Krizanteme

Obitelj Mađarić iz Kapele Podravske uzgojem raznog cvijeća bavi se pune 33 godine

Obitelj Mađarić iz Kapele Podravske uzgojem raznog cvijeća bavi se pune 33 godine
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
27.10.2012.
u 01:00

Na 10.000 četvornih metara iza obiteljske kuće u Kapeli Podravskoj, obitelj Mađarić uzgaja na tisuće krizantema, multiflora, jaglaca, ciklama, pelargonija... U uzgoju cvijeća sudjeluju svi članovi obitelji, od najmlađih do najstarijih...

Blagdan Svih Svetih je pred vratima. Dan je to u godini kada će većina građana zajedno sa svojim najbližima uputiti se prema grobljima i prisjetiti se u tišini svojih preminulih. Upalit će svijeću, donijeti cvijeće... Najvjerojatnije će to biti buket krizantema ili multiflora, no u posljednje vrijeme, zbog cijene to zna biti i umjetno cvijeće. Proizvođači se ipak nadaju da će većina građana kupiti svježe, jer kažu, ovo je doba godina kada prodaju najviše cvijeća. - Nije to više kao nekad, ljudima je cvijeće danas postalo luksuz koji se kupuje samo za posebne prilike - kaže Mladen Mađarić (60) iz Kapele Podravske koji se uzgojem krizantema i multiflora bavi već 33 godine.

- Ljudi hranu moraju kupovati, ali cvijeće koje je tu samo da nam malo oboji i uljepša život, nažalost za većinu građana postaje nešto što si ne mogu priuštiti – kaže Mađarić koji unatoč financijskim poteškoćama kaže kako još uspijevaju poslovati toliko da pokrivaju troškove. Osim toga, on svoj posao neizmjerno voli... Svaki dan šeta kroz i pomno prati rast svojih maćuhica, ciklama, krizantema, božićnih zvijezdi, jaglaca... koji rastu na preko 10.000 četvornih metara iza obiteljske kuće. Ali kao ni sve u Lijepoj Našoj, ni uzgoj cvijeća nije što je nekada bio.

- Sve je nekada bilo jednostavnije, ljepše, posao nam je bio veselje, sada iz mjeseca u mjesec brinemo hoćemo li platiti račune – kaže. Nekada nije bilo toliko proizvođača koliko ih je danas, a tegla multiflora koja danas stoji 15-ak kuna, prodavala se za 50 kuna. U isto vrijeme troškovi su bili znatno niži. Tada je obitelj Mađarić, čiji se svi članovi, od najmlađih do najstarijih bave uzgojem cvijeća, uspjela bez kredita izgraditi grijane staklenike u kojima danas uzgaja većinu cvijeća. Poticaji za uzgoj cvijeća u Hrvatskoj ne postoje. - Cijelu zimu grijemo staklenke koji se prostiru na oko 5.000 četvornih metara – priča stariji sin Darko (30) koji otkada zna za sebe živi među cvijećem i ne planira to promijeniti, naprotiv, to ga veseli! Kaže kako su do ove godine staklenike grijali na plin, no zbog računa koji su mjesečno prelazili i 50.000 kuna, prešli su na drva.

- Uložili smo sad u novu peć na drva i nadamo da će nam to prepoloviti troškove jer tako više dalje nejde – nadovezuje se otac Mladen. Ipak, kaže da iako je cvijeće njegov život, kada dođe trenutak da neće uspijevati pokrivati svoje troškove, proizvodnju će zatvoriti. No, mlade snage u obitelji ipak imaju više optimizma. Mlađi sin Karlo (18) upisao je vrtlarsku školu i želio bi otići korak dalje i možda početi uzgajati i orhideje. - Bio je na praksi u Sloveniji pa je vidio cijeli proces proizvodnje i dopalo mu se - kaže mama Marija.

Kćer Mirjana također se “zarazila cvijećem”, a sa suprugom je osnovala i vlastiti OPG u Ludbregu. - Ima nešto u tom cvijeću i koliko god zna biti teško kada odeš u to šarenilo to te smiri. To je tako valjda kada voliš svoj posao – priča supruga Marija. Inače, ona i Mladen svako jutro ustaju oko tri sata, kako bi u pola pet bili u Zagrebu na Žitnjaku gdje prodaju cvijeće. Osim u Zagrebu, cvijeće prodaju na tržnicama na moru. - Što do pola 8 prodate, prodate, tada se radi posao – kaže Mladen i šali se kako ga supruga zna i izgrditi ukoliko slabo proda.

U ovo doba godine Mađarići imaju najviše posla. Oko 20.000 grmova multiflora trebalo je izvaditi iz zemlje, staviti u tegle, zapakirati u celofane i pospremiti na topije gdje čekaju da ih se proda. - Većina ih odlazi u velike trgovačke lance, no prodajemo i sami – priča Mladen i usput nam pokazuje tisuće božićnih zvijezdi koje polako dozrijevaju u grijanim staklenicima u kojima temperatura mora biti 20 stupnjeva Celzijusa. - Bit će gotove taman na blagdan Svete Katarine. Dođite tada pa ćete vidjeti kako će lijepo ovo zeleno lišće pocrvenjeti - priča Mladen, u mislima očito uvijek sa cvijećem...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije