skrivena oaza

Interpolacija koju su svi objeručke dočekali - luksuzno zdanje na zagrebačkoj Trešnjevci

Studio Soba
05.04.2024.
u 11:08

Ponuda stanova je raznovrsna; od studio apartmana, londonskih loftova, klasičnih dvosobnih i trosobnih stanova do penthousea i duplexa. Interijeri svih stambenih prostora odišu kvalitetom, elegancijom i luksuzom

Interpolacije u gradu dobrodošla su stvar, ali u Zagrebu često mogu biti prilično zeznute jer građani kao da a priori odbijaju sve novo i drukčije. Posebno su osjetljivi na promjene u središtu grada. No interpolacija na Trešnjevci, na Novoj cesti, koja nosi ime Allegheny Plaza građanima ne smeta, štoviše sviđa im se, jedino na što imaju prigovore privremena je regulacija prometa kojoj je, među ostalim, uzrok i gradnja ovog impresivnog zdanja.

Foto: Studio Soba

– Riječ je o inovativnom je projektu koji stanovanje pretvara u umjetnost. Ova urbana oaza u Zagrebu uspješno pomiruje suprotnosti i stvara idealan spoj za moderan život – ubrzanost gradskog života usklađuje s ljudskom potrebom za mirnim, privatnim i zelenim okruženjem. Spajajući grad i prirodu, funkcionalnost i estetiku te održivost i luksuz, predstavlja pomno osmišljen, cjeloviti pristup suvremenom stanovanju. Stambeno-poslovni kompleks izgrađen je prema najsuvremenijim tehnološkim standardima, s posebnom pažnjom posvećenom modernoj arhitekturi i energetskoj učinkovitosti. Kroz suradnju s međunarodnim arhitektonskim uredima, Allegheny Financial i ovim projektom nastavlja pomicati granice inovativnosti u stvaranju superiornih građevinskih projekata – stoji na službenoj web-stranici ovog projekta koji je trenutačno u intenzivnoj fazi gradnje.

Foto: Studio Soba

Nije tajna da su lokacija, dobra prometna povezanost i sadržajnost ključni faktori prilikom odabira nekretnine. A Trešnjevka je već godinama na listi najpoželjnijih zagrebačkih kvartova. S adresom na Novoj cesti, uz svega par minuta hoda do najbliže tramvajske stanice i tek dvadesetak minuta šetnje do užeg centra, osigurava ugodan gradski život. Jedinstvenost četvrti Trešnjevka je njeno bogatstvo zanimljivih sadržaja. U neposrednoj blizini nalazi se Dom sportova s raznovrsnim sportskim i koncertnim programom te plivačkim bazenima. Blizu je i tržnica, baš kao i dom zdravlja, ljekarne, restorani, dućani, škole, vrtići i fakulteti. Kad poželite otići iz grada, za petnaest minuta ste na izlazu za autoceste u kojem god smjeru poželite krenuti.

Foto: Studio Soba

A kako se s ulice ne može steći dojam o kakvom je zdanju riječ, bitno je zakoračiti u ovaj prostor i sagledati ga iz svih kutova. Kroz glavni portal na Novoj cesti ulazi se u skrovito srce zgrade, zajednički atrij. Pogled na prvu zaokuplja tamno, kvadratno, ostakljeno fasadno platno u kojem se kroz refleksije stvara optički dojam dubine, a podsjeća na zagonetnu jednostavnost Maljevićeva kvadrata.

Foto: Studio Soba

– Kada spustimo pogled, uočavamo zeleno središte atrija ispunjeno cvjetnjacima i drvećem koji pružaju opuštajuće olfaktorno iskustvo. Aromatično bilje poput ružmarina, lavande, masline i jorgovana okruženo je klupama i pomičnim stolovima drvene, tople teksture. Kao što priroda stvara nepravilne oblike, tako je ovdje kreiran puteljak zavojitih organskih linija. Inspiriran je tokom rijeke okruženom brežuljcima, čime je omogućena skrovitost u trenucima predaha. Okrenemo li se na drugu stranu atrija, ugledat ćemo vertikalni vrt koji se proteže cijelom dužinom zida i pruža svježi zagrljaj prirode. Svaki stan Allegheny Plaza kompleksa ima osigurano natkriveno parkirališno mjesto u prizemlju ili u garaži. U skladu sa suvremenim standardima, svako garažno mjesto opremljeno je utičnicama i brojilima za punjenje električnih automobila. Sustav videonadzora i kontrole pristupa jamči sigurno životno okruženje, kao i osvjetljenje parkirnih mjesta adaptivnom LED rasvjetom. Inspiracija za monumentalno pročelje nastaje iz arhitektonske tradicije modernizma internacionalnog stila. Čiste i jednostavne forme konstrukcijskih elemenata pružaju pročelju bezvremensku ljepotu, a naglašene vertikale koje se izmjenjuju s velikim staklenim plohama daju mu karakter monumentalne palače. Kombinacija najsuvremenijih fasadnih sustava i troslojnih staklenih stijena jamči trajnost te vrhunsku tehničku i zvučnu izolaciju. Naša misija kreiranja projekata najviše razine uključuje i velike iskorake u području energetske učinkovitosti. Allegheny Plaza je stambeno-poslovni objekt s vlastitim obnovljivim izvorom energije. Uz visoka energetska svojstva i racionalnu toplinsku zaštitu osigurava minimalnu potrošnju za grijanje, hlađenje i ventilaciju prostora. Za dodatnu energetsku učinkovitost i isplativost na krovove kompleksa postavljeni su najsuvremeniji solarni paneli koji će budućim stanarima pružati znatne uštede – objasnili su detaljno svoju viziju investitori.

Foto: Studio Soba

Već pri prvom pogledu na zgradu uočava se prožimanje kontrastnih elemenata: monumentalnost pročelja rastvara se kroz raslojenost dinamičnog, prostornog dojma staklene umjetničke instalacije. Izgled instalacije mijenja se ovisno o kutu gledišta i godišnjem dobu, a inspirirana je zelenim brežuljcima koji okružuju grad. Igre svjetla na staklu vode prema odvojenim ulazima u stambene i poslovne jedinice. Umjetnica Miranda Vukasović autorica je instalacija koje prostorima Allegheny Plaze daju originalnu i upečatljivu posebnost estetskog doživljaja. Instalacije se nalaze u predvorjima, kreirajući različita, jedinstvena vizualna iskustva. U prvom predvorju posebnu atmosferu daje reljefna tekstura lima postavljenog na strop. Ples refleksija stvara dojam namreškane površine vode u kojoj se možemo zagledati u vlastiti odraz. U drugom je instalacija inspirirana florom. Apstrahirane latice su rasvjetna tijela koja stvaraju svjetlosni titraj, dajući prostoru mekoću i prozračnost. U trećem predvorju nizanjem zelenih ploha postiže se osjećaj prostornosti i boravka u prirodi. Poslovno predvorje zamišljeno je kao elegantno mjesto predaha. Ugodna atmosfera postiže se naizgled lebdećom svjetlosnom instalacijom nadahnutom oblakom. Dobro promišljena projektantska i tehnička rješenja te pomno birani materijali vrhunske kvalitete čine svaki od 56 stanova Allegheny Plaze iznimno ugodnim, ali i inspirativnim mjestom za život.

Foto: Studio Soba

A sad ono najvažnije – stanovi. Ponuda stanova je raznovrsna; od studio apartmana, londonskih loftova, klasičnih dvosobnih i trosobnih stanova do penthousea i duplexa. Interijeri svih stambenih prostora odišu kvalitetom, elegancijom i luksuzom. Obloge podova su dominantno izvedene suvremenim višeslojnim parketima, a kupaonice vrhunskom keramikom i uređajima. Duboke lođe koje se nastavljaju na glavne prostorije otvaraju vrata uživanju u otvorenom prostoru u intimi i miru, s pogledom na zelenilo atrija. Velike ostakljene površine dopuštaju prirodnom svjetlu da prodre u svaki kutak životnog prostora, ističući izvrsnost dizajna i raznovrsnost detalja, dok funkcionalnost i oprema neusporedive kvalitete pružaju budućim stanarima posebnu lakoću življenja. U poslovni dio kompleksa ulazi se kroz visoko i elegantno predvorje koje dodatno oplemenjuje svjetlosna instalacija umjetnice Mirande Vukasović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije