vrata u interijeru: dugoročna investicija na kojoj se ne štedi

  • majkl_najt:

    "Rezultat je to rada dvoje jakih individualaca..." Ha, ha! Svi koji znaju tu obitelj znaju da je to rezultat lopovluka i prevara. Uzalud vam dizajn kad nemate savjesti! Ološ.

  • @bserver:

    Svi se bacili u turbo turizam, grade, pregrađuju, ziđaju, rmbaju noć i dan, nude, traže, Booking, TripAdvisor.. svašta nešto da bi natukli što više para, kupili brze aute jurili amo jurili tamo, poneki se i ubili, što od posla što ... prikaži još! u prometu.. dio ih je izgubio obitelj, dio su izgubili sami sebe, ne sjećaju se kad su bili na odmoru, popili žmuj vina, malo sira i pršuta, igrali briškulu, trešete..nema se vremena, biznis čeka.. opće ludilo, na plažama po glavama hodaju, mirna pitoreskna mjesta sad su Manhattan..a Bože sačuvaj! Opći kaos i ludilo. Ajmo svi na ampule za šlag, to će spasiti stvar..

  • bubi11:

    Sviđa Vam se ovo, pa to nema veze s pravim životom. Od toga će ostati pustoš kao od viletina 50-tih iznad Los Angelesa. Bačen novac da se pokaže status. Da tvoje djete gladuje i žeđa da li bi osjetio nešto ... prikaži još! prema izbjeglicama?