LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Dvije kuće spojene mostovima i panoramskim dizalom hit su na otoku Krku

Poseban je naglasak stavljen i na uređenje okoliša, kako geometrijom i razinama vrtova, tako i pomnim odabirom biljnog materijala i već razvijenih biljaka
11. prosinca 2020. u 07:03 7 komentara 24397 prikaza
Foto: ARHIV
Pogledajte galeriju 1/22

U uvali Rova, u Malinskoj na otoku Krku, posljednjih godina dogodio se graditeljski boom. Prekrasna plaža i povoljna orijentacija, s pogledom na cijeli Kvarner na sjeveru, kao i konfiguracija terena, stvorili su preduvjete za razvoj novog apartmanskog naselja, infrastrukturno vezanog za Malinsku. Arhitektima je prva asocijacija na Malinsku, a vjerojatno i otok Krk, hotel Haludovo, arhitekta Borisa Magaša. Upravo se taj hotel nalazi nasuprot uvale Rova.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Početkom 2018. godine, od nekoliko predloženih koncepata razvoja, odlučili smo razvijati ovaj, koji je na kraju i realiziran. Dvije zgrade, međusobno spojene dizalom i mostovima, gdje svaki apartman ima svoj bazen i značajan dio vrta - objašnjava nam Pero Vuković, osnivač arhitektonskog ureda ARHIV.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Na prvi pogled, upravo je činjenica da svaki apartman ima svoj vrt i veliki dio vrta i vanjskog prostora, uz velike terase, ono čime projekt iskače iz većine onoga što ga okružuje. Iako se radi o apartmanu, s terasama i okolišem dojam koji ostavlja u korištenju i boravljenju je svakako bliži onom boravljenja u kući. Tako postavljen koncept pruža “najbolje iz oba svijeta”, i kuće i zgrade. Osim navedenog, on je urbanistički jako “pristojan” i obziran prema okolišu, jer se veći volumen usitnjuje i pruža vizure i formira zelenilo između novih volumena.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

- Kako je zemljište bilo izuzetno skupo, zauzeli smo stav da nema previše smisla ostaviti ga kao uređeno zajedničko zemljište, s kojim nitko ne raspolaže, već bi služilo samo za “ukras”. Jednako tako, obzirom na malu udaljenost od mora i prekrasne plaže, koja je pješice udaljena 150 metara, pomno smo promišljali bazene i njihov smještaj, veličinu i potrebu za njima. Ideja dijeljenja bazena svakako smanjuje razinu komocije i “luksuza”, dok zelenilom okružena oaza koja osigurava privatnost i svakom privatni bazen koji osim ugođaja pruža i osvježenje, i kupanje i “izvan” sezone kupanja u moru - objašnjava arhitekt.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Poseban je naglasak stavljen i na uređenje okoliša, kako geometrijom i razinama vrtova, tako i pomnim odabirom biljnog materijala i već razvijenih biljaka. Osigurana je maksimalna moguća privatnost u tim “čarobnim vrtovima” u kojima su uz bazene, tuševi, prostori za roštilj, ležaljke za sunčanje, pogled na Kvarner i uvijek direktan, neposredan izlaz iz apartmana. Neposredan izlaz je omogućen putem terasa, koje su mali inženjerski pothvat, jer su njihove konstrukcije potpomognute prednapregnutim sajlama, koje se inače koriste u konstrukciji mostova, i tako su formirane konzole od 8 metara. Isto ostavlja dojam slobode, osigurava privatnost i štiti od pretjeranog osunčanja. Isti koncept proveden je i kroz cijeli interijer.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Svaki apartman projektiran je tako da nema hodnika, sve su instalacije potpuno skrivene, i naglasak je na kvaliteti prostora i prožimanju s okolišem i pogledom. Spektakularni pogled na Kvarner kadriran je staklenim stijenama s najtanjim mogućim profilima u najvećoj mogućoj dimenziji, visine 3 metra. Isti princip je u dnevnom boravku i glavnoj spavaćoj sobi, kao i u blagovanju i drugoj spavaćoj sobi. Uz wc za goste uz ulaz, glavna spavaća soba ima svoju kupaonicu i dvije “dječje” sobe imaju svoju.

 | Autor : ARHIV Foto: ARHIV

Kliznim stijenama u interijeru, sve sobe mogu postati dio dnevnog dijela, ili se izolirati. Središnja spavaća soba, jednostavno postaje radna i potpuno se rastvara prema dnevnom boravku, kuhinji i blagovanju. Kuhinja je središte prostora, omeđena velikim staklenim stijenama i prozorima koji su veličine standardnih staklenih stijena u konvencionalnoj stanogradnji. Svi materijali u interijeru i eksterijeru su pomno birani, kao jako kvalitetni, s posebnim naglaskom na jednostavnom održavanju, kako bi novi vlasnici što više uživali i odmarali, a što manje čistili. Jednako tako, grijanjem i hlađenjem, upravlja se internetom, putem mobilnog telefona, iz bilo kojeg kutka svijeta. Dizalo kojim se može pristupiti svakom stanu je panoramsko, s neprekinutim pogledom na Kvarner, i poseban je doživljaj putovati u njemu vertikalno uz otvaranje pogleda, kako danju, tako i noću.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

vrijeme darivanja Genijalni darovi koji ujedno i oplemenjuju dom, ma ne može bolje! Savjetujemo kako urediti mali boravak da djeluje prostranije Birajte namještaj Ključni savjeti uz koje će mali dnevni boravak izgledati - prostranije! sasvim osobno Domaća dizajnerica interijera pandemiju je iskoristila za pokretanje online edukacija

 

  • essek22:

    Ovo se nebi trebalo zvati kuća, prije izlog taštine. I kako se ova hladna građevina uklapa u okolinu? Ovaj new age shit sa "pomnim odabirom biljnog materijala" ne treba ni komentirat.... Nije arhitektura samo u golim zidovima i staklima.....

  • Tridcajedan:

    Hladno i umjetno. To je dojam od te kuće. Tko se u njoj može osjećati kao da je došao doma, u svoju ugodu, u svoju sigurnost?! Pa to je izlog na kat!! Osim što ne izgleda ni malo privlačno, osim ... prikaži još! toga što je u okolini kao šaka na oko, osim što je hladna i neudobna, osim što ne pruža ni zrno privatnosti, ta kuća je i skupa!!!

  • hegedus:

    Ne razumijem kome je ovo lijepo osim arhitektima avangardistima. Dvije kockice pune stakla u kojima se ne možeš prošetati u gaćama a da te ne vidi pola otoka, to meni nije ideja kuće. I ta 'povezanost' sa prirodom kroz tolika ... prikaži još! stakla, da bi se unutar kuće osjećao kao da si vani...pa vrabec te dal, otvori vrata i izađi van ako ti se povezuje s prirodom, a ne mi prodavati te fore. Kuća mora biti dom, sredina i mjesto okupljanja i sigurnosti, a ove staklane izgledaju potpuno suprotno.