Ritam elegancije

FOTO Zavirite u luksuzni stan u samom središtu Zagreba

FOTO Zavirite u luksuzni stan u samom središtu Zagreba
Foto: Dom i vrt
1/8
24.09.2013.
u 12:12

Svoj su dom mladi vlasnici uspješno opremili namještajem koji su uglavnom sami dizajnirali ili pronašli na različitim dijelovima svijeta

Kad su krenuli u uređenje svog novog doma u strogom srcu Zagreba, u mirnoj ulici tek pet minuta od glavnoga gradskog trga, prvi zadatak bio je nekad poslovni prostor od 140 četvornih metara pretvoriti u ugodan dom. Ideja je bila dobiti veliki otvoreni prostor bez hodnika kako se ne bi nepotrebno gubila kvadratura stana. Oko arhitektonskog zadatka vlasnici nisu dvojili. Nakon što je prostor dobio osnovne vizure i nakon što su završeni svi grubi građevinski radovi, vlasnici su krenuli u izazovniji i ljepši dio cijelog posla - opremanje i uređenje interijera.


Sa svih meridijana

Glavna ideja bila je prostor urediti funkcionalno, s modernim štihom, što će najbolje ocrtati njihov životni stil i razmišljanja o estetici. Interijeristički, stan je podijeljen u tri cjeline koje međusobno dobro korespondiraju - dnevni dio stana, spavaći dio koji koriste roditelji s garderobom, terasom i zasebnom kupaonicom te dio stana u kojem su dječja i radna soba.


- Velike plohe, bez klasičnih dekora, nude jednostavnost interijera, a obiljem umjetnina i slika htjeli smo stanu dati osobnost - ističu vlasnici, dodajući kako su zajedno uredili kupaonice, birali namještaj te postavili koncept podnog grijanja i pločica u dnevnom boravku. To se pokazalo iznimno praktičnim, a pločice su odabrane tako da ne odišu hladnoćom, već se uklapaju u tople zemljane nijanse.

I većinu namještaja vlasnici su sami dizajnirali i rađen je po mjeri. Primjerice, kuhinja, ormari, vrata, dječja soba napravljeni su u Stolariji Mrvčić.



Dio namještaja, poput stolaca, lustera i nekih umjetnina, godinama je prikupljan na brojnim putovanjima. Tako su stolce našli u Šri Lanki i Španjolskoj, iz Kube i Južne Afrike došle su slike i drvena viseća vrata na zidu, iz Meksika maske, iz Japana posuđe i okviri za slike. Zavjese i pomične trake rađene su po mjeri, stigle su iz Nizozemske, tepih iz Argentine. Na zidovima su svoje mjesto našle i slike nekolicine domaćih autora, a vlasnicima su posebno drage one s potpisom Drage Lopca i Odića. Najviše vremena vlasnici provode u svom dnevnom boravku i to im je i najdraži dio stana.



Pomno planiranje

- Volimo dnevni boravak s kuhinjom jer je dinamičan. Funkcionalan je za organiziranje tuluma jer je povezan i s velikom terasom od 30 četvornih metara. Takav prostor bez problema može primiti i 40 ljudi - otkrivaju vlasnici. Kažu kako im je i spavaća soba mjesto gdje vole provesti vrijeme, a uređena je i opremljena kako bi se osjećali kao u luksuznom hotelu. Konkretno, uz klasičan spavaći namještaj posebnost joj daje kupaonica, velika terasa, audio i video aparati te sprave za vježbanje. Uz spavaću sobu nalazi se i velika "walk in" garderoba.



Vlasnica otkriva kako iznimno puno vremena provodi u kuhinji, stoga je ona morala biti funkcionalna i dobro opremljena te maksimalno elegantna. Tako je kuhinja opremljena s dvije pećnice, roštiljem na lavu, plinskim kuhalom za wok, velikim hladnjakom s ledomatom, različitim pomagalima... Većina njih je skrivena iza kuhinjskih kliznih fronti. Takva ideja iziskivala je promišljenost i pravodobno postavljanje svih potrebnih priključaka na mjestima koja su se najprije činila nelogičnima jer ih je većina smještena u ormarima. Pomno planiranje projekta pokazalo se izuzetno važnim.

Dječja i radna soba u drugom dijelu stana povezane su kliznim vratima. Po potrebi to može postati jedinstven prostor. Klizna vrata inače su postavljena u cijelom stanu. I time se funkcionalno iskoristio prostor.



Posebnost zidova

Ambijentalna i funkcionalna rasvjeta također pridonosi eleganciji. Koncept i projekt rasvjete izravne i neizravne, funkcionalne i ambijentalne, ponovno su vlasnici radili sami. Primjerice, rasvjetom je postignuta logička razdvojenost blagovaonice, kuhinje i dnevnog boravka. Rasvjetna tijela, ugradbena ili ona mobilna, potpisuju dizajneri Modulara, Aquaforma, Farroa i Philipsa. Pogled zastaje i na zidovima, jer su se trudili iskoristiti drukčije metode bojenja. Zidovi su bojeni ekološkim oikos bojama koje iziskuju posebnu tehniku nanošenja četkom. Boje su nehomogene strukture pa ostavljaju blago reljefnu strukturu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije