LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vaš kutak

Odabir jelke nikad nije bio jednostavniji i lakši

Božićno drvce jedna je od najpopularnijih tradicija koja se povezuje s proslavom Božića te ujedno predstavlja najvažniji i središnji ukras božićnih blagdana. Tradicionalno, drvca se ne unose u domove niti ukrašavaju prije Badnjaka, no potražnja za njima počinje puno ranije kako bi se odabralo ono najljepše.
10. prosinca 2016. u 08:30 0 komentara 734 prikaza
smreka božić
Foto: arhiva

‘’Svake godine sve više naših kupaca odabire drvce u tegli ne samo zbog ekološke osviještenosti, već i zbog toga što su drvca u teglama postojanija i dulje zadržavaju iglice u odnosu na odrezane. Drvca u tegli su stoga tražena i mjesec dana ranije kako bi se dekorirali razni prostori za događanja po gradu’’, rekao je Zvonimir Crnković koji se godinama bavi uzgojem borova na svome rasadniku na Žumberku. Upravo njegova drvca krase advent na Europskome trgu, Gornji grad te mnoga druga mjesta u Zagrebu na kojima se obilježava Božić ili neko adventsko događanje. Kako bi se drvca u tegli sačuvala i nakon božićnih blagdana preporučuje se njihovo presađivanje u vrt. Prije toga treba voditi računa o širini do koje bi drvo moglo narasti kada se presadi u tlo.
Crnković napominje kako prilikom odabira drvca koje će krasiti dom treba znati da ima nekoliko različitih sorti drvaca, a smreka, srebrna smreka, jela i omorika neke su od zastupljenijih vrsta. ‘’Svaka vrsta lijepa je na svoj način i ovisno o tome kakvo drvce trebate i želite, možete pronaći sortu koja će izgledom odgovarati vašim zamislima.’’

smreka božić | Autor : arhiva Foto: arhiva

Budući da pripadaju istoj porodici, jelu i smreku je ponekad teško međusobno razlikovati, no ključna razlika leži u tome da jela za razliku od smreke ima savitljive iglice oblih vrhova te one ne bodu. Njezine iglice dugo ostaju na sječenim stablima, dok smreka pak vrlo brzo gubi iglice i tada njezine grančice ostaju hrapave. Za razliku od njih, bor je lakše razlikovati po debljim iglicama koje nisu pojedinačno poredane na grančici već su smještene u skupini po dvije do pet zajedno. Omorika inače nije toliko zastupljena u uzgoju božićnih drvaca jer raste nešto duže te zahtijeva dodatnu njegu tijekom uzgoja. Unatoč tome, definitivno se ubraja među najljepša božićna drvca. Pravilnog stožastog oblika, znatno je uža u rasponu grana od ostalih drvaca, a iglice poprimaju nijanse od srebrnkasto bijele pa sve do tamnozelene boje.

jelka božić | Autor : arhiva Foto: arhiva

Tradicionalno se kao dekorativno drvce najčešće traže upravo smreka te srebrna smreka koja ima nešto čvršće i kruće iglice te zbog toga i bolje opstaje u toplome stanu. Srebrna smreka u toplome prostoru otpušta i aromatične mirise, a guste iglice zadržava duže nego obična smreka. Kao božićno drvce diljem Europe upotrebljava se i Pančićeva omorika koja je mješanac obične i srebrne smreke, a po mnogima ima izrazito visoku dekorativnu vrijednost zbog bogatstva boje i uskog pravilnog izgleda stabla. Nordmann jele poznate su ponajviše zbog dugotrajnosti iglica i cijeni, jer obično su to i najskuplja božićna drvca koja se mogu pronaći na nekom prodajnom mjestu.

Nekoliko savjeta:

  • Prije kupovine drvca odredite njegov položaj u stanu. Drvce bi trebalo iznositi barem 50 cm manje od visine stropa kako bi se na njega mogao staviti ukrasni vrh.
  • Kako bi se testirala svježina drvca, potrebno je rukom protresti granu ili čitavo drvce te provjeriti koliko iglica je otpalo. Što više iglica otpadne, to je kraći vijek trajanja drvca.
  • Jele su grmolikije i rjeđe im otpadaju iglice, dok smreke imaju šiljaste iglice koje češće padaju.
  • Ako ste odabrali pravo drvce, prije nego što ga unesete u kuću, ostavite da se osuši od viška vlage jer postoji mogućnost od razvijanja plijesni.
  • Pri odabiru lokacije za bor u stanu, izbjegavajte blizinu televizora, kamina i rashladnih uređaja jer ih zračenje i toplina mogu isušiti. Kako bi se smanjilo njegovo isušivanje, osvježite ga rasprčivačem za vodu dok je u zatvorenom prostoru.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.