Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Savjetujemo kako urediti mali boravak da djeluje prostranije

Prevarite dojam o manjku kvadrata svijetlim bojama, prozirnim komadom namještaja...
12. travnja 2018. u 15:41 0 komentara 17652 prikaza
Savjetujemo kako urediti mali boravak da djeluje prostranije
Foto: Lesnina
Pogledajte galeriju 1/6

Urediti središte stana u kojem se odmaramo, zabavljamo i družimo - a koje, pri tom, baš ne plijeni veličinom - čini se priličnim izazovom. Svaki je promašaj, naime, to vidljiviji što je soba manja, a jedan krivi komad namještaja može narušiti i funkcionalnost cjeline. Stoga, za početak, valja znati da je prva tajna dobro namještenog malog dnevnog boravka u odabiru namještaja prave veličine.
Zaboravite na visoke ormare
- To je jedna od ključnih stvari za uređenje nevelikog dnevnog boravka. Dakle, odmah u startu prekrižite velike i visoke elemente - napominje magistrica arhitekture i urbanizma Deana Matić.

”NOGICE” - Za mali je prostor bolji namještaj s nogicama, jer se tako vidi više poda što prostor čini većim

- Kad se kupuje namještaj na umu treba imati dvije stvari, on mora biti dovoljno mali da u prostoru ne djeluje robusno, ali i da ga se kasnije može premještati i na drugo mjesto. Za mali dnevni boravak odlično su rješenje i multifunkcionalni elementi. I to, uvijek je bolji jedan veći komad namještaja s više funkcija nego više manjih komada. U manjim dnevnim boravcima će se nezamjenjivima pokazati, recimo, fotelja čije strane sadržavaju i spremišta za novine, stolići u koji se mogu umetnuti i knjige pa zapravo predstavljaju priručnu biblioteku, fotelje koje se mogu razvući u naslonjače/ležaljke itd. - savjetuje naša sugovornica.

ŽUTA ZA PEČAT - Nemojte pretjerivati s mnogo detalja u malim boravcima već se odlučite za jedan upečatljiv, 2500 kn (Ikea)

A da bi se izbjegao dojam pretrpanosti preporuča se i namještaj ravnih linija, koji valja smjestiti što je moguće bliže zidovima. Pri tom, prostor će djelovati veće, a namještaj manji ako je iste boje kao zid. Svijetle se boje zidova (bijela ili bijelosiva), podova i namještaja podrazumijevaju.
- Kako bi se zadržala prozračnost prostora, savjetujem što manje dekorativnih detalja, naročito s velikim motivima, kao i različitih boja i materijala. Zavjese neka budu u boji zida.

 

VIŠE FUNKCIJA - Multifunkcionalni elementi, poput fotelja na razvlačenje i sličnog, odlično su rješenje za male boravke, 2700 kn (Kika)

Prostorija će djelovati veće i ako na zid umjesto slike stavimo ogledalo - kaže arhitektica, koja veli da se vlasnici malog dnevnog boravka ne moraju odreći ni kutne garniture ako nije velika i vizualno ‘teška’.

Birajte stakleni stolić
Ormari s otvorenim policama su rješenje pod uvjetom da su stavri na polici uvijek uredno složene. Nered općenito smanjuje osjećaj prostranosti, pa u maloj sobi svaka stvar uistinu mora biti na svom mjestu. Stan će djelovati prostranije i što se više podne površine vidi, pa investirajte u policu od pleksiglasa, stakleni stolić ili slično.


Dobar savjet zlata vrijedi:
1. Više ugodnih svjetlosnih otoka
S malim prostorima dobro je, uz centralni luster, koristiti akcentno osvjetljenje, odnosno nekoliko lampi. Pri tom, u obzir dolaze i podne i stolne lampe. One će u prostoru istaknuti i stvoriti ugodne svjetlosne otoke
2. Tamne podne podloge ne dolaze u obzir
U prostorijama s malo dnevnog svjetla ali i manjkom kvadrata tamne podne podloge jednostavno ne dolaze u obzir. Bijeli parket, recