veliki makeover

Stan neobičnog tlocrta u centru Zagreba prošao je veliku transformaciju kako bi postao idealan dom

02.04.2024.
u 12:41

Dizajnerica Bosiljka Antolković susrela se s brojnim izazovima pri uređenju ovog zagrebačkog stana, ali zato je rezultat - fantastičan!

Kad su se 2021. vlasnici ovog stana uputili u potragu za prostorom u kojem žele provesti mirovinu, tržište su već naveliko preplavile ogromne, nerealne cijene nekretnina, a pogotovo u centru Zagreba, što je bio jedan od uvjeta za kupnju stana. Stoga valja reći da ovaj stan nije bio njihov prvi izbor zbog pomalo neobičnog rasporeda prostorija unutar njega, no presudila je cijena koja je bila dosta povoljnija. Lokacija je sasvim druga priča. Stan je u samom srcu grada, a opet orijentiran prema zelenoj zoni. Blizina kina, kazališta, tržnice, trgovinica bila je želja vlasnika.

Kako su već prije surađivali s dizajnericom interijera Bosiljkom Antolković (m2 sudio za dizajn), odlučili su prepustiti njoj da izvuče najbolje od tlocrta te da se stan uredi za funkcionalan i udoban život. Kada su prvi put ušli s dizajnericom u stan, stanje je bilo dosta loše, iako je prijašnji vlasnik napravio već adaptaciju prije 15-ak godina. U prvi mah se činilo kao da se neće morati micati parketi, no u dijelovima stana paket je bio “propao” vjerojatno zbog loših starih deka. To je značilo i povećanje troškova predviđenih za adaptaciju, no bilo je odista nužno kako bi sve ostalo funkcioniralo.

Nakon odobrenja promjene parketa dizajnerica je osmislila kompletan dizajn koji je obuhvaćao: kompletno micanje stare keramike i parketa te postavljanje novih obloga, gletanje i ličenje zidova, tarinskih vrata, radijatora, promjenu vanjske stolarije, spuštanje stropa na mjestima za ugradnu rasvjetu i ravnanje stropa, kompletnu izmjenu instalacija vode, struje i rasvjete, kompletno opremanje stolarskim te komadnim namještajem, rasvjetom i dekoracijama. Uz vrijedne ruke tima iz Interijera Ramić odrađeni su kompletni navedeni unutrašnji radovi. Zbog neobičnog, razvedenog oblika samog tlocrta dizajnerica je predložila da se novi parketi postave na kant (pod 45 stupnjeva). Na taj je način izbjegnuta mogućnost da se vide neravnine u zidovima, a znamo koliko je to u starim zgradama problem. Gotovi hrastovi parketi u završnoj obradi mat vodenim lakom tako su postali osnova za dizajn koji je, prema zahtjevima vlasnika, bio nepretenciozno, ugodno ozračje, s puno svjetla i bojama i materijalima koji asociraju na prirodu, odmor. U suradnji s Bosiljkom, odabrana je paleta boja koju sačinjavaju: bež, bijela, boja hrasta, tamnozelena, tamnoplava i crna u detaljima. Za namještaj po mjeri u stanu pobrinuo se Studio Bemier.

– U ulaznom hodniku zadržali smo dva stara ugradbena ormara koji su dobili nove fronte kako bi se uklopili u osmišljeni dizajn. Tapeta cvjetnog uzorka u zelenoj boji te dobra rasvjeta u hodniku odgovorni su za osjećaj dobrodošlice na ulasku u stan, kaže dizajnerica te dodaje: – Iz kupaonice je izbačena stara kutna kada te je postavljen walk in tuš, kompletno nove sanitarije te je u pod ugrađeno električno grijanje. Podne pločice zanimljivog su uzorka, a preporuka je svakako da je pod šaren zbog održavanja. Bijela keramika na zidovima kupaonice, bezvremenska je subway pločica, začinjena antracitnim fugama koje su pripasane uz crne miješalice i radijator. Perilica se nalazi u osmišljenom ugradnom dijelu, dok je iznad nje bojler – pojasnila je.

Dnevna soba je “rasparcelirana” u tri jedinice, zahvaljujući neobičnom tlocrtu. Čine je kuhinjski dio, blagovaoničko-dnevni dio i odjeljak za čitanje. Vječno lijepa i moderna bijela kuhinja u kombinaciji s drvenom radnom plohom te bež gornjim elementima opremljena je svim potrebnim aparatima. Logičan nastavak te priče, svakako je i Ikein stol s mogućnošću sjedenja do šest osoba. Sofa je manja gabaritom jer se, zbog rasporeda, nalazi u prolazu do blagovaonice i kuhinje. Nasuprot sofi nalazi se mali kutak za čitanje, s omiljenom vlasničinom šarenom foteljom u duhu vintage dizajna. Iza kliznih vrata, napravljenih po mjeri, nalazi se radijator koji je ovamo premješten kako bi se oslobodio zid za mali poličar/knjižnicu.

Cijeli zeleni stup s TV-om napravljen je od knaufa, kako bi maskirao okomicu koja se nije smjela micati. Cijela priča u dnevnoj sobi zaokružena je lijepom rasvjetom u toploj boji svjetla, a finalni dojam daju slike vlasnika koje su skupljali godinama i za koje ih vežu lijepe uspomene. S druge strane hodnika nalazi se spavaći dio stana, koji se sastoji od dvije prostorije. U jednoj se nalazi radni stol, rezervni krevet te poličar, no kako je ta soba, zahvaljujući neobičnom tlocrtu, bez prozora, ona služi više kao mali radno/gostinski dio, za povremeno korištenje. Iz nje se kroz klizna vrata ulazi u spavaću sobu.

Spavaća soba dio je gdje prevladavaju tamnije boje i nijanse. Neobična tapeta na zidu uzglavlja prekinuta je zrcalom u niši, koja je zatečena u starom uređenju pa ju je dizajnerica odlučila ostaviti i dati joj novi život i svrhu proširivši tako vizualno dodatno prostor. Tapecirani krevet nalazi se na sredini velike sobe dok su mu nasuprot smješteni veliki bijeli ugradbeni ormari u koje definitivno stanu sve potrebne stvari.

Ne zaboravimo da ovaj stan ima dosta ormara i u samom ulaznom hodniku što ga zaista čini apsolutno funkcionalnim. Sve u svemu, iako tlocrtno izazovan, na koncu je to lijep, funkcionalan zanimljiv stan. Vlasnici se vesele i rado borave u stanu, što je zapravo i najbitnije, kaže nam Bosiljka, uz napomenu da je to razlog zašto voli svoj posao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije