LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kupnja/prodaja nekretnine

Cijene nekretnina u Zagrebu rasle su i u svibnju...Svjedočimo li novom balonu?

Tako je u Dubrovniku prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto
03. lipnja 2019. u 12:01 1 komentara 2173 prikaza
gradnja kuće fasada izolacija
Foto: Thinkstock

Njuškalova analiza pokazuje kako su tražene cijene nekretnina rasle i u svibnju. Tako je, u odnosu na travanj, došlo do rasta od 0,25 posto. Navedeni mjesečni rast je posljedica rasta traženih cijena stanova za 0,53 posto. Usporedimo li svibanjske tražene cijene nekretnina s onima iz istog mjeseca prošle godine vidljiv je poveći rast istih.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam? Tržište nekretnina Ne rastu samo cijene stanova, rastu i cijene najma - i to drastično!

Tako su, na godišnjoj razini, cijene stanova u Hrvatskoj rasle za gotovo 9,5 posto, dok su kuće rasle za 5,5  posto. Rast je još izraženiji kad ih usporedimo sa onima iz 2017. godine. Kuće su rasle za 9 posto u dvije godine, a stanovi za čak 16 posto.  Najveći rast cijena na godišnjoj razini zabilježeni su na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

zgrada | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U Dubrovniku je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto. Isti postotni godišnji rast bilježi i Grad Zagreb, u kojem je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 2.039 eura. Godišnji rast cijena stanova je prisutan i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Splitu on iznosio 9 posto te je u svibnju tamo prosječna oglašena cijena kvadrata stana iznosila 2.860 eura.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru je u prošlom mjesecu iznosila 2.152 eura, dok je istovremeno u Osijeku ona iznosila 993 eura.  

kuca Mala škola uređenja Trikovi uz koje ćete brže prodati svoju nekretninu


Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljedica je, prije svega, rasta potražnje za istima.  Pogledamo li prosječne tražene cijene nekretnina u Gradu Zagrebu, detaljnije po četvrtima vidljivo je kako one jako variraju u ovisnosti o pojedinom kvartu. Tako je prosječna tražena kvadrata stana u Centru 2.576 eura, dok je istovremeno u Dugavama 1.599 eura.

Kuće su nešto povoljnije, pa je tako u centru prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 2.053 eura, dok je u Dugavama ona 1.424 eura. Na Jarunu je u svibnju prosječna cijena kvadrata stana u iznosila 1.965 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo iznosio 1.735 eura.I ostali gradovi u okolici Zagreba bilježe rast cijena stanova. Tako je u Velikoj Gorici zabilježen godišnji rast traženih cijena za čak 12 posto, i u svibnju je prosječna cijena kvadrata stana tamo iznosila 1.312 eura. Istovremeno, u Samoboru je cijena slična, 1318 eura po kvadratu stana, no godišnji rast je nešto manje izražen, iznosio je 6,5 posto. 

zgrada kuća Zabrinjavajuće U Zagrebu je prosječna tražena cijena prešla granicu od 2000 eura
  • gragakarlovac:

    ako je to kuća u Zagrebu, molit boga da vjetar ne puše više od 90km/h.