sobno bilje

Pet vrtlarskih tajni za zdrave i bujne biljke, isprobajte ih već danas

IKEA
11.11.2021.
u 10:51

Jednom kada se naviknete uzgajati ove biljke u svom domu, možda ćete čak pokušati uzeti i izbirljivije, koje zahtijevaju dosljednu vlagu i visoku vlažnost

Možda ste više navikli uzgajati paprati na otvorenom, ali mnoge od njih zapravo su prekrasne sobne biljke. One dodaju bujnost i nenadmašnu teksturu svakoj prostoriji, sve dok im osiguravate dovoljno svjetla, vode i vlage. Ako niste sigurni odakle početi, pokušajte s lakšom vrstom poput bostonske paprati koja može izdržati malo zanemarivanja. Jednom kada se naviknete uzgajati ove biljke u svom domu, možda ćete čak pokušati uzeti i izbirljivije, koje zahtijevaju dosljednu vlagu i visoku vlažnost. Koristite ove savjete za uspješan uzgoj paprati u zatvorenom prostoru.

Foto: IKEA

1. Dajte paprati dovoljno neizravnog svjetla. Većina paprati preferira neizravno svjetlo, što znači da biste ih trebali izbjegavati stavljati tamo gdje će ih sunčeva svjetlost pogoditi. Na izravnom suncu listovi paprati mogu izgorjeti, što rezultira suhom, hrskavom biljkom. Obično prozor okrenut prema sjeveru ili istoku daje pravu količinu svjetla za paprati. Ali ako vidite da vam biljka žuti i ne raste puno, vjerojatno ne dobiva dovoljno svjetla. Ako trebate nadomjestiti prirodno svjetlo koje dobivaju vaše paprati, pokušajte upotrijebiti svjetlo za uzgoj nekoliko sati dnevno na njima.

1/9

2. Vole iste temperature i vi. Vjerojatno držite svoj dom na otprilike istim temperaturama koje su potrebne većini unutarnjih paprati. Ove biljke najbolje uspijevaju kada se dnevna temperatura kreće od 22 do 25 stupnjeva,  a noću oko 10° hladnije. Većina paprati koje ćete naći kao sobne biljke potječu iz tropskih ili suptropskih regija, pa će početi patiti kada temperature padnu ispod 12°. Zimi pazite da vaše paprati ne budu preblizu prozora ili vrata gdje bi ih mogao pogoditi hladan propuh. Zaštitite ih od naglih promjena temperature.

Foto: pixabay

3. Osigurajte vodu i vlažnost. Ako ste skloni prezalijevanju sobnih biljaka, paprati su dobar izbor. Vole ravnomjerno vlažno tlo, pa pokušajte ne dopustiti da se potpuno osuše između zalijevanja. (Postoje neke iznimke, poput paprati kočnice, paprati zečje noge i japanske božikovine, kojima ne smeta da se osuši između zalijevanja). Kako biste shvatili trebate li dodati vodu, zabijte prst u tlo otprilike2 cm. Ako je zemlja suha, zalijte, a ako je još vlažna pričekajte još par dana. Većina tropskih paprati također voli visoku vlažnost. Prirodno se dobro snalaze u kupaonicama, zahvaljujući parnim tuševima, ali također možete zamagliti njihovo lišće vodom sobne temperature jednom ili dva puta dnevno. Ili uložite u ovlaživač zraka kako biste povećali vlažnost u cijeloj prostoriji ako je zrak u vašem domu jako suh.

4. Redovna prihrana. Malo gnojiva s vremena na vrijeme pomoći će papratima da ostanu zelene. Možete dodati gnojivo sa sporim otpuštanjem ili koristiti tekuće gnojivo za sobne biljke jednom mjesečno od ranog proljeća do sredine jeseni. Nemojte ih gnojiti tijekom zimskih mjeseci, jer većina paprati tada neće aktivno rasti.

Foto: Shutterstock

5. Presadite obrasle paprati. Ovisno o njihovom rastu, paprati će se možda trebati podijeliti i presaditi svakih nekoliko godina. Dobar znak da je vaša paprat prerasla svoju posudu je ako vidite korijenje koje izlazi kroz drenažni otvor ili ako je biljka malo izdignuta iz tla. A ako primijetite da vaša paprat ne raste tako brzo kao prije, pokušajte je podijeliti na pola vrtnom lopaticom prije presađivanja kako bi se korijenje biljke moglo više raširiti. Najbolje vrijeme za dijeljenje sobne paprati je proljeće kada su spremne za ponovno početak proizvodnje svježeg, novog rasta. Podjela biljaka također je jednostavan način da proširite zelenilo u svom domu ili ga možete podijeliti s prijateljima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije