LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Ultimativni vodič: 10 ključnih savjeta za uspješno prezimljavanje sobnih biljaka

Hladnoća, nedostatak svjetlosti, centralno grijanje i previše vode najčešći su razlozi propadanja sobnih biljaka u zimskom periodu
09. studenoga 2021. u 07:00 0 komentara 8108 prikaza
Foto: Shutterstock

Grijanje i hladnoća itekako utječu na sobne biljke. Njih je najbolje držati na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Nekim biljkama, kao što su primjerice krizantema i limun, odgovaraju i niže temperature, od 4 do 10 stupnjeva, pa ih treba smjestiti u hladnije prostorije. Jako je bitno biljke tijekom zime držati dalje od izvora topline. Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Učestalost zalijevanja ovisi o kojoj se vrsti radi i temperaturi u prostoriji gdje se biljke nalaze, a najbolje je koristiti kišnicu ili prokuhanu vodu. Bitno je da se cvijeće zalijeva odstajalom vodom i da je temperatura vode barem približna temperaturi prostorije u kojoj se nalazi biljka. Zalijevanje hladnom vodom može naštetiti biljkama i zimi i ljeti. Među bilje koje podnosi puno topline ubrajaju se paprat, orhideje i ciklame. Zimski kaktusi vole više svjetla i hladniji prostor te slabije podnose toplinu. Aloe vera, fikus, pelargonije i božićna zvijezda prigodni su u ovo doba godine. Jednostavni su za održavanje i zahvalni u svim pogledima što se tiče uzgoja. Zimi najčešće treba paziti da niske temperature i mogući mraz ne oštete biljke.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako u kućnim uvjetima biljci počnu žutjeti ili otpadati listovi, najprije treba provjeriti supstrat u kojemu se ona nalazi. Možda je suh ili biljka ima previše topline. U tom slučaju treba smanjiti grijanje i povremeno provjetravati prostorije. Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke. Drugi veliki problem u njezi sobnog bilja zimi mogu uzrokovati nametnici. Napadnuti dijelovi biljaka mogu se potom mehanički odstraniti ili se može primijeniti sredstvo namijenjeno za suzbijanje štetnika. Sobne biljke nikad nisu bile popularnije nego u proteklih 18 mjeseci, čemu svjedoči podatak da je potražnja za njima u tom periodu znatno porasla. Ako ne znate odakle krenuti jer nemate iskustva s biljkama ili pak želite svojoj zelenoj kolekciji dodati nešto novo, pokušajte slijediti naše savjete i trebali biste uspješno prezimiti – i vi i biljke.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Za početnike su najbolji izbor vrste koje traže minimalnu njegu. Kalateja je svakako biljka o kojoj biste trebali razmisliti. Njezini se listovi uvečer pomalo nakovrčaju i sklope, a ujutro, s prvim zrakama dnevnog svjetla, ponovno se otvaraju. S obzirom na to da zatvoreni podsjećaju pomalo na sklopljene ruke tijekom molitve, ova se biljka naziva i molitvenim cvijetom. Radi se o biljci iz porodice Marantaceae, koja prirodno raste na tropskim staništima Južne i Srednje Amerike, a kod nas se primarno uzgaja kao sobna biljka. Druga biljka koja zaslužuje pažnju svakako je fikus. S pravom je jedna od omiljenih sobnih biljaka. Može se uzgajati kao veliko stablo ili kao maleno bonsai drvce. Popularnim ga čine njegov zanimljiv izgled i jednostavnost pa se sve više ljudi odlučuje na uzgoj ove sobne biljke. Jedna je od biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Lisna begonija je biljka koja se može uzgajati i u zatvorenim i otvorenim prostorima, ovisno o vrsti. Za unutarnje prostore idealna je lisna begonija, čiji su listovi ukras koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svojim ljubičasto-ružičasto-zelenim šarama oživjet će svaki prostor, a briga za nju vrlo je jednostavna. Begoniji je potrebno dovoljno svjetlosti, ali ne izravne, osim u zimskim mjesecima. Dovoljno ju je povremeno zalijevati, i to samo onda kada primijetite da je površinski sloj zemlje uistinu suh.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Oprezno s prihranom

