Poštovanje tradicije

FOTO Ova vinarija sagrađena je od 27.000 starih cigli!

FOTO Ova vinarija sagrađena je od 27.000 starih cigli!
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/8
23.08.2013.
u 00:05

U gradnji su korišteni tradicijski materijali – drvo, kovano željezo i 27 tisuća komada cigle stare između 60 i 100 godina

Za neke prošle generacije obitelji Micak vinova loza i bačve pune vina bile su obiteljski hobi, a otkako su se u posao uključili najmlađi, braća Mladen i Mario, vino je postalo obiteljski posao. Nova priča počela je i prije nekoliko tjedana otvaranjem velikog ugostiteljskog kompleksa nedaleko od Marije Bistrice.

Odabir najboljeg - Stolarija je ručno rađena od javora i hrasta iz obiteljske šume

Raj za sve one koji se vole prošetati kroz arhivske podrume, kušati mlada i stara vina, čuti ponešto o tradiciji spravljanja vina, uživati u domaćoj gastroponudi, ali i u zanimljivom interijeru koji je odličan spoj zagorske tradicije i suvremenih potreba.
U društvu prijatelja
Kompleks vinarije proteže se na oko 600 četvornih metara. Baza ovog današnjeg zdanja stare su gospodarske zgrade, a poštovanje tradicije nalagalo je korištenje provjerenih tradicijskih materijala – cigle, drva i kovanog željeza. Zanimljivo je spomenuti da je za cijeli kompleks potrošeno oko 27 tisuća cigle – i to ne bilo kakve.

Sva je cigla stara između 60 i 100 godina, a pečena je u obližnjoj i staroj ciglani u Podsusedu. Stolarija je ručno rađena od javora i hrasta iz obiteljske šume, a zanimljivo je da su najlakša vrata teška 150, a ona ulazna teže čak 800 kilograma. Za takva vrata potrebni su i posebni okovi i kvake od kovanog željeza... Izrada svih tih predmeta povjerena je dobrim majstorima bistričkog kraja. Srce vinarije stara je preša iz 1958. i mlin iz 1904. u kojem se i danas melje brašno za domaći kruh, štrukle i gibanice koje su u ponudi.

Preša djeda Drageca iz 1958. godine danas je dio interijera vinarije i kutak oko kojeg se skuplja društvo, nazdravljajući tradiciji, dobrom vinu, prijateljstvu i novim uspjesima

Cijela ideja o uređenju kompleksa najčešće se brusila u društvu prijatelja. Mladen Micak objašnjava:
– Uz moje dečke iz orkestra, nakon večeri poezije ili običnog druženja, uz čašu vina slagale su se ideje.

To su ljudi različitih profesija i svaki od njih dao je svoj obol idejnom projektu vinarije pa sve ima timski potpis, a što smo zamislili uspješno je i realizirano.
Rustikalni štih
Svaka prostorija kompleksa zasebna je priča, a goste, uvidjeli su to domaćini, podjednako privlači podrum s bačvama, kamin, uporabni predmeti iz prošlosti, od grančarije i starih lonaca, glačala do drvenih posuda, ali i limun koji je 1968. cijepio Damirov djed botaničar...

Iz tog cijepa do danas je ucijepljeno stotinjak limuna ili, kako se često šale Micakovi, svi limuni bistričkog kraja. Najstarija bačva u podrumu je iz 1912., a stare i održavane bačve i danas se koriste za proizvodnju vina “surli” metodom.

Ona druga vina, primjerice crna, spremljena su u novim bačvama pristiglim iz najpoznatijih francuskih vinskih regija. U interijer su se odlično uklopili i stari podni mozaici rađeni od oblutaka, pješčanog dravskog kamena. Rustikalni štih interijeru dali su i različiti detalji, od zavjesa do velikih bolti.

NE PROPUSTITE: U Zagorju se nalazi kuća za odmor koja oduzima dah – zavirite!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije