Tržište nekretnina

Ne rastu samo cijene stanova, rastu i cijene najma - i to drastično!

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
GettyImages
06.05.2019.
u 09:35

Usporedimo li kretanje traženih cijena mjesečnih najmova stana veličine 50 kvadrata u Gradu Zagrebu u periodu od 2015 do danas vidljiv je skok od čak 38 posto

Prema novom istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 156 tisuća nekretnina, iste su u posljednjih godinu dana zabilježile rast veći od 7 i pol posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo 10 posto, dok su kuće skuplje za 6 i pol posto. Usporedimo li trenutne tražene cijene stanova sa cijenama iz 2011. godine, vidljiv je rast za 8 posto, dok su cijene kuća rasle za 15 posto.

Rast cijena stanova u RH je i dalje nazaustavljiv i traje od početka 2016., točnije 40 mjeseci zaredom. Pogledamo li detaljnije godišnje kretanje traženih cijena stanova u većim hrvatskim vidljivo je kako su tražene cijene stanova u Zagrebu u svega 12 mjeseci skočile za 11 posto. U travnju je u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2.025 eura, čak 200 eura više nego u istom mjesecu lani.Istovremeno, Split bilježi čak 40 posto više tražene cijene od Zagreba.

Foto: pixabay

U travnju je tamo prosječna cijena stana po kvadratu iznosila 2.859 eura. I ostatak najvećih hrvatskih gradova bilježe rast. Tako su tražene cijena stanova u Osijeku u godinu dana skočile za 4 posto, te u ovom trenutku iznose 979 eura po kvadratu, dok Rijeka bilježi godišnji skok od 5 posto.

Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u prošlom mjesecu iznosila 1.554 eura. Rast traženih cijena stanova u Zagrebu prati i rast mjesečnih cijena najmova. Tako je, primjerice za stan veličine 50 kvadrata, u posljednjih 12 mjeseci zabilježen skok od 6 i pol posto. Tako je u travnju prosječna tražena cijena mjesečnog najma stana te veličine u glavnom gradu iznosila 473 eura, dok je u istom mjesecu lani ona iznosila 444 eura.  

Usporedimo li kretanje traženih cijena mjesečnih najmova stana veličine 50 kvadrata u Gradu Zagrebu u periodu od 2015 do danas vidljiv je skok od čak 38 posto. Tako je 2015. prosječna tražena cijena najma stana te veličine bila povoljnija za čak 131 euro. 
Iako su tražene cijene kvadrata stanova za prodaju u Splitu osjetno veće, tražene cijene mjesečnog najma istih su povoljnije u Splitu. Tako je prosječna cijena mjesečnog najma stana od 50 kvadrata u Splitu u travnju iznosila 422 eura, odnosno čak 51 euro manje od stana iste veličine u Zagrebu. Vidljivo je kako su cijene stanova u Zagrebu osjetnije skočile unazad 2 godine, dok istovremeno u Splitu rast cijena najmova nije bio u istoj mjeri. Tako je, kada uspoređujemo trenutne cijene najma stana u Splitu od, primjerice, 50 kvadrata, sa onima iz 2015. rast iznosio 33 posto.  
No, odnos između cijena u Zagrebu i Splitu varira u ovisnosti o kvadraturi. Tako je, primjerice, u Spltu prosječna tražena cijena najma stana veličine 40 kvadrata veća za 5 posto (428 eura), dok je cijena najma stana veličine 30 kvadrata tamo povoljnija za čak 14 posto u odnosu na cijene u Zagrebu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije