odlična ideja

Ovo morate probati: Sami uzgojite ananas, na balkonu ili u vrtu

H&M Home
18.03.2023.
u 07:00

Ako ga posadite u teglu bit će vam ga puno lakše održavati jer je u stanu daleko toplije nego u vrtu

Ako ste ljubitelj ananasa i voljeli biste ga uzgojiti na balkonu ili u vrtu dobra je vijest da je ovu biljku prilično lako uzgojiti, ali traži vrijeme. Ako sad krenete u akciju, u prvim plodovima mogli biste uživati za dvije godine.

Prvi korak koji trebate učiniti je kupnja zrelog i nešto krupnijeg ananasa. Zatim ga dobro operite i odrežite vrh, a ostatak pojedite ili ga stavite u frižider.  Dio s lišćem koji se nalazi na gornjem dijelu biljke stavite u posudu s vodom i pričekajte da pusti korjenčiće. Kada ste napravili prvi korak, neophodno je da nabavite adekvatnu teglicu ili mjesto u vrtu gdje će vaš novi mezimac bez prepreka rasti i bujati.  Budući da je riječ o tropskom voću treba znati da ananas ne podnosi niske temperature i da one negativno utječu na njegov rast. 

Foto: H&M Home

Ako ga posadite u teglu bit će vam ga puno lakše održavati jer je u stanu daleko toplije nego u vrtu. Ipak, ako ga želite uzgajati u vrtu, naša preporuka je da ga također posadite u lončanicu koju ćete tijekom zimskih mjeseci unositi u kuću. 

1/9

Nakon što je ananas pustio žilice odnosno korjenčiće u vodi, lončanicu napunite zemljom i stavite dio ananasa s korijenom, prekrijte korijen srednjim slojem zemlje i redovno ga zalijevajte. Budući da je veći dio posla završen, sada je bitno da budete strpljivi, jer ćete tek poslije godinu dana vidjeti prave rezultate u rastu biljke, dok prve plodove možete očekivati tek za dvije godine.

Foto: H&M Home

Ananas cvjeta 10 mjeseci nakon sadnje. Treba dosta svjetlosti i topline. Kad listovi potpuno uvenu, a to je kroz dvije godine, mlade biljke odvojite i ponovno ih posadite. Ne bacajte čuperke listova, već i njih iskoristite za sadnju. Bilo bi poželjno da biljku tijekom rasta presadite dva puta, prije nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri mjeseca po razvijanju mladice, a drugi put kada navrši godinu dana. Mladu sadnicu držite na toplom, a idealna temperature je oko 24 stupnjeva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije