INTERPOLACIJA

Obiteljska kuća "bez prozora" Ante Vlahovića u centru Zagreba domaćim arhitektima je top!

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
17.02.2020.
u 13:22

Zgrada za koju je natječaj raspisan još prije četiri godine polako je počela dobivati vizure i već sad se kolokvijalno naziva „kućom bez prozora“ jer pročelje prema ulici nema ni jedan prozor, samo staklenu stijenu u prizemlju zgrade

Nove arhitektonske intervencije u staroj jezgri Zagreba uvijek izazivaju polemike i oprečna mišljenja kako među građanima tako i među strukom. Najnoviji takav slučaj vezuje se uz obiteljsku rezidenciju Ante Vlahovića, predsjednika uprave Adris grupe koja se gradi u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 11. Zgrada za koju je natječaj raspisan još prije četiri godine polako je počela dobivati vizure i već sad se kolokvijalno naziva „kućom bez prozora“, a u gorim slučejavima i bunker jer pročelje prema ulici nema ni jedan prozor, samo staklenu stijenu u prizemlju zgrade.

Foto: 3LHD

Na natječaj je došlo 28 prijava, a ocjenjivački sud kao najbolje je odabrao arhitektnosko rješenje koje potpisuje slavni portugalski arhitekt Eduardo Souto de Moura u suradnji s domaćim studijem 3LHD. Kako je kuća prilično nekonvencionalna i zanimljiva dizajna, zamolili smo domaće arhitekte za njihovo mišljenje jer ipak je riječ o zgradi o kojoj baš svi imaju svoje mišljenje. Neki od uglednih arhitekata stoga su pristali reći riječ-dvije o Vlahovićevu velebnom projektu.

1/10

Doc. Lovorka Prpić, ovl.arh. bila je među članovima ocjenjivačkog suda i za kuću kaže:

To je bio najbolji projekt koji je došao na natječaj. Da, kuća je suvremena, ali baš takva i treba biti, a arhitekt koji ju je projektirao je zaista u samom svjetskom vrhu. Čovjek je, među ostalim, dobitnik Pritzkerove nagrade, koja je u svijetu arhitekture najviše što se može osvojiti, ma to je ko Nobelova nagrada za arhitekturu.

Foto: 3LHD

Zagrebački studio Stairwell&loft također misli da je ova interpolacija vrijedan projekt.

Vani, u svijetu takve interpolacije su puno češće, i izazivaju puno manje polemika nego kod nas. Kod nas će se uvijek ljudi buniti na takve, nove i inovativne stvari, posebno u centru grada, ali projekt je, za krajnjeg korisnika, sjajno osmišljen i pruža mu maksimalnu privatnost i komfor na jednoj takvoj lokaciji - jasan je bio Boran Petljak, direktor studija.

 

Arhitekt Darko Bartolić koji se i sam „borio“ s problemom interpolacije u Zagrebu ovaj projekt podržava:

Meni je super da je jedan takav top arhitekt uopće pristao raditi projekt u Zagrebu i uvijek sam sretan kad se radi nešto novo i inovativno. Što se tiče orijentiranosti kuće na unutrašnjost, to mi je logično, ipak se radi o obiteljskoj kući, a ne o višestambenoj zgradi.

 

 

Arhitekt Davor Mateković istaknuo je, da generalno, podržava svaku suvremenu intervenciju u gradskoj jezgri, a da kada iza nje stoji i svjetsko arhitektonsko ime, ona dobiva na još većem značenju. Ipak, dodao je kako je možda rano za konačne zaključke jer kuća još nije u potpunosti dovršena.

 U svakom slučaju, bilo koja intervencija u gradsko tkivo je vrlo osjetljiv i zahtjevan zadatak, ne samo s oblikovne nego i s funkcionalne strane. A u ovom slučaju estetika je očito proizašla iz funkcije. Trebalo je pomiriti dvije oprečne postavke; s jedne strane želju korisnika za svim pogodnostima stanovanja u živom urbanom tkivu, a s druge strane, istovremeno omogućiti distanciranje od istog, u kvalitetan i intiman životni prostor“ kazao je Mateković te dodao: Sasvim je jasno i logično rješenje da se kuća orijentira prema sebi i svojoj unutrašnjosti, kako bi se postigla željena intimnost. Ono što se iz ovoga rješenja ne može iščitati, je ostvarenje odnosa prema javnom, prema gradskom (osim u parteru). Nisam siguran da investitor nije želio ostvariti bilo kakav kontakt i vizualni odnos iz kuće prema okruženju, a prije svega prema najljepšem zagrebačkom trgu. Sagledavajući njegove do sada realizirane projekte, vidljivo je da se uvijek inzistira i posebnu pažnju posvećuje kontekstu i vizurama, stoga mi nije jasno iz kojeg se razloga u ovom slučaju od toga odustalo – zaključuje arhitekt Mateković.

Njegovo mišljenje djelomično dijeli i arhitektica Sanja Tušek koja kaže:

Sam projekt za krajnjeg korisnika je savršen, omogućava mu privatnost, luksuz i intimu na odličnoj lokaciji, u samom središtu grada. Arhitekt je renomirano ime iz svijeta arhitekture i ta kuća je, arhitektonski gledano – sjajna! Međutim, kada gledamo komunikaciju s ulicom, nje gotovo da i nema. Taj minimum interakcije s gradom; odnosno ulicom, je djelomična transparentnost i razvedenst u prizemlju koja prolaznicima pokazuje da nije riječ o golom zidu nego o stambenoj zgradi – prokomentirala je arhitektica koja iza sebe ima mnoštvo iskustva i rada na velikim projektima, poput, recimo, Arene Zagreb i Designer Outlet Croatia centru.

Nije zgoreg spomenuti i da je Vlahović, kako bi ostvario zacrtano na ovoj prestižnoj lokaciji, od Vesne Bandić, supruge gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kupio staru, ruševnu, uvjetno rečeno, kuću, po 3900 eura za kvadrat plativši joj tako 150.000 eura. Nakon dugogodišnjeg života u Rovinju, Vlahović, koji je, inače, rođen u blizini Metkovića, seli se u Zagreb.

Što vi mislite o uklopljenosti ove kuće u gradsku jezgru?

Komentara 37

Avatar rondo
rondo
13:35 17.02.2020.

To su ti isti arhitekti koji su bijesni na GUP? Gdje su ti stekli diplomu? U Banja Luci?

CR
croban1111
13:40 17.02.2020.

To su oni arhitekti iz kvote Mrak-Tomašević.

ST
stefj
13:53 17.02.2020.

Uvijek sam mislio da interpolacija znači da se moderna zgrada uklopi u okolinu gdje se gradi. No očito to nema veze s time... A možda ne bi bilo zgorega da si ti "arhitekti" malo ponove gradivo, budući da bi interpolirana zgrada po definiciji morala imati povijesne i stilske značajke okoline u koje se želi uklopiti... Umjesto prozora i stila koji je trebala preuzeti sa susjednih zgrada, kao da je preuzela zidove s npr. Kosova, 3 m visoke da se slučajno ne vidi unutra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije