LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zasadite ljekovite i ukusne repe: običnu, crnu, ciklu te daikon

Repe se, kao i druge povrtnice mogu saditi više puta godišnje, a lipanj je jedan od 'termina'. Vole zemlju bogatu humusom te vlažno tlo
02. lipnja 2020. u 07:15 0 komentara 3868 prikaza
repa daikon crna repa
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Lipanj je mjesec u kojem se i dalje aktivno radi u vrtu i to ne samo na berbi dozrelih plodova (graška, boba, mahune..), uklanjanju korova koji je u ovo vrijeme u vrlo ofenzivnoj fazi, zatim okopavanju zasađenog povrća te presađivanju i ogrtavanju. Naime, možemo saditi i nove vrste.

Iako nam se čini da je sadnja povrća u lipnju nemoguća, uvijek postoje kulture kojima je ovaj mjesec pravo vrijeme za to. To se prije svega odnosi na one vrste koje vam nisu uspjele niknuti odnosno narasti koliko bi bilo optimalno za ovaj mjesec. Mahunarke, mrkvu, tikvice i bundeve kao i salate možete zasaditi opet.

Osim njih, sada je trenutak da zasadite neke nove vrste za ovu sezonu: komorač, ljetnu salatu te repe raznih vrsta: bijelu repu, ciklu, crnu repu i daikin. Ako ih niste nikada prije sadili u svom vrtu ili na balkonu, sada je vrijeme za to.

sadnja cikla | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Cikla je dvogodišnja biljka bogata vitaminima i mineralima te ima velika ljekovita svojstva te ju, ako je ikako moguće, treba jesti u sirovom stanju. Jako voli svjetlost, te pazite na ovaj bitan uvjet prilikom sadnje jer uvelike utječe na razvitak ploda tj, korijena kao i njegovu kvalitetu. Također joj je potrebna velika količina vlage.

Bitno je da zemlaj u koju ju sadite bude rastresita i bogata dušikom, a oko cikle zasadite salatu i luk, a izbjegavate špinat i blitvu.

 

repa daikon crna repa | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Obična ili postrna repa nekoć je bila jako popularna namirnica kojom su se ljudi hranili u hladnim zimskim mjesecima, a danas se to zaboravljeno korijenasto povrće polako vraća na tanjure. Kao i cikla, bijela repa je dvogodišnja biljka koja naraste do 40-ak centimetara. Osim u lipnju, možete je saditi već u travnju, a onda i u srpnju i kolovozu.

Neka razmak između sadnica bude 15 do 20 cm, a zemlja u koju ju sadite bogata humusom i duškom. Također, ne zaboravite je redovito okopavati.

 

repa daikon crna repa | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Crna rotkva ili povrtnica najmanje je poznata od ovdje navedenih vrsta repa. Tek u novije vrijeme koristi se, ali najviše kao lijek. Naime, sok crne rotkvice vrlo je učinkovit protiv kašlja i bolesti dišnih puteva, naročito bronhitisa. Usto je veliki čistač organizma i izvrstan sastojak salata i variva.

Ne voli jako sunce, ali zato joj pogoduje vlaga, kao i rahlo tlo bogato humusom.Ako je sada posadite, imate ćete zreli korijen u kolovozu.

 

repa daikon crna repa | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Bijelu rotkvu ili daikon mnogi zovu divovskom rotkovom zbog veličine bijelog korijena koji može biti veći od 10 centimetara. Iako je njezino podrijetlo Mediteran, najpopularnija je na posve drugom kraju svijeta, dalekom Japanu. Osim korijena, možete koristiti u jelima i listove daikona. Osim u lipnu, možete ga sijati i u rujnu ili listopadu.

Bitno je da presadnice bude oko 20 cm udaljene jedna od druge jer ako budu zbijenije neće se moći razvijati kako treba.

Novo Zavirite u senzacionalan vrt, s najljepšim cvijećem i ukrasnim grmovima vlasac PRIPREMITE SE Želite li začinima obogatiti svoja jela, zasadite vlasac. Sad je idealno vrijeme! ukrasna djetelina DRAŽESNO Želite nešto posebno u svome vrtu? Posadite ukrasnu djetelinu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.