U jesen opada i potrošnja hranjivih tvari, zato se već u listopadu prestaje s prihranom sobnih biljaka. Prekomjerno dodavanje bilo kojeg tipa hraniva može uzrokovati gomilanje soli u supstratu, što može dovesti do fitotoksičnosti. Stupanj i brzina potrošnje korisnih elemenata ovise o temperaturi zraka.

Dalje od izvora topline

Najvažnije je tijekom sezone grijanja biljke držati dalje od izvora topline. Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro. Cvjetnice u jesen smanjuju potrošnju vode na minimum. Zato je poželjno stalno pratiti razinu vlažnosti, a količinu zalijevanja prilagoditi njihovim potrebama.

1 / 11
Spoj modernog dizajna i s retro detaljima odličan je izbor. Naš favorit rotirajuća je fotelja s moćnim uzorkom

Odstranjujte suhe i otpale dijelove

Kod sobnih biljaka, od aktualnih aktivnosti, nastavlja se s odstranjivanjem osušenih ili oštećenih cvjetova. Posebno je osjetljiva božićna zvijezda, prije svega na kratke dane pa joj se često suše cvjetovi i listovi.

Pregledajte korijenje

Stabljike i korijenje biljaka treba kontrolirati kako bi se ustanovilo je li ih napala trulež, jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procijenimo potrošnju vode. Ako se ova bolest pojavi, poželjno je prskanje benomilom i teldorom.

sobno bilje | Autor : pixabay Foto: pixabay

Pazite na plijesan

Važno je odstraniti svaki osušeni ili uvenuli list i cvijet jer predstavljaju potencijalnu opasnost od bolesti koju uzrokuje siva plijesan. Na ovo oboljenje osjetljive su prije svega afričke ljubičice i ciklama.

Borba sa štetnicima

Biljke treba preventivno kontrolirati od napada grinja, bijele leptiraste, vunaste i štitaste uši. Bijelim lisnim ušima i grinjama odgovaraju topli i suhi uvjeti, a posebice im pogoduje centralno grijanje.

sobno bilje | Autor : pixabay Foto: pixabay

Napad mušica

Veliki problem mogu biti i mušice. Ovi sitni kukci polažu jajašca na površini supstrata, a kasnije žive od odumrlog i materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korijenje. Ličinke se hrane tkivom korijena i kao takve mogu biti kobne za biljku.

Dovoljno prostora

Veličina teglice također je važna za dobar razvoj biljke. Sobne biljke najčešće se kupuju u manjim teglicama pa vrlo brzo dođe vrijeme kada im je potrebno više prostora i zemlje za razvoj korijenja.

1 / 14

Količina vlage

Neke biljke, pogotovo one suptropske i tropske, imaju zahtjeve i s obzirom na zrak. One traže veću vlagu u zraku, što nije karakteristično za naše podneblje, pogotovo zimi. Osim češćeg zalijevanja, takve biljke trebaju i prskanje listova, čime se biljka osvježava.

Redovito provjetravanje

Svim biljkama neophodan je čist i svjež zrak. Biljke će početi propadati u zadimljenim prostorijama i onima koje se rijetko prozračuju. Redovito prozračivanje im je nužno, ali pri tome nikako se ne smiju izlagati propuhu.

može i na balkonu Početak studenog idealan je trenutak za sadnju bobičastog voća trava travnjak u vrtu Finale sezone: Zadnji radovi koje ne smijete preskočiti u vrtu ove jeseni paprat njega bilja Tri ključne stvari koje trebaju tropske sobne biljke u sezoni grijanja

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.