LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Bojom do atmosfere: Što prostoru donose crvena, zelena, plava boja...

Tople boje kod većine će podići raspoloženje, ali mogu i razdražiti, dok će hladne boje djelovati smirujuće
28. veljače 2021. u 07:00 0 komentara 3137 prikaza
interijer
Foto: Ankica Juričević
Pogledajte galeriju 1/5

Možda ponekad nismo ni svjesni toga da boje izravno utječu na naše raspoloženje i ugođaj u našem domu. Dokazano je da čak 87% ukupnih osjetilnih dojmova dobivamo putem vida, odnosno upijanjem boja. Uz to, bojama izražavamo i svoju osobnost, a svatko od nas ima svoju omiljenu prema kojoj se ravna pri odabiru odjeće, automobila i naravno – uređenja doma.

Prisjetimo se da boje u osnovi dijelimo na primarne, a to su: crvena, žuta i plava, čijim miješanjem dobivamo sekundarne boje: narančastu, ljubičastu i zelenu. Daljnjim miješanjem primarnih i sekundarnih dobivamo boje trećeg reda ili tzv. tercijarne boje. Sve ove boje mogu se miješati u bezbroj različitih kombinacija. Postoje još i neboje, a to su bijela, crna i siva.

interijer | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Na što treba misliti

Pri odabiru boje u interijeru važno je odrediti smjernice po kojima ćemo se voditi. Trebamo uzeti u obzir aktivnosti koje će se odvijati u određenoj prostoriji, ugođaj koji želimo postići, prirodno osvjetljenje i u konačnici boju koja nas u prirodi najviše privlači. Ne postoje određena pravila kombiniranja boja pri odabiru svih elemenata u prostoru. Važno je poznavati osnovne teorije boja i izbjegavati više upadljivih boja koje će vas umarati nakon nekog vremena. Stoga, dobro je znati kako određene boje u interijeru utječu na naše raspoloženje:

interijer
1 / 10
Stvaranje kutka ugode u domu ne zahtjeva puno prostora ni puno ulaganja, dovoljno je imati želju i ideju i mali kutak sreće brzo će biti spreman

Crvena je boja aktivnosti, pokreta, strasnog života. Na neke ljude djeluje stimulativno, a na druge razdražujuće. Narančasta u interijeru djeluje poticajno i daje osjećaj zdravlja, a žuta izaziva radost, potiče komunikaciju i intelektualnu aktivnost. Sve tri navedene tople su boje koje se preporučuju za prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani. Idealne su za blagovaonice, dnevne boravke i kuhinje.

interijer | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Efekt hladnih i neboja

Plava je, za razliku od crvene, hladna boja koja djeluje smirujuće. Smanjuje stres i napetost pa je dobar izbor za spavaće sobe, jednako kao i tamnoljubičasta.

Zelena je boja prirode, simbolizira sklad, svježinu, sigurnost. Ovo je boja koja najviše odmara ljudsko oko. Dobrodošla je u bilo kojoj prostoriji.

Crna je elegantna, no u prevelikoj mjeri može djelovati depresivno, zato s njom treba biti oprezan.

Bijela (neboja) simbol je čistoće i mira. Nećete pogriješiti ako odlučite da dominira u prostoriji, a idealna je i za kombinaciju s bilo kojom bojom.

Smeđa smiruje, ali ako u nekoj prostoriji prevladava, može djelovati sumorno i preopuštajuće pa se ne preporučuje za radne prostorije.

Siva, kao crna i bijela, zapravo je neboja. Reklo bi se da odaje dojam smirenosti. Intenzivnija siva simbolizira snagu, dok svjetlija ima nježniji efekt. Kombiniramo li je s crvenom, djelovat će glamurozno.

potkrovlje dodatni prostor Ako imate neiskorišten tavanski prostor, ovih 6 ideja natjerat će vas da zasučete rukave moderne bijele kuhinje dugoročno ulaganje Ovih 7 genijalnih trendova želimo već danas u svojoj kuhinji pastelni dnevni boravak Isprobajte! Novim rasporedom namještaja i detalja do više prostora u malom dnevnom boravku

 

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Izborom hladnih boja postići ćete da prostorija izgleda veća nego što zapravo jest. Svijetle, sjajne boje reflektiraju svjetlost pa se i na taj način vizualno može povećati mali prostor

2. Birate li crvenu
za dnevni boravak, budite oprezni. Prevelika površina jarkocrvene djelovat će razdražljivo. Radije se odlučite za boju cigle ili maline

3. Pazite kada birate boju za mali hodnik kojemu nedostaje dnevnog svjetla. Najbolji izbor u ovom slučaju bit će žuta, bijela ili bež.

4. Nemojte biti neodlučni pri odabiru boja jer to može rezultirati nizom neboja (bijela, crna, siva) što izaziva monotoniju u prostoru

5. Veselim bojama uredite sobe svojih mališana kako bi stimulirajuće djelovale na njihov razvoj.  Držite se primarnih boja; crvene, žute i plave uz dodatak zelene

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.