kraj zime

Omiljene proljetnice su se već pojavile, a mi otkrivamo kako se uspješno brinuti o njima

Zasadite li ih u skupine, visibabe i šafrani dolaze više do izražaja
Dom i vrt
18.02.2024.
u 07:00

Osim što postoje u divljim okruženjima, proljetnice se može se nabaviti i u kultiviranim, uzgojenim oblicima i brojnim kultiviranim vrstama pa se za sadnju u vrtu mogu nabaviti brojne vrste i boje visibaba, jaglaca, šafrana, šumarica, sunovrata ili drijenovca

A iako nas od kalendarskog početka proljeće dijeli više od mjesec dana, prvi vjesnici proljeća, visibabe pojavili su se na livadama. Osim što postoje u divljim okruženjima, proljetnice se može se nabaviti i u kultiviranim, uzgojenim oblicima i brojnim kultiviranim vrstama pa se za sadnju u vrtu mogu nabaviti brojne vrste i boje visibaba, jaglaca, šafrana, šumarica, sunovrata ili drijenovca. Te se vrste u prirodi uglavnom samorazmnožavaju sjemenjem ili bočnim lukovicama, tvoreći tako zanosne skupine nježnih biljaka različitih boja.Želimo li dojam prenijeti i u naš vrt, preporučuje se sadnja proljetnih vrsta u jesen, i to u skupinama, jer je spomenuto bilje, iako vrlo izdržljivo, izgledom dojmljivo ponajprije u skupinama. Što se tiče sadnje, u pravilu se lukovice sade na dubinu koja je tri puta veća od veličine lukovice, na razmak koji je također dva do tri puta veći od lukovice.Valja dobro paziti na izgled i kvalitetu lukovice, koja mora biti zdrava, čvrsta i ne smije biti trula. Veliku pažnju treba obratiti i pripremi tla, jer lukovice uglavnom vole izrazito rahlo i prozračno tlo koje se u proljeće brže zagrijava i osigurava dobru drenažu. Lukovice uglavnom ne traže nikakvu dodatnu gnojidbu. Ako preslabo cvatu, uglavnom se radi o pregustoj sadnji te ih tada možemo presaditi na novo mjesto ili ih razdijeliti.

Foto: Flora magazin

Nakon cvatnje veliko cvijeće poput sunovrata i tulipana treba orezati, dok se listovi ostavljaju kako bi prirodno istrunuli. Nakon toga lukovice se mogu ostaviti u zemlji ili pak izvaditi, očistiti, osušiti i pospremiti u papirnatoj vrećici. Jedino tako pravilno pospremljene lukovice bit će spremne za sadnju i novu cvatnju u kojoj ćete moći uživati sljedeće godine.

Foto: Dom i vrt

Inače, sve su brojnije sorte jaglaca, omiljenih zimsko-proljetnih lončanica, na tržištu i u domovima. Posebno su cijenjene hibridne sorte krupnih cvjetova u širokoj lepezi boja od bijele, boje slonovače, žute, narančaste, lososne, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste te njihovih kombinacija. Uz jednostruke cvjetove brojne su nove sorte s dvostrukim, punim i čak izrazito mirisnim cvjetovima, što u hibridima te vrste nije bio slučaj.

Zasadite li ih u skupine, visibabe i šafrani dolaze više do izražaja
1/10

Redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova produljuje se cvatnja. Nakon cvatnje obično se bacaju, ali otpornije vrste možete posaditi u vrt te će vas iduće godine iznenaditi ljepotom. Optimalna temperatura tijekom cvatnje je od 13 do 16 ºC, a mjesto treba biti svijetlo, ali ne na izravnom suncu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije