LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Upotrijebite samo jedan sastojak i promijenite boju latica hortenzijama

Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva.
27. svibnja 2022. u 07:31 0 komentara 57801 prikaza
hortenzije
Foto: Thinkstock

Velike cvjetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja točka u vrtu, u vazi i u vjenčanim buketima, hortenzije su mnogima omiljeni cvijet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati. Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva.

hortenzija | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrijednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi te oblik rasta. Krupni cvatovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli te metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u bijeloj boji.

hortenzije | Autor : pixabay Foto: pixabay

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku. Najbolje uspijevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusjenovitim mjestima. U njegu spada redovito zalijevanje i prihranjivanje kompleksnim hranjivom svake godine u proljeće. Orezuje se u proljeće, a tada se i razmnožava stabljičnim reznicama. Cijelo ljeto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvjetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtjevna - treba joj samo puno svjetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptolikih cvjetova bijele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspijevati u polusjenovitim mjestima nego na direktnom suncu.

hortenzije | Autor : pixabay Foto: pixabay

U ljetnim mjesecima neće joj škoditi ni ako ju zalijevate dva puta dnevno - kasno uvečer i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

hortenzije
1 / 10
Urbani domovi često imaju manje prostora i nezgodan tlocrt, ali to ne znači da ne mogu imati (elegantan!) prostor prilagođen za odlaganje i kuhanje

Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje. Želite li u svom vrtu plave hortenzije, evo malog trika - u tlo dodajte galicu.

australija kuca LEŽERNA KLASIKA Kuća s velikim vrtom genijalno je uređena, pazilo se na svaki detalj povrtnjak Omiljeno ljetno povrće, tikvice, sadite nekoliko puta u sezoni, brzo napreduju penjačice najljepši ukras Četiri penjačice koje morate nabaviti - sjajan su izbor za vrtove, balkone i terase
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.