hit sezone

Nekad popularna, danas zaboravljena, forzicija se vraća u velikom stilu

forzicija
Thinkstock
16.03.2024.
u 07:00

Nezahtjevna je biljka, može uspjevati čak i na teškim tlima, pod uvjetom da je duboko. Brzo raste i tijekom zime ne zahtijeva nikakvu zaštitu

Prije nekoliko desetljeća forzicija je bila obožavani grm u privatnim i javnim vrtovima i parkovima, a onda je izašla iz mode. Ove sezone vraća se na velika vrata. Njezino cvjetanje najavljuje proljeće, zasadite je u svom vrtu! Obično se sadi u kasno proljeće ili zimi. Dovoljno je nekoliko reznica 'popikati' u zemlju.

Foto: pixabay

Forzicija spad u rod masline. To je listopadni grm, a doseže visinu od tri metra. Sad su već, zbog toplijeg vremena, forzicije i procvjetale, ali, kažu stručnjaci, možete probati sa sadnjom. Dakako, cvat takve biljke očekujte tek iduće godine.

Foto: Flora magazin

Nezahtjevna je biljka, može uspjevati čak i na teškim tlima, pod uvjetom da je duboko. Brzo raste i tijekom zime ne zahtijeva nikakvu zaštitu. Može se uzgajati čak i u cvjetnim sanducima, ali oni moraju biti veliki. Brzo se širi i treba je, orezivanjem, držati pod kontrolom kako ne bi preuzela dominaciju nad ostalim biljkama.

forzicija
1/11

Ako je zasađena u posudi, zemlja mora biti bogata kompostom i valja paziti na drenažu. Nakon sadnje, mladi primjerci zahtijevaju obilno i redovito zalijevanje. Odrasla biljka je otporna na vjetar, mraz i ljetne suše. Voli izravnu sunčevu svjetlost. Ako je u hladu manje će cvasti. Rezidbu grma treba napraviti čim ocvate, prije listanja.

Foto: pixabay

Estete će primijeti kako je forzicija savršeni pratitelj voćaka u cvatu. Prijedlog za vazu - nekoliko grana rascvjetalih voćaka, zumbul, nekoliko forzicija...i savršen proljetni buket je tu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije