Okoliš oko obiteljskog doma

Travnjak mekan poput saga stajao je pravo bogatstvo

trenkovo
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/5
30.07.2019.
u 09:47

U jednom od najljepše uređenih vrtova Slavonije skriva se i umjetno jezerce s ribama i lopočima

Pogled na mirnu vodu jezerca kojem dodatnu draž daju cvjetajući lopoči te različite ribe kao i “skakutanje” umjetnog potočića po kamenju dovoljno je da čovjek zaboravi na svakodnevnu užurbanost i prepusti se iskonskom miru. Upravo tu privilegiju imaju Dario Romić i njegova obitelj iz Trenkova kraj Požege. Obiteljska kuća im je uokvirena zelenilom različitih biljaka te ponekom cvjetajućom koja čini savršeni sklad.Biljke za sadnju su pomno birane, kao i mjesto na kojem će biti posađene, a posebna pažnja posvećena je jezeru. Dario je okućnicu sa suprugom Magdalenom te sinovima Karlom i Leonom počeo uređivati prije sedam godina kada se doselio u novu obiteljsku kuću.

– Prvo sam počeo raditi jezero, a potom saditi biljke. Međutim, kako je jezero bilo na južnoj strani, nakon dvije godine počele su se stvarati alge. Tada sam morao izvaditi foliju i produbiti jezero, a kraj njega sam s južne strane zasadio katalpu kako bi pravila sjenu. Kraj jezera sam posadio i cedar – objašnjava Dario koji posebno voli japanske javore. Tu je i likvidambar koji se posebno ističe u jesen crvenkastom bojom lišća, različiti cedrovi, breze, japanske i žalosne vrbe, tuje, safina, čempresi, različite sorte ruža…

Kako bi imali dovoljno vode za zalijevanje izbušili su četiri bunara jer je bunarska voda puno bolja od one iz vodovoda. Tijekom toplijih dana za zalijevanje i jezero svaki dan treba oko 300-400 litara vode. Travnjak koji izgleda kao zeleni sag zahtijeva posebnu pažnju, redovno zalijevanje i kosidbu te jednom godišnje, najbolje u proljeće, gnojidbu. A već pri sadnji, dodaje Dario, potrebno je izabrati i pravu travnu smjesu. Još se i sada sjeća da je 100 kilograma sjemena trave platio 3800 kuna. Da bi sve bilo što prirodnije, travnjak presijecaju stazice od sitnog kamenja koje je dovezeno iz Osijeka i Varaždina. Dario je napravio i vodoskok, a u jezeru društvo mu prave japanski šarani, karasi i ostale riječne ribe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije