LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Najbolje kuhinjske pločice moraju zadovoljiti tri kriterija

Odaberite kvalitetne podne kuhinjske pločice, one koje će dugo trajati. To bi vas moglo poštedjeti prerane neugodnosti skidanja starih i postavljanja novih pločica
24. studenoga 2020. u 06:30 0 komentara 3342 prikaza
Foto: Shutterstock

Znamo da uređenje kuhinje nije lagan i jednostavan posao. Pri uređenju te prostorije (koju s razlogom nazivamo srcem doma) mnogi se oslanjaju najviše na odabir kuhinjskih elemenata, a odabir pločica smatraju usputnim poslom. No, nije sve tako jednostavno kako se čini, a posebice ako se želi postići maksimum u smislu estetike, kvalitete i čvrstoće pločica, ali i cijelog prostora.

Mala škola uređenja Naučite kako iskoristiti svoj stari namještaj u novom prostoru

Činjenica je da je kuhinja najkorištenija prostorija u domu pa je vrlo važno odabrati kvalitetne podne pločice. Veliki je izbor ponude pločica na tržištu pa je teško odlučiti se koje odabrati. Stoga, željela bih s vama podijeliti neke smjernice koje će vam pomoći u toj odluci.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije svega, odaberite one pločice za kuhinju koje su jednostavne za održavanje. Koliko god ste pedantni i organizirani te koristite sve trikove da bi kuhinja i nakon brojnih objeda, deserta i druženja s obitelji i prijateljima i dalje bila čista i uredna, sigurno je da će vam barem nekoliko kapi nečega pasti na pod. Bit će sigurno i malih nezgodica kada će vam cijela teglica pekmeza, boca ulja ili finog crnog vina pasti na pločice. Stoga, jako je važno (da biste izbjegli mrlje koje se ne daju očistiti) da kuhinjske pločice imaju što niži stupanj upijanja.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Uz to bi trebale biti i visokootporne na udarce, koji su u kuhinji vrlo česti. Čvrstoću i otpornost najbolje će vam pružiti porculanske pločice. Mrlje će biti neprimjetnije odaberete li pločice šarenije teksture, primjerice one koje imitiraju drvo ili mramor. Vrlo je važan za cjelokupni vizualni ugođaj u kuhinji odabir zidnih i podnih pločica usklađen stilski i koloritno s vrstom kuhinjskih elemenata.

Mala škola uređenja Lijepe i praktične: zavjese birajte ovisno o stilu uređenja interijera

Razmislite dobro želite li postići sličnost u nijansama između kuhinjskih elemenata i pločica, ili pak želite stvoriti kontrast među njima. Osim toga i svi drugi elementi u prostoru trebaju tvoriti skladnu vizualnu cjelinu. Najvažnije je da u prostoru stvorite ugođaj prema svojoj osobnosti, da se ugodno osjećate dok u njemu boravite. Trebamo znati da veličina kuhinje diktira i odabir pločica. Vođeni time, imajte na umu da u maloj kuhinji šarene pločice s dominantnim uzorkom mogu stvoriti kaotičan i konfuzan osjećaj u prostoru. Previše uzoraka moglo bi izazvati čak i vrtoglavicu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Prešarene pločice onemogućile bi vam isticanje kuhinjskih pomagala, dekoracija i drugih elemenata. Dakle, manji kuhinjski prostori zahtijevaju jednobojne pločice ili neutralne, nenametljiva uzorka. Veliki pak kuhinjski prostori omogućavaju bilo koju boju, veličinu i uzorak pločice. Ako se kuhinja nadovezuje na blagovaonički prostor, možete ih povezati u jednu cjelinu tako da se poigrate različitim kombinacijama.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Zbog sigurnosti kretanja u kuhinji, obvezno birajte protuklizne pločice. Protukliznost pločica označava se slovom “R” te se mjeri na skali od R9 do R13. Što je veća vrijednost, to je veća hrapavost površine odnosno protukliznost. Iako mogu izgledati gotovo isto, podne i zidne pločice proizvodi su potpuno različitih tehničkih karakteristika i svojstava. Nemojte pokušavati staviti zidnu pločicu na pod kako biste je ljepše ukomponirali s cijelom prostorijom. Zidna pločica nema potrebnu debljinu, a time ni čvrstoću kakvu ima podna pločica. Osim toga, zidna pločica nema završni sloj predviđen za hodanje po njemu, što znači da nema ni protukliznost.

interijer MALA ŠKOLA UREĐENJA Bojom do atmosfere: što prostoru donose crvena, zelena, plava boja...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.