Vrt pun radova

U povrtnjaku beru se plodovi, a priprema se i jesenska sadnja

U povrtnjaku beru se plodovi, a priprema se i jesenska sadnja
Foto: Dom i vrt
1/3
28.08.2020.
u 12:39

U rujnu je vrijeme za sadnju i sjetvu, no prije toga treba pripremiti gredice, savjetuje Jurica Glumpak

Svima koji imaju vrt, cvjetnjak, travnjak ili možda samo balkon pun bilja, rujan donosi i dosta posla. Ubiru se plodovi, pripremaju se tlo i biljke za nadolazeće jesenske i zimske dane, ali se i sije i sadi. Vrtovi su puni paprike, rajčica, korabica, patlidžana, graha, kupusa, kelja, mrkve koje treba ubrati. Priprema se zimnica, plodovi se zamrzavaju i spremaju za zimske dane.
Salata, špinat
– Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice. U rujnu možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice češnjaka i luka, zimska salata, radič i endivija – savjetuje Jurica Glumpak, diplomirani inženjer agronomije.

Osim paprika, u vrtovima se beru rajčice, mrkva, korabice, grah, kupus, kelj

Travnjak još jednom pokosite, a pripremate li se za sjetvu novog, prethodno pripremite teren. I novi travnjak možete sijati u rujnu, a ne zaboravite nakon sjetve teren dobro povaljati. I u ukrasnom vrtu posla ne manjka. Cvjetne gredice prije svega pripremite za jesensku sjetvu ili sadnju. Posadite lukovice cvijeća otpornog na hladnoću, kao što su tulipani, šafrani, zumbuli, narcisi.
Što manje dušika
Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako su dani topli, a meteorolozi predviđaju da će se toplo vrijeme i dalje nastaviti, budite spremni i na prve jutarnje mrazove. I ne zaboravite prije njih u kuću unijeti sobne biljke koje ste držali na otvorenom.

Ako sami skupljate sjeme, još je vrijeme i za to

Stiže i vrijeme jesenske gnojidbe, a najbolje bi bilo prije toga analizirati tlo. Jer, dodajete li stajskom gnojivu i ona mineralna s oznakom NPK, njihova količina ovisi o tipu i strukturi tla.
– Uzmite gnojiva kod kojih je u sastavu prvi broj, a on određuje količinu dušika, manji. Pa tako preporučujem kombinacije 7:20:30, 10:30:20 ili 8:26:26. Kako je vegetacija pri kraju, biljkama više ne treba puno dušika. Ionako ga neće iskoristiti, a on će se isprati u tlo i na kraju može završiti u vodi za piće – upozorava J. Glumpak. Pčelarima savjetuje intenzivnu prihranu kako bi zajednica imala što veće leglo, ali i zaštitu od pčelinjih nametnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije