penjačica

Ako tragate za efektnom prirodnom dekoracijom, najbolji izbor je bršljan

bršljan
Thinkstock
30.05.2021.
u 07:00

Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi.

Popularna penjačica koja često raste uz zidove kuća i ograde, bršljan je mnogima omiljena zelena dekoracija. Ako je zasađena u lončanici i držimo je u domu, ne podnosi topli suhi zrak. Najbolje se osjeća ako je tijekom dana u toploj, a noću u hladnoj prostoriji. Treba dosta svjetla, ali ne podnosi jako sunce.

Foto: pixabay

Zelenolisne sorte su skromnije od šarenolisnih. Ljeti bršljan traži dosta vode i redovitu prihranu. Voli zemlju s dosta treseta. Vriježe bršljana mogu se prikratiti, a odrezani dijelovi, dugački 10 cm, brzo će se zakorijeniti u lončanici s mješavinom treseta i pijeska. Lišće bršljana treba prskati ili prati. Često ga napadaju lisne i štitaste uši.

Foto: pixabay

Od 16. stoljeća posvećuje se sve veća pozornost bršljanu kao lijeku protiv upala dišnog sustava. U 19. stoljeću jedan liječnik je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja jer piju mlijeko iz malih posudica izrađenih od dijelova bršljanova drveta.

Foto: pixabay

Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi. Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati pokazali i dokazali djelotvornost bršljana odnosno njegova aktivnog sastojka alfa-hederina u liječenju kašlja, opisan je i njegov mehanizam djelovanja u stanici.

bršljan
1/10

Primjena: Bršljan se koristi kao lijek za mnoge bolesti. Ljekovit je, ali oprez - bršljan je i otrovna biljka.

Napomena: Odlično izgleda u lončanici koja je obješena na zid. Ako želimo da raste uspravno, sobni bršljan treba učvrstiti uz potporanj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije