genijalna rješenja

Zagrebački dom u neutralnim tonovima dokaz je da namještaj po mjeri čini veliku razliku

Foto: Ivan Čerpić
1/28
01.04.2024.
u 07:00

Iako stanom dominira jednostavna i neutralna paleta boja, ono što prostoru daje dubinu I zanimljivost svakako su teksture, pa tako primjerice spavaću sobu krasi tapeta s izraženom teksturom. U radnoj je sobi vrlo atraktivna i po mjeri izrađena polica koja istovremeno nudi pregršt mjesta za odlaganje, ali i daje prostoriji dozu karaktera ne zanemarujući pritom funkcionalnost

Noviji projekt s potpisom studija Mirjana Mikulec, trosobni stan u Zagrebu, sastoji se od prostrane dnevne zone s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, dvije kupaonice, spavaće i radne sobe.

Foto: Ivan Čerpić

Trosobni je stan namijenjen samcu, a nalazi se širem centru grada Zagreba. Riječ je stanu u novogradnji, a kako je vlasnik samac, cjelokupni je dizajn interijera fokusiran na njegov životni stil. Kako je tlocrtni raspored u samom početku bio vrlo zahvalan, nisu bile potrebne intervencije u vidu rušenja ili pregrađivanja predviđenih zidova, tako da se studio fokusirao prvenstveno na maksimalno iskorištavanje potencijala ovog stana i prilagođavanje istog klijentu.

Foto: Ivan Čerpić

Sam vlasnik inzistirao je na minimalizmu i jednostavnosti, kao i suvremenom uređenju, tako da je naš zadatak bio pretočiti to u stvarnost. Ono što smo morali uzeti u obzir prilikom projektiranja jesu kupaonice koje nismo dirali, kao i zadana podna obloga.

Foto: Ivan Čerpić

Stan je srednje veličine, što je bilo i više nego dovoljno da se stvori dojam prostranosti I sklada. Iako nisu na prvu uočljivi, ugradbeni se ormari i police, kao i općenito spremišni elementi, protežu kroz sve dijelove stana. Posebno su u tom smislu iskorišteni ulazni prostor, ali i hodnik čiji je uski oblik naizgled prikriven korištenjem zrcala na frontama garderobnih ormara. Ujedno, ogledala koja se protežu cijelom površinom doprinose i reflektiranju svjetlosti koja dopire iz susjednih prostorija, čineći cijeli stan svjetlijim, udobnijim i, u konačnici – ljepšim.

Foto: Ivan Čerpić

Sam stan u svojoj se osnovi sastoji od dviju zona – one društvene, koju čini open space s kuhinjom, zonom za blagovanje te dnevni boravak, dok onu drugu, privatniju čini radna soba na jednoj, i spavaća soba s pripadajućom kupaonicom na suprotnoj strani hodnika.

Foto: Ivan Čerpić

S obzirom na gore navedene želje i ukus klijenta, arhitektica Vanja Bišćanić iz studija Mirjana Mikulec interijeri oslonila se na neutralnu paletu boja, jednostavne linije i pročišćen dizajn. Zvijezda stana svakako je kuhinja s otokom u funkciji blagovaonskog stola koji ga u potpunosti zamjenjuje. Isti je dodatno naglašen jednostavnom i suvremenom rasvjetom, ali i zanimljivim barskim stolicama u akcentnoj boji.

Foto: Ivan Čerpić

Iako ostatkom stana dominira jednostavna i neutralna paleta boja, ono što prostoru daje dubinu I zanimljivost svakako su teksture, pa tako primjerice spavaću sobu krasi tapeta s izraženom teksturom. U radnoj je sobi vrlo atraktivna i po mjeri izrađena polica koja istovremeno nudi pregršt mjesta za odlaganje, ali i daje prostoriji dozu karaktera ne zanemarujući pritom funkcionalnost. Svakako je zanimljivo istaknuti i masku kojom je prikriven klimatizacijski uređaj s “rešetkastim” oblikom jer istovremeno djeluje atraktivno i ne umanjuje pritom funkcionalnost samog uređaja.

1/8

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije