odličan trik

Upotrijebite samo jedan sastojak i promijenite boju latica hortenzijama

hortenzije
Thinkstock
27.05.2022.
u 07:31

Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva.

Velike cvjetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja točka u vrtu, u vazi i u vjenčanim buketima, hortenzije su mnogima omiljeni cvijet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati. Kako biste iz hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva.

Foto: Flora magazin

Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrijednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi te oblik rasta. Krupni cvatovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli te metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u bijeloj boji.

Foto: pixabay

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku. Najbolje uspijevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusjenovitim mjestima. U njegu spada redovito zalijevanje i prihranjivanje kompleksnim hranjivom svake godine u proljeće. Orezuje se u proljeće, a tada se i razmnožava stabljičnim reznicama. Cijelo ljeto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvjetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtjevna - treba joj samo puno svjetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptolikih cvjetova bijele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspijevati u polusjenovitim mjestima nego na direktnom suncu.

Foto: pixabay

U ljetnim mjesecima neće joj škoditi ni ako ju zalijevate dva puta dnevno - kasno uvečer i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

hortenzije
1/10

Cvjetovi mijenjaju boju ovisno o svojoj staorsti: od kremasto bijele boje idu prema ružičastoj te na kraju jeseni i zimi postanu hrđavo smeđi. Njihova boja ne ovisi o pH zemlje. Želite li u svom vrtu plave hortenzije, evo malog trika - u tlo dodajte galicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije