LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Ne rastu samo cijene stanova, rastu i cijene najma - i to drastično!

Usporedimo li kretanje traženih cijena mjesečnih najmova stana veličine 50 kvadrata u Gradu Zagrebu u periodu od 2015 do danas vidljiv je skok od čak 38 posto
06. svibnja 2019. u 09:35 0 komentara 2205 prikaza
Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
Foto: GettyImages

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 156 tisuća nekretnina, iste su u posljednjih godinu dana zabilježile rast veći od 7 i pol posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo 10 posto, dok su kuće skuplje za 6 i pol posto. Usporedimo li trenutne tražene cijene stanova sa cijenama iz 2011. godine, vidljiv je rast za 8 posto, dok su cijene kuća rasle za 15 posto.

stan top lista Pogledajte 10 najljepših stanova koje smo posjetili!

Rast cijena stanova u RH je i dalje nazaustavljiv i traje od početka 2016., točnije 40 mjeseci zaredom. Pogledamo li detaljnije godišnje kretanje traženih cijena stanova u većim hrvatskim vidljivo je kako su tražene cijene stanova u Zagrebu u svega 12 mjeseci skočile za 11 posto. U travnju je u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.025 eura, čak 200 eura više nego u istom mjesecu lani.Istovremeno, Split bilježi čak 40 posto više tražene cijene od Zagreba.

zgrada | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U travnju je tamo prosječna cijena stana po kvadratu iznosila 2.859 eura. I ostatak najvećih hrvatskih gradova bilježe rast. Tako su tražene cijena stanova u Osijeku u godinu dana skočile za 4 posto, te u ovom trenutku iznose 979 eura po kvadratu, dok Rijeka bilježi godišnji skok od 5 posto.

nekretnine Prodaja nekretnine Ne možete prodati nekretninu? Upozorite na najljepši dio stana i ne govorite previše

Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u prošlom mjesecu iznosila 1.554 eura. Rast traženih cijena stanova u Zagrebu prati i rast mjesečnih cijena najmova. Tako je, primjerice za stan veličine 50 kvadrata, u posljednjih 12 mjeseci zabilježen skok od 6 i pol posto. Tako je u travnju prosječna tražena cijena mjesečnog najma stana te veličine u glavnom gradu iznosila 473 eura, dok je u istom mjesecu lani ona iznosila 444 eura.  

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam? Plusevi i minusi Vječna dvojba: kupnja stana ili najam?

Usporedimo li kretanje traženih cijena mjesečnih najmova stana veličine 50 kvadrata u Gradu Zagrebu u periodu od 2015 do danas vidljiv je skok od čak 38 posto. Tako je 2015. prosječna tražena cijena najma stana te veličine bila povoljnija za čak 131 euro. 
Iako su tražene cijene kvadrata stanova za prodaju u Splitu osjetno veće, tražene cijene mjesečnog najma istih su povoljnije u Splitu. Tako je prosječna cijena mjesečnog najma stana od 50 kvadrata u Splitu u travnju iznosila 422 eura, odnosno čak 51 euro manje od stana iste veličine u Zagrebu. Vidljivo je kako su cijene stanova u Zagrebu osjetnije skočile unazad 2 godine, dok istovremeno u Splitu rast cijena najmova nije bio u istoj mjeri. Tako je, kada uspoređujemo trenutne cijene najma stana u Splitu od, primjerice, 50 kvadrata, sa onima iz 2015. rast iznosio 33 posto.  
No, odnos između cijena u Zagrebu i Splitu varira u ovisnosti o kvadraturi. Tako je, primjerice, u Spltu prosječna tražena cijena najma stana veličine 40 kvadrata veća za 5 posto (428 eura), dok je cijena najma stana veličine 30 kvadrata tamo povoljnija za čak 14 posto u odnosu na cijene u Zagrebu.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.