LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ako ste zasadili rajčicu, obavezno joj pridružite kadificu koja je prirodni insekticid

Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin, mogu se koristiti za davanje arome hrani
27. svibnja 2021. u 08:01 0 komentara 45715 prikaza
kadifica
Foto: Flora magazin

Ako se bavite sadnjom povrća u vrtu, čak i na malom prostoru, na gredice biste obavezno trebali zasaditi kadificu. Ova jednogodišnja biljka podrijetlom je iz Meksika. Zovu je još i francuskom kadificom jer je u Europi bila prvo uzgajana na jugu Francuske.

kadifica | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Listovi su joj aromatični i tamnozelene su boje. Kadifica je aromatična biljka, diuretik i poboljšava probavu. Uzgojeno je mnogo različitih kultivara koji se razlikuju visinom, izgledom (jednostavni i puni) i bojom cvjetnih glavica. Ocvale cvjetne glavice treba uklanjati kako bi se pospješila cvatnja i produžila sezona cvatnje.

cvjetne gredice cvijeće | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Osušeni se cvjetovi mogu koristiti kao patvorena zamjena za originalni šafranin koji se dobiva od vrste Crocus sativus, a služi za bojenje hrane žutom bojom. Smrvljeni listovi su jaka mirisa. Mogu se koristiti za davanje arome hrani.

Zanimljivo je da se kadifica koristila u religijskim obredima u Meksiku. Na mjestu gdje je posađena, ova je biljka vrlo učinkovita u tjeranju vrtnih štetočina poput kakva prirodna insekticida. Treba obratiti pozornost na to da kod osjetljivih osoba diranje listova može prouzročiti kožne alergije.

Primjena: kao biljka pratilica na gredicama ili između posađene rajčice i krumpira.

Napomena: u hladnijim područjima mlade se biljke obvezno moraju uzgajati u stakleniku.

ruže kombinirajte Zazelenite balkon, ali pazite: Ruže ne vole biti kraj čempresa! paprena metvica Omiljeni začin Paprena metvica sjajan je začin, odličan ukras i kobna za komarce vodenika za sjevernu stranu Ako imate balkon u hladu i sjeni izaberite vodeniku, cvjetat će cijelo ljeto!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.