LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Orhideje mnogi vole, ali rijetkima uspjevaju. Otkrivamo kako biti uspješan u uzgoju, ali i jedan sjajan trik od kojeg će živnuti

Veličina i oblik cvijeta orhideja variraju, dolaze u svim bojama, a najveći broj kućanstava krase upravo one ružičaste, bijele te tamnoljubičaste boje
15. listopada 2021. u 13:12 0 komentara 73985 prikaza
Foto: Shutterstock

Zbog svog bujnog oblika i raznolikosti boja, orhideje su mnogima omiljena biljka svakoga doma. Lako se razlikuju od drugih biljaka po specifičnim obilježjima poput brojnih povinutih cvjetova te spojenih prašnika i tučaka. One neosporivo čine najveću porodicu cvjetajućih biljaka, s oko 750 biljnih rodova, preko 30.000 vrsta te otprilike 100.000 hibridnih kultivara. Orhideje kao lončanice za uzgoj u kući ili u stanu najčešće se prodaju upravo one iz roda Phalaenopsis.

Prirodno stanište ovog roda je jugoistočna Azija, odnosno Indija, Indonezija, Malezija i Filipini, a uglavnom rastu kao epifiti, odnosno nastanjuju se na granama drveća. U Hrvatskoj je poznato oko 129 autohtonih vrsta orhideja i sve su terestričke, odnosno rastu u zemlji i to sezonski, kada su uvjeti za to povoljni, dok ostatak godine provedu pod zemljom u obliku korijenovih izdanaka i rizoma. Neki od njih su gospina papučica, vranjak, vratiželja, naglavica i kokoška.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Veličina i oblik cvijeta orhideja variraju, dolaze u svim bojama, a najveći broj kućanstava krase upravo one ružičaste, bijele te tamnoljubičaste boje. Zahvaljujući novim uzgojnim tehnologijama koje su pridonijele masovnom uzgoju orhideja, one više nisu tako skupocjene i nedostižne. Unatoč tome što ove ljepotice uspješno ne cvatu baš svakome, uz malo znanja njihova njega i održavanje su prilično jednostavni.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korijenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio daljnji rast. Supstrat prije svega treba biti propustan za vodu jer će korijenje trunuti ako on ostane duže mokar. Izvrstan supstrat za orhideje sjeckana su kora bora ili jele. 

S obzirom na to da se prirodno stanište orhideja nalazi u tropskim krajevima, mnoge sobne vrste traže nešto vlažniji zrak, daleko od propuha. U sezoni rasta, orhidejama je potrebna visoka vlaga zraka, a to se može postići svakodnevnim zamagljivanjem uz pomoć raspršivača. Zamagljivanje bi trebalo provesti u jutarnjim satima, kako bi tijekom dana voda isparila.

1 / 17
Klasika koja je uvijek in, sve podcrtano prirodnim nijansma i drvenim detaljima

Zimi se prostorije griju i zrak se puno brže isušuje pa je stoga potrebno zamagljivati više puta dnevno. Orhideje u pravilu ne bi trebalo izlagati dugotrajnom direktnom suncu te je najbolje smjestiti ih na prozor u sjevernome dijelu stana. Idealna temperatura koja im najviše odgovara jest ona koja je najbliža njihovu prirodnom uzgojnom okruženju.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako se u našim trgovinama najčešće nalaze orhideje koje pripadaju skupini ‘toplih’ orhideja, temperaturni razmjer bi se trebao kretati od 18 stupnjeva noću do 20 stupnjeva danju. Ljeti je dovoljno zalijevati orhideje jednom ili dva puta tjedno, a zimi čak i jednom u dva ili tri tjedna. Najbolje je zalijevati ih kišnicom, no i voda iz slavine je također prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, no ne i razmočen.

orhideja | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Pri kupnji orhideje valja biljku pregledati, ne kupujte biljku koja ima oštećene, osušene ili žute listove. Što biljka ima više cvjetnih stapki duže će cvasti. Provjerite i korijenje, idealno je ono koje ne izviruje iz lončanice, da je svježe i zeleno. Zahvaljujući tome što je orhideja najčešće zasađena u posudama od prozirne plastike, to se može lako vidjeti.

Orhideja pruža puno ljepote, a traži jako malo pažnje i njege | Autor : Iz albuma čitatelja Foto: Iz albuma čitatelja

Ako vam orhideje posustaju probajte ovaj trik: Jednom tjedno lončanicu uronite u veću posudu, neka bude uronjena 3 četvrtine i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nakon toga, lončanicu izvadite iz vode i pustite da otkapa višak vode.


ljekovito bilje začini povoljno i chic Ove 4 sobne biljke apsolutni su hit, a jedna od njih upravo sad raskošno cvate novi posao Znate li da su neke sobne biljke pravi kolekcionarski primjerci za koje se ne pita cijena? Trikovi Riješite se prašine s biljaka uz nekoliko jednostavnih savjeta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.