LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Najljepše dizajnirani stropovi na svijetu nalaze se u Etiopiji i Turskoj

Kreiran kako bi potaknuo ljude da pogledaju u visinu, hashtag lookup postao je iznimno popularan, a o stropovima je nedavno objavljena i knjiga
26. listopada 2019. u 07:00 0 komentara 184 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/10

Iako je na društvenim mrežama iznimno popularan postao hashtag #lookup koji slavi peti zid, odnosno strop, i njegove fantastične dizajne, povjesničarka umjetnosti Catherine McCormack, početkom mjeseca objavila je i knjigu The Art of Looking Up koja dubinski analizira što sve čini umjetnički dizajnirane stropove. 

Dizajn je podijelila u četiri kategorije kakve su religija, kultura, moć i politika, a sukladno s tim, proučava stropove crkvi, muzeja, palača i zgrada vlade diljem svijeta. 

Ovo su neki od d najljepših stropova svijeta koje je naveo magazin veranda.com.

Badal Mahal, Bundi palača

Badal Mahal prostorija je unutar Bundi palače u Indiji. Neki smatraju da je ta prostorija bila spavaća soba kraljice u 17. stoljeću dok drugi smatraju da je bila soba 15 žena Rao Ratan Singha, vladara nekadašnjeg kraljevsta na području današnjeg Rajasthana. 

Njen strop ukrašen je figurama i životinjama koje plešu na grimiznom muralu, centralnom dijelu srebrnog stropa mjeseca čijih je devet strana ukrašeno likovima devet Hindu božanstava

 | Autor : Instagram/richard.hedley Foto: Instagram/richard.hedley

Kineska palača, Dvorana muza

Dvoranu smještenu u Rusiji oslikao je Talijan Stefano Torelli, a prikazuje devet muza grčke mitologije. Sama je dvorana uređena u rokoko stilu kojim dominiraju ukrasi od školjaka i kamenčića, a dominiraju roza, plava i boja limete. Na tu podlogu oslikani su detalji u zlatnoj boji te cvijetni ukrasi. 

 | Autor : Instagram/pani_naumova Foto: Instagram/pani_naumova

Blenheim palača, North Portico 

North Portico je dio Blenheim palače u Engleskoj, a Colin Gill dekorirao je ulazak u engleski najveći i najprestižniji dom motivima očiju.

Oči su nastale 1928. godine kada je umjetnika Gilla, Gladys Deacon angažirala da oslika ulaz očima nje i njenog supruga

 | Autor : Instagram/Ilaph5 Foto: Instagram/Ilaph5

Gradska vijećnica Barcelone, Dvorana Kronika

Gradonačelnik Barcelone 1929. godine dao je oslikati zidove i strop Dvorane Kronika u crnim, sivim i zagasito crvenim nijansama, a oslikani su murali koji predstavljaju djela katalonske povijesti.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Muzej revolucije, Dvorana ogledala

Strop dvorane ogledala Muzeja revolucije u Kubi oslikan je muralom koji slavi oslobađanje Kube 1902. godine nakon Kubanskog rata za neovisnost. 

 | Autor : Instagram/naturechica_ Foto: Instagram/naturechica_

Debre Berhan Selassie crkva 

Sa stropa crkve u Etiopiji, okružene nijansama crvene, plave i zlatne boje, oslikana su lica 135 anđela, svi različitih ekspresija. 

 | Autor : Instagram/gabi1964lp Foto: Instagram/gabi1964lp
Palazzo del Te, Dvorana velikana  

Strop talijanske Dvorane velikana priča priču grčke mitologije kada je Jupiter munjama gađao divove koji su se pokušali uspeti na Olimp. 

Osim živih boja i fascinantnih detalja, strop je očaravajuć jer se njegovi motivi prelijevaju i na zidove dvorane koja skriva strukturu same prostorije.

 | Autor : Instagram/crux.fidelis Foto: Instagram/crux.fidelis

Senso-Ji hram

Strop hrama u Japanu oslikan je predimenziolanim figurama japanskog budizma. Figure čine dva lika koja doprinose dobra Bogu te zmaj koji je simbol japanske tradicije koji se smatra roditeljom predaka japanskih vođa. 

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock
Topkapi palača

Turska palača bila je dom Ottoman dinastije, a kasnije dom za učenje i odmor. Strop ove palače definitivni je prikaz turske upotrebe pločica u svom dizajnu, a korištene su one različitih boja kako bi se dobio mozaik. 

 | Autor : Instagram/_vare_ Foto: Instagram/_vare_

Ured Ujedinjenih Naroda u Ženevi

Strop Ureda Ujedinjenih Naroda u Ženevi umjetnik Miguel Barcelo dekorirao je stalaktitima u različitim bojama. 
Kamenje iz svih dijelova svijeta obojano je s 35 tona boje i smješteni na strop 2008. godine.  

 | Autor : Instagram/chestercis Foto: Instagram/chestercis

mali dom Život u 25 kvadrata - mlada fotografkinja uredila je stan po svom guštu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.