odličan izbor

Sedam najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u svakom domu, čak i kad nema svjetlosti

sobno bilje
Thinkstock
12.09.2024.
u 06:00

Ove biljke su poznate po svojoj prilagodljivosti zbog čega su odličan izbor za svaki dom. Ne traže puno brige, vode, svjetlosti...tako da su izvrstan izbor za prezaposlene i za one kojima sve biljke uvenu

Uzgoj sobnog bilja nekad je pretežak posao, posebno ako nemate vremena i ako ne znate s biljkama. Evo stoga liste sedam sobnih biljaka koje su jednako jednostavne kao i prekrasne na pogled. Ove biljke su poznate po svojoj prilagodljivosti zbog čega su odličan izbor za svaki dom.

Monstere (Monstera)

Monstera pripada vrstama tropskih biljaka aroida, koje u naše krajeve dolaze iz područja Srednje Amerike. Širem svijetu su predstavljene početkom 20. stoljeća preko botaničkih vrtova, dok su ih domorodačka plemena već prije poznavala. Poznate su prije svega po prirodnim rupama tj. urezima na listovima, zbog čega je monstera dobila nadimak »švicarski sir«, koji je oduvijek simbol svega rupičastog. Monstere su vrlo nezahtjevne i brzorastuće unutarnje biljke, koje mogu uspijevati čak i u tamnim kutovima. Zahtijevaju umjereno zalijevanje, što znači da se zemlja može gotovo potpuno osušiti između zalijevanja.

Foto: pixabay

Filodendroni (Philodendron)

Filodendroni su široka skupina biljaka koje uključuju više od 500 različitih vrsta i sorti, zbog čega se smatraju jednim od najraznovrsnijih rodova među unutarnjim biljkama. Ime »filodendron« potječe iz grčkih riječi »philo,« što znači ljubav, i »dendron,« što znači drvo. To ime odražava njegovu sposobnost penjanja po drveću u svom prirodnom okruženju. Poznate su i viseće i uspravne (ne-penjačke) vrste, a njihova najbolja osobina je iznimna otpornost na rijetko zalijevanje i tamnije kutove. Njihovi listovi su obično tipičnog srcastog oblika, iako se boja i oblik listova mogu razlikovati među vrstama.

Foto: pixabay

Fikusi (Ficus)

Fikusi su elegantne unutarnje biljke koje mogu doseći impresivne veličine i oblike. Poznati su po svojim robustnim, sjajnim listovima koji prizivaju pridah Mediterana. Najbolje uspijevaju u svijetlim prostorima s puno indirektne svjetlosti, a potrebu za zalijevanjem pokazuju tako što svoje inače prema gore usmjerene listove spuste prema dolje. Kada pronađeš mjesto koje ficusu odgovara, nemoj ga premještati, jer se vrlo vezuje za svoje uobičajeno mjesto i može odbaciti list ili dva prilikom selidbe.

Foto: pixabay

 

Potosi (Epipremnum)

Potos, poznat i kao “devil’s ivy”, vjerojatno je jedna od najprilagodljivijih unutarnjih biljaka koje postoje. Vrlo je nezahtjevan što se tiče svjetla, vode i vlažnosti, što ga čini idealnim za početnike. Njegovi viseći zeleni listovi, koji su ponekad ukrašeni krem ili žutim uzorcima, odlični su za oživljavanje police s knjigama, dosadnog stupa ili praznog zida u prostoriji. Zaista brzo raste, osim toga vrlo ga je lako razmnožavati. Još jedan njegov plus je to što njegove reznice izlučuju rastni hormon, koji potiče i rast korijena drugih reznica koje dijele posudu za ukorjenjivanje.

 

sobno bilje
1/7

Voštani cvjetovi (Hoya)

Voštani cvjetovi su cijenjeni zbog svojih voštanih listova i dojmljivih cvjetova koji izgledaju zaista svemirski. Često su u trgovinama zanemareni zbog bujnijih tropskih biljaka, ali jednom kada kupite jednu, uvijek ih želite još. Trebaju svijetlo mjesto što bliže prozoru, dok zalijevanje treba samo kad je zemlja potpuno suha. Također vole biti stisnute u manjem loncu za sadnju, tako da je presađivanje potrebno svakih nekoliko godina! A da ne govorimo o prekrasnim cvjetovima, koji se razlikuju po boji, obliku i čak mirisu ovisno o vrsti! Cvjetovi voštanog cvijeta Mathilde Splash su na primjer bijele boje i mirišu slično jasminu, dok cvjetovi voštanog cvijeta Carnosa tricolor mirišu po vaniliji!

Svekrvin jezik (Sansevieria)

Svekrvin jezik sigurno svi poznajemo, jer su ga imale naše bake. Na ljestvici izdržljivih biljaka su na samom vrhu, jer bez problema preživljavaju “sušna razdoblja” i tamne kutove, osim toga ih vrlo rijetko napadaju štetnici. Radi se o gotovo neuništivoj biljci, koja je idealna za one koji često zaborave na zalijevanje. Osim toga vrlo učinkovito poboljšavaju kvalitetu zraka, jer apsorbiraju toksine i izlučuju kisik.

Foto: pixabay

Tradeskancije (Tradescantia)

Ove biljke u prirodi pužu po tlu i drveću tropskih šuma i tako stvaraju šareni šumski tepih. Inače spadaju među sukulente, jer ih odlikuju deblji listovi koji dobro podnose i jako sunce. Najzanimljivije su definitivno tradeskancije Nanouk, čija ljubičasta boja listova doslovno svakome “upadne u oči”. Da bi održale svoju prekrasnu boju trebaju direktno sunce, zalijevamo ih kada je njihova zemlja gotovo potpuno suha. Da bi zadržale bujan izgled, moramo redovito rezati vrhove, jer se tako razgranavaju i izgledaju još bujnije i veselije.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije