zimska ljepotica

Pravi mali izazov: Probajte ove godine sami uzgojiti amarilise, mi imamo sve trikove za uspješan rast!

amarilis
Flora magazin
25.10.2023.
u 06:00

Vrijeme sadnje lukovica amarilisa je od sredine studenoga do sredine veljače – dakle, još ove sezone možete se okušati u njihovom uzgoju

Nitko ne ostaje ravnodušan pred ljepotom amarilisa jer njegovi krupni cvjetovi jarkih boja i u obliku trube doista su predivan vizualni doživljaj kojeg se ne možete nagledati. Pravo malo čudo prirode, zar ne?

Foto: pixabay

Možda će vam se zbog njegova čudesnog izgleda nametnuti uvjerenje kako jedna od najljepših sobnih biljaka i nije za vas jer niste tako vješti s uzgojem ukrasnog zelenila. No, dobra vijest je ta da je amarilis prilično nezahtjevna biljka i da vam neće, iako ste možda početnik, biti teško uspješno je uzgojiti i postići da svake zime procvjeta i uljepšava tako vaš dom sve do kraja proljeća.

Foto: pixabay

A ako sačuvate lukovicu, cvjetat će nekoliko idućih zima.

Vrijeme sadnje lukovica amarilisa je od sredine studenoga do sredine veljače – dakle, još ove sezone možete se okušati u njihovom uzgoju. I već nakon pet tjedana možete očekivati prve cvjetove. Ako se to ne dogodi nakon navedenog vremenskog razdoblja – ne brinite jer nekada se dogodi i da se cvijet pojavi osam tjedana poslije sadnje.

Foto: Flora magazin

Ukoliko ni tada ne bude naznaka cvjetanja, svakako se trebate upitati u čemu ste pogriješili. Prije svega, uzrok se može kriti u krivom načinu sadnje ili pak neadekvatnim uvjetima u kojem ste ga uzgajali. Amarilisu ne odgovara sadnja u preveliku i preduboku posudu. Usto, prilikom sadnje lukovica ne bi trebala biti posve prekrivena zemljom, nego bi jedan njezin dio trebao viriti iz nje.

Foto: Flora magazin

Amarilis voli blago zasjenjena, ali ne i previše topla mjesta – idealna temperatura za njega je oko 15 Celzijevih stupnjeva, iako mu odmah nakon sađenja odgovara i da je toplije. Također, kada primijetite da kreće cvjetanje, stavite ga obavezno na prozor, i to, ako ste u prilici, na sjevernu stanu te malo obilnije zalijevajte i to u tanjurić, a ne izravno u zemlju.

Optimalna njega uključuje i redovitu prihranu – kada se pojave listovi, činite to jednom tjedno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije