Zalijevanje sobnih biljaka

Voda je važna, ali oprez

cvijece
Foto: Arhiva VL
1/4
04.03.2014.
u 12:13

I sobne biljke vole kišnicu, a od hladne vode iz vodovoda mogu se i prehladiti

Prvo pravilo pri zalijevanju sobnog cvijeća jest da pravila nema jer kada i koliko naša biljka treba vode, ovisi o položaju biljke u prostoru, godišnjem dobu i temperaturi u prostoriji. Prije zalijevanja uvijek valja provjeriti vlažnost zemlje. Dovoljno je samo u gurnuti prst u zemlju i procijeniti njezinu suhoću ili vlažnost. Iako biljke trebaju puno više vode nego ljudi, sa zalijevanjem ne treba pretjerivati jer gotovo 90 posto naših “zelenih prijatelja” propadne jer zbog velike količine vode pa im korijenje istrune. Kad uvidite da ste pretjerali sa zalijevanjem, pustite neka se zemlja sama prosuši, a osigurajte da prostorija bude što prozračnija. Samo 10 posto biljaka uvene jer ih nismo dovoljno zalijevali

Kišnica je najbolja
Kad zalijevate, pripazite da cvjetni lonac ne stoji na podlošku punom vode. Biljke je uvijek dobro zalijevati kišnicom (jer je mekša), odstajalom vodom (jer se kamenac tijekom stajanja ipak malo nataloži) ili prokuhanom ohlađenom vodom. Voda iz slavine je i jako hladna pa Ljubomir Čuvalo iz zagrebačke cvjećarnice “Lanište” upozorava:
– Ako biljke zalijevamo jako hladnom vodom, one se mogu i “prehladiti”. Kišnica je uvijek najbolji izbor jer ne smijemo zaboraviti da je voda iz vodovoda tretirana. Kišnica biljci donosi upravo ono što joj treba za rast i razvoj.

Foto: Arhiva VL

Afričke ljubičice i neke vrste begonija ne vole kad im poprskate lišće

Biljke kožastih listova dobro podnose suh zrak i treba im manje vode, biljke mekanih listova trebaju više vlage. Valja znati i da u mirovanju biljke treba minimalno zalijevati.
Stručnjaci ističu da je zimi biljke bolje zalijevati ujutro, a za toplih ljetnih dana treba paziti da se biljke nikad ne zalijevaju za vrijeme najjačeg podnevnog sunca. Biljke je dobro zalijevati ujutro, a pritom valja imati i na pameti da je svako zalijevanje ujedno znači i hlađenje zemlje.

Foto: Arhiva VL

Prije sadnje na dno cvjetnog lonca dobro je staviti i nekoliko kamenčića. Ta drenaža pomoći će da, ako ga ima, višak vode može izaći iz lonca

Vole se tuširati
Biljke, posebno one iz tropskih krajeva, vole i kad ih poprskamo, one veće čak možemo i nježno otuširati. Ali oprez, u vrijeme cvatnje biljke ne prskamo jer postoji opasnost da im oštetimo cvijet.
Dobro je znati i da afričke ljubičice ne vole kad ih vlažimo po listovima jer im listovi dobiju mrlje pa izgledaju bolesno. Naše sobne tropske biljke tijekom toplih ljetnih kiša dobro je iznijeti van. Da bismo što dulje uživali u svom sobnom bilju, valja imati na umu da biljke vole svjetlost, ali ne vole biti izravno izložene suncu. Ne smijemo ni zaboraviti da u prostoriju u kojoj boravimo i mi i naše biljke valja redovito provjetravati i ovlažiti jer i centralno grijanje, ali i kompjutori (zato što griju) jako isušuju zrak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije