uzgoj biljaka

Zavirite u predivan ukrasni vrt obitelji Marinović koji je u proljeće najljepši

Plantella
25.04.2024.
u 11:59

Svake nove sezone sade se i brojne jednogodišnje cvatuće biljke koje upotpunjuju ovaj prekrasan i bajkovit vrt. Održavanje vrta zahtjeva svakodnevnu rezidbu, šišanje, redovitu kvalitetnu prihranu

Najljepše mjesto za popodnevni odmor na otvorenom svakako je vlastiti vrt s prekrasnim cvijećem. Upravo takav prostor, uspio je urediti Dario Marinović. Ukrasni vrta obitelji Marinović izgleda kao iz bajke. Koncept vrta radi se već 15 -ak godina. Krenuli su prvo sa uzgojem velikih stablašica, kao pozadinskih biljaka, u podnožju manjim, ukrasnim grmovnicama - s četinarima, višegodišnjim i cvijećem, ružama. Svake nove sezone sade se i brojne jednogodišnje cvatuće biljke koje upotpunjuju ovaj prekrasan i bajkovit vrt. Održavanje vrta zahtjeva svakodnevnu rezidbu, šišanje, redovitu kvalitetnu prihranu. Kako vrt sadrži velik izbor raznolikog ukrasnog cvijeća do ruža, četinara do razno raznih ukrasnih grmova svakoj biljci treba prilagoditi prihranu. Dario nam je otkrio kako je za prekrasan izgled njegovog vrta zaslužan niz Plantella proizvoda.

Foto: Plantella

’’Da bi sve te biljke i cvijeće bilo zdravo koristim Plantella proizvode i gnojiva. Što se tiče ruža, lončanica, bitno je prihraniti Plantellinim gnojivima da bi to trajalo do same jeseni. Biljke su mi zahvalne na dobrom odabiru njege a to se na njima i vidi. Svima koji se bave vrtlarenjem preporučio bi Plantellinu paletu proizvoda za njegu ukrasnog vrta.”

Savjetnica za Plantellu tvrtke Unichem Agro, Milica Sekulić otkriva nam kako je u vrtu poput Dariovog, koji ima mnoštvo raznolikog cvijeća, vrlo važno koristiti specijalna gnojiva za svaku pojedinu vrstu. Kako bi svaka biljka dobila upravo ono što joj treba, Plantella je osmislila specijalna tekuća i kristalna gnojiva. U ovakvom vrtu u kojem imamo jako puno različitih stablašica, ukrasnih biljaka, grmovnica, ruža, svakoj biljci ćemo posvetiti posebnu pažnju. Plantellina specijalna gnojiva koja su namijenjena posebnim kulturama, posebnim cvijetnicama, ona imaju već u sebi posebnu formulaciju hranjiva – dušika, fosfora, kalcija i svega drugog što je potrebno za cvatnju, ali ne samo za cvatnju nego i za rast. Tako da, specijalna gnojiva su baš prilagođena pojedinim kulturama. Specijalno gnojivo za ruže tako ima prilagođenu formulaciju da potakne što bolju cvatnju, da ima što više novih izbojaka cvjetova i tako će ruža ostati u kondiciji tijekom cijelog ljeta. Osim toga, ovdje imamo puno četinara, također njih prihranjujemo Plantella specijalnim gnojivima.

Foto: Plantella

Uz to, Plantella ima i posebno tekuće gnojivo za surfinije zahvaljujući kojem će one biti znatno bujnije i jakih boja. Surfinije, koje vidimo ovdje u vrtu da se dosta često pojavljuju kao elementi, njih prihranjujemo Plantella specijalnim tekućim gnojivom koje upotrijebimo svakih 2 tjedan i tako će one ostati u punoj bujnosti cijelo ljeto.

Važan element u rastu biljaka je svakako kvalitetan supstrat, a Plantella Balkonia – pet komponentni supstrat s aktivatorima cvatnje, je odličan izbor za sadnju novog, ali i osvježavanje ranije posađenog cvijeća. Dobro je svaku biljku u vrtu osvježiti malo sa novim supstratom. Ovdje smo upotrebljavali Plantella Balkoniu – supstrat koji ima više elemenata. Plantella supstrat Balkonia - on ima već u sebi i prihranu, osnovna hranjiva, ali osim toga sadrži i perlit i dobre je teksture, dobro akumulira vodu oko biljaka i tako će zemlja osigurati bolji rast samih biljaka.

No, uz buđenje vegetacije u vrtu se mogu pojaviti i štetnici poput lisnih ušiju i moljaca, a evo i kako ih tretirati Bio Plantella prirodnim jako učunkovitim insekticidom...

Foto: Plantella

Na ovim ružama sada najveći problem su lisne uši koje kvare ovu estetiku ruža ako se na vrijeme ne počnu suzbijati, tako da smo upotrijebili ovdje Bio Plantella Kenyatox Verde - proizvod koji trenutno uništava uši na ukrasnom bilju, a isto tako šimšir trebamo očuvati zdravim. Znamo da je šimširov moljac veliki štetnik šimšira, a da bi on ostao zdrav upotrijebimo Bio Plantella Kenyatox Verde. Razmazite i vi svoje biljke u ukrasnom vrtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije