Rastu u ljubavi

Kanarske palme raskošne krošnje i vitka debla

Kanarske palme raskošne krošnje i vitka debla
Foto: Dom i vrt
1/2
08.07.2018.
u 08:30

Kaštelanski par, zasađen prije 80 godina, privlači svojom ljepotom

Veličanstveni par palmi Fenix canariensis pred ljetnikovcem u Kaštel Lukšiću privlači pažnju visinom, raskošnim krošnjama i vitkim deblima. Nisu to obična stabla, vidi se na prvi pogled. Riječ je o prekrasnom drvenom paru. On je viši i jači, a ona je raskošna u ovo doba godine, okićena zlatnožutim plodovima.

 

Najčešća palma

Popularna kanarska palma, endem Kanarskih otoka i jedna od najrasprostranjenijih palmi u nas, krasi brojne dalmatinske rive, parkove i vrtove.

Ukras je i vrta pred starom obiteljskom kućom Antona Kovačeva, direktora HBOR-a, kojeg posao i život vežu uza Zagreb.

Zato nas je s njegovim kaštelanskim palmama “upoznala” Ivna Bućan, njegova nekadašnja profesorica biolgije i jedna od najaktivnijih zaštitarki okoliša u Hrvatskoj.

– Palme su mediteranske biljke, naša klima uz more iznimno im odgovara i već se stoljećima sade na javnim površinama, šetnicama, parkovima, uokolo crkvi. Kao ukrasna biljka pojavljuje se u obiteljskim perivojima tek u prošlom stoljeću. Ljudi su oko kuća prije sadili povrće, vinovu lozu i druge prehrambene biljke, ali dolaskom turizma počinju više pažnje posvećivati uređenju prostora pa palme postaju nezaobilazne.

Ovaj par Kovačevih posadio je njegov otac prije 80-ak godina – kaže nam Ivna Bućan.

Napisala je i knjigu “Palme u Kaštelima”, a u botaničkom vrtu OŠ Ostrog, koji je i utemeljila, raste najviše vrsta palmi u nas, čak 31 vrsta. Kanarska je palma u Dalmaciji najčešća. Riječ je o stablu koje zahtijeva blagu klimu, ali izdržat će i do -10 Celzijevih stupnjeva.

 

Neke i ugrožene

- Hladnoća će joj znatno oštetiti listove, ali oporavit će se i preživjeti, no dugotrajna hladnoća bila bi kobna. Ne smeta joj posolica, ne zahtijeva puno truda – kaže I. Bućan o palmi, simbolu mira, pobjede, pravednosti i mučeništva. Isusa su nakon dolaska u Jeruzalem dočekali s palminim granama. Biblija je spominje čak 30, Kur’an 22 puta. Unatoč tome što palmi ima na svakoj rivi, neke su njezine vrste ozbiljno ugrožene. Iz godine u godinu nestaju brojne tropske šume, vrijedne biljne vrste pa i palme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije