nakon kiše

Idealni su uvjeti za jesenske lukovice, sadite sad, a u proljeće uživajte u cvatu

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
09.09.2024.
u 13:21

Proljetno cvjetajuće lukovice poput tulipana, narcisa, hijacinta, krokusa i drugih sličnih biljaka idealne su za sadnju u jesen. Pričekajte da noćne temperature padnu na otprilike 10°C ili niže prije nego što posadite lukovice kako biste osigurali uspješno ukorjenjivanje

Jesen je vrijeme prirodnog prijelaza u zimski san, ali nije neprikladno vrijeme za sadnju vanjskih biljaka. Naprotiv, jesen je savršeno vrijeme za sadnju proljetno cvjetajućih lukovica, jednogodišnjih biljaka te različitih drveća, grmlja i trajnica. Sadnja biljaka u jesen ima nekoliko prednosti: Tlo je i dalje toplo, što omogućava biljci da se puno lakše i uspješnije ukorijeni. Jesen donosi manji rizik od toplotnog stresa kod nedavno posađenih biljaka. Kišni dani omogućuju biljci da razvije snažan korijenski sustav prije zime. Smanjuje se učestalost štetnika i bolesti koje su obično prisutne u proljeće i ljeto.

Foto: screenshot/facebook

Ako do sada niste imali uspjeha s sadnjom biljaka u jesen, moguće je da tada niste odabrali prave biljke ili još niste znali kada i kako ih treba posaditi. Proljetno cvjetajuće lukovice poput tulipana, narcisa, hijacinta, krokusa i drugih sličnih biljaka idealne su za sadnju u jesen. Pričekajte da noćne temperature padnu na otprilike 10°C ili niže prije nego što posadite lukovice kako biste osigurali uspješno ukorjenjivanje. Prilikom kupnje lukovica nabavite različite vrste s različitim vremenima cvjetanja kako biste uživali u cvjetanju od ranog do kasnog proljeća.

Foto: screenshot/facebook

Lukovice posadite s oštrim vrhom prema gore na dubinu otprilike tri puta njihovog promjera (za većinu tulipana i narcisa to je otprilike 15 do 20 centimetara). Za maksimalni učinak sadite ih u skupinama od pet ili više. Biljke koje cvjetaju tijekom hladnih razdoblja pružaju najljepši učinak jeseni i često ostaju žive i do studenog ili duže. Njih ne smetaju hladne večeri, a mnoge izdrže temperature čak do -4 °C. Vijolice i maćuhice među najotpornijim su i najšarenijim zimskim jednogodišnjicama. Iako su krizanteme zapravo trajnice i najbolje ih je saditi u proljeće, jeseni se često na sjevernim područjima tretiraju kao jednogodišnjice. Dolaze u različitim nijansama koje dopunjuju jesenske boje.

Foto: pixabay

Ako kupujete presadnice biljaka u lokalnoj vrtnoj trgovini, obično ih možete posaditi odmah, ali najbolje će uspijevati ako pričekate niže dnevne temperature (ispod 27 °C). Kako bi jesenske jednogodišnjice cvjetale duže, uklonite ocvale cvjetove. Krizanteme se mogu vratiti u život i sljedećeg proljeća ako ih posadite izravno u zemlju i prekrijete slojem malča.

Jesen je izvrsno vrijeme za sadnju drveća, grmlja i trajnica jer donosi mnoge prednosti u odnosu na proljetnu sadnju. Osim već spomenutih razloga, sadnja u jesen ima prednost pred proljetnom sadnjom i zato što zrak (posebno noću) brže hladi nego tlo, što usporava nadzemni rast biljaka, omogućavajući im da usmjere energiju u razvoj korijena u još uvijek toplom tlu.

Foto: Biomedia

Sadnja drveća, grmlja i trajnica treba se obaviti najmanje četiri do šest tjedana prije nego što tlo zamrzne kako bi imale dovoljno vremena da se ukorijene. Ako čekate s sadnjom do kraja jeseni (studeni ili prosinac), riskirate slab rast korijena.

Većina drveća, grmlja i trajnica posađenih u jesen usmjerava svoju energiju više na razvoj korijena nego na nadzemni rast.Stoga se usredotočite na osiguranje idealnih uvjeta za razvoj korijena, redovito ih zalijevajte dok tlo ne zaledeni.

Gredice u vrtu prekrijte s nekoliko centimetara organskog malča, poput usitnjenih kora ili lišća, kako biste održali toplinu tla duže i smanjili oštećenja uslijed zimskih ciklusa smrzavanja i otapanja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije