Isprobajte!

Čak sedam ideja za genijalan dnevni boravak, baš kao na Instagramu

H&M Home
02.10.2020.
u 08:51

Dnevni boravak, uz kuhinju, srce je svakog doma i njegovo uređenje doista treba dodatnu pažnju - pomno odabiranje namještaja, osmišljavanje prostora i korištenje detalja

Uređenje dnevnog bpravka mnogima od nas zadaje glavobolje jer, osim što treba biti udoban i funkcionalan, svi želimo da bude lijepi i, u današnje vrijeme dominacije društvenih mreže - fotogeničan! Dnevni boravak, uz kuhinju, srce je svakog doma i njegovo uređenje doista treba dodatnu pažnju - pomno odabiranje namještaja, osmišljavanje prostora i korištenje detalja.

Foto: H&M Home

Jer osim onih klasičnih i bazičnih elemenata koje svaki boravak ima poput trosjeda, fotelje, klub stolića, polica za knjige i tv, ovaj prostor zahtjeva više jer ovako nije kompletan iako nam se na prvi pogled može tako činiti.

Kako bi dnevni boravak bio pravo središte doma, potrebni su detalji koji će unijeti atmosferu i dati karakter sobi. Tek tada će ona biti oplemenjena i zaokružena cjelina. Naravno da će ti dodaci varirati ovisno o o onome tko živi u tom domu, ali postoji nekoliko stvari bez kojih se dnevni boravak čini nedovršenim odnosno nedorečenim. Pa krenimo redom...

Foto: H&M Home

1. JASTUCI - COOL DETALJ U PROSTORU

Gotovo da ih nikada ne možete imati previše, a dnevna soba bez njih je kao hrana bez začina. Osim što imaju estetsku funkciju i što njegove boje i uzorci mogu znatno poboljšati dojam cijeloga prostora, jastuci su i vrlo praktičan detalj koji nam čini boravak u dnevnoj sobi ugodnijim i udobnijim. Uz jastuke ćete se bolje odmoriti na kauču ili naslonjaču. Stoga ne štedite na njima i mijenjajte ih s godišnjim dobima ili jednostavno kad god se želite oraspoložiti i unijeti neku novinu u prostor.

2. PREKRIVAČ - EFEKTNI PODIZAČ

Prekrivači raznih boja, tekstura i uzoraka pravi su trend u dnevnim boravcima, iako su oduvijek bili njegov sastavni dio. Poput jastuka, i prekrivači imaju dvostruku ulogu: dekorativnu i praktičnu. Dobro će vam poslužiti kada vam je hladno, ali će i promijeniti i uljepšati cijeli prostor kada poželite nešto mijenjati u njemu. Možete imati ljetne i zimske varijante prekrivača - u hladnim danima neka to budu prekrivači od umjetnog krzna ili pletiva, a ljeti lagani flanelasti u svjetlijim tonovima.

3. CVIJEĆE - MALA DOZA LUKSUZA

Svaki dnevni boravak mora imati nešto živo osim vas. Da biste to postigli potrebno vam je minimalno novaca, a prostor će izgledati potpuno drugačije. Bilo u tegli ili vazi, cvijeće u svakom prostoru, pa tako i u dnevnom boravku pun je pogodak. Inzistirajte na svježem cvijeću, jer unosi notu svježine u prostor. Dobra stvar kod cvijeća jest što ne morate paziti na boje - koju god odaberete, ono će se dobro uklapati u prostor.

Foto: Zara Home

4. SVIJEĆE - ZA STVARANJE ATMOSFERE

Ništa ne unosi tako opuštajuću atmosferu u prostor kao svijeće, tako da je važno imati ih u domu, naročito u dnevnoj sobi. S njima, kao i s jastucima, gotovo da ne možete pretjerati. Mjesto mogu naći u svakom kutku boravka - od klub stolića, polica, prozorske daske, poda.... Možete se igrati bojama i oblicima te ih mijenjati s godišnjim dobima. Isplati se, svakako, uložiti i u one mirisne koje će vas opustiti.

5. NEŠTO OSOBNO KAO STILSKI PEČAT

Hoće li to biti fotografija dragih ljudi, vaza koju smo kupili na dalekom putovanju, naslonjač koji smo naslijedili od djeda ili kutija za nakit, dar prijatelja za rođendan... svejedno je. Neka vaš dnevni boravak uvijek bude ispunjen pokojom sitnicom koja za vas ima emotivnu vrijednost i prema kojoj imate osoban odnos. To je ono što definira ovaj prostor i čini ga drugačijim od svih ostalih.

Foto: H&M Home

6. TEPIH - STAVKA NA KOJOJ SE NE ŠTEDI

Efektan tepih odradit će ogroman posao pri stiliziranju dnevnog boravka i zato se pobrinite da nađete pravi. Posljednjih godina kao trend se udomaćila kombinacija više manjih tepiha, različitih boja i uzoraka, ali, igrate li na tu varijantu budite oprezni, lako je pogriješiti. Ono s čim ćete teško fulati čupavi su jednobojni tepisili ili pak vječni klasik - orijentalni tepisi.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

7. NIŠTA BEZ ZLATNE PRAŠINE

Najbrži i najefektniji način za postizanje glamurozne atmosfere u boravku zlatni su detalji. To može biti lampa, nogice stola ili stolca, atraktivna vaza ili pak svijećnjaci. Jedino o čemu valjda voditi računa jest - umjerenost!

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije