LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

U povrtnjaku beru se plodovi, a priprema se i jesenska sadnja

U rujnu je vrijeme za sadnju i sjetvu, no prije toga treba pripremiti gredice, savjetuje Jurica Glumpak
28. kolovoza 2020. u 12:39 0 komentara 3144 prikaza
U povrtnjaku beru se plodovi, a priprema se i jesenska sadnja
Foto: Dom i vrt
Pogledajte galeriju 1/3

Svima koji imaju vrt, cvjetnjak, travnjak ili možda samo balkon pun bilja, rujan donosi i dosta posla. Ubiru se plodovi, pripremaju se tlo i biljke za nadolazeće jesenske i zimske dane, ali se i sije i sadi. Vrtovi su puni paprike, rajčica, korabica, patlidžana, graha, kupusa, kelja, mrkve koje treba ubrati. Priprema se zimnica, plodovi se zamrzavaju i spremaju za zimske dane.
Salata, špinat
– Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice. U rujnu možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice češnjaka i luka, zimska salata, radič i endivija – savjetuje Jurica Glumpak, diplomirani inženjer agronomije.

Osim paprika, u vrtovima se beru rajčice, mrkva, korabice, grah, kupus, kelj

Travnjak još jednom pokosite, a pripremate li se za sjetvu novog, prethodno pripremite teren. I novi travnjak možete sijati u rujnu, a ne zaboravite nakon sjetve teren dobro povaljati. I u ukrasnom vrtu posla ne manjka. Cvjetne gredice prije svega pripremite za jesensku sjetvu ili sadnju. Posadite lukovice cvijeća otpornog na hladnoću, kao što su tulipani, šafrani, zumbuli, narcisi.
Što manje dušika
Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako su dani topli, a meteorolozi predviđaju da će se toplo vrijeme i dalje nastaviti, budite spremni i na prve jutarnje mrazove. I ne zaboravite prije njih u kuću unijeti sobne biljke koje ste držali na otvorenom.

Ako sami skupljate sjeme, još je vrijeme i za to

Stiže i vrijeme jesenske gnojidbe, a najbolje bi bilo prije toga analizirati tlo. Jer, dodajete li stajskom gnojivu i ona mineralna s oznakom NPK, njihova količina ovisi o tipu i strukturi tla.
– Uzmite gnojiva kod kojih je u sastavu prvi broj, a on određuje količinu dušika, manji. Pa tako preporučujem kombinacije 7:20:30, 10:30:20 ili 8:26:26. Kako je vegetacija pri kraju, biljkama više ne treba puno dušika. Ionako ga neće iskoristiti, a on će se isprati u tlo i na kraju može završiti u vodi za piće – upozorava J. Glumpak. Pčelarima savjetuje intenzivnu prihranu kako bi zajednica imala što veće leglo, ali i zaštitu od pčelinjih nametnika.

Svjetsko, a naše Vodimo vas u stan koji su vlasnici sami uredili, a rezultat je - fantastičan genijalna suradnja Sastavi, rastavi, nastavi: IKEA i LEGO Grupa predstavljaju BYGGLEK - kreativno rješenje koje povezuje igru i odlaganje ljeto u gradu Predahnite od svakodnevice na jednoj od najljepših terasa u Zagrebu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.