najbolji savjeti

Ako ovog vikenda planirate saditi ovaj šalabahter sve je što vam treba

Shutterstock
26.03.2022.
u 06:25

Balkoni i terase na istoku i sjeveru imaju više hladovine od onih južne i zapadne orijentacije pa na to valja pripaziti pri izboru zelenila

Terase i balkoni često su dio našeg dnevnog boravka tijekom proljetnih i ljetnih dana, a da bi taj prostor bio što kvalitetnije iskorišten, dobro je posaditi biljke. Ma koliko se činilo jednostavno, pritom treba poštovati neke čimbenike. Prvi je i možda najvažniji strana svijeta i količina sunca.

Foto: Shutterstock

Balkoni i terase na istoku i sjeveru imaju više hladovine od onih južne i zapadne orijentacije pa na to valja pripaziti pri izboru zelenila. Primjerice, hortenzije, rododendroni, vodenike, ukrasne koprive ili različite vrste hosta vole sjenu i hladovinu.

Foto: Shutterstock

Bambusi se najbolje osjećaju kad im lišće umije jutarnje sunce, a lavanda će u toplim zrakama uživati cijeli dan. Ovisno o veličini prostora koje želimo “ozeleniti”, biljke možemo staviti uz rub ograde, ali i poigrati se i zelenu oazu u velikim cvjetnim posudama staviti na središnji dio terase. Ako cvjetne posude stavljate na ogradu, vodite brigu da, zbog vjetra, budu dobro učvršćene.

Foto: Shutterstock

Pri izboru cvjetnih posuda pripazite da budu dovoljno velike za odabranu biljku. Primjerice, ruže najčešće sadimo u rupi od 30 do 35 centimetara, ali pripazite jer ruže ne vole biti u blizini crnogoričnih grmova. Odaberete li čemprese, koji mogu biti živa zelena ograda, važno je znati koju ste vrstu odabrali i koliko će narasti. Prema odabranoj vrsti valja izabrati posudu.

Foto: Shutterstock

Zemlju za svoje balkonsko bilje najbolje je kupiti u vrtnim centrima jer je kvalitetna, očišćena od nametnika i dovoljno rahla, a znate li točno koje ćete biljke saditi, možete odabrati supstrat točno za određenu biljku. Svoju zelenu oazu možete ukrasiti različitim zanimljivim kamenjem, različitim vrtnim i balkonskim solarnim lampama. Bajkovitost se pak uvijek može postići ponekim vrtnim patuljkom, mini fontanama i zanimljivim asesoarom – kanticama za zalijevanje ili mini alatkama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije