LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vaš kutak

Travnjak mekan poput saga stajao je pravo bogatstvo

U jednom od najljepše uređenih vrtova Slavonije skriva se i umjetno jezerce s ribama i lopočima
30. srpnja 2019. u 09:47 0 komentara 3940 prikaza
trenkovo
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/5

Pogled na mirnu vodu jezerca kojem dodatnu draž daju cvjetajući lopoči te različite ribe kao i “skakutanje” umjetnog potočića po kamenju dovoljno je da čovjek zaboravi na svakodnevnu užurbanost i prepusti se iskonskom miru. Upravo tu privilegiju imaju Dario Romić i njegova obitelj iz Trenkova kraj Požege. Obiteljska kuća im je uokvirena zelenilom različitih biljaka te ponekom cvjetajućom koja čini savršeni sklad.Biljke za sadnju su pomno birane, kao i mjesto na kojem će biti posađene, a posebna pažnja posvećena je jezeru. Dario je okućnicu sa suprugom Magdalenom te sinovima Karlom i Leonom počeo uređivati prije sedam godina kada se doselio u novu obiteljsku kuću.

– Prvo sam počeo raditi jezero, a potom saditi biljke. Međutim, kako je jezero bilo na južnoj strani, nakon dvije godine počele su se stvarati alge. Tada sam morao izvaditi foliju i produbiti jezero, a kraj njega sam s južne strane zasadio katalpu kako bi pravila sjenu. Kraj jezera sam posadio i cedar – objašnjava Dario koji posebno voli japanske javore. Tu je i likvidambar koji se posebno ističe u jesen crvenkastom bojom lišća, različiti cedrovi, breze, japanske i žalosne vrbe, tuje, safina, čempresi, različite sorte ruža…

Kako bi imali dovoljno vode za zalijevanje izbušili su četiri bunara jer je bunarska voda puno bolja od one iz vodovoda. Tijekom toplijih dana za zalijevanje i jezero svaki dan treba oko 300-400 litara vode. Travnjak koji izgleda kao zeleni sag zahtijeva posebnu pažnju, redovno zalijevanje i kosidbu te jednom godišnje, najbolje u proljeće, gnojidbu. A već pri sadnji, dodaje Dario, potrebno je izabrati i pravu travnu smjesu. Još se i sada sjeća da je 100 kilograma sjemena trave platio 3800 kuna. Da bi sve bilo što prirodnije, travnjak presijecaju stazice od sitnog kamenja koje je dovezeno iz Osijeka i Varaždina. Dario je napravio i vodoskok, a u jezeru društvo mu prave japanski šarani, karasi i ostale riječne ribe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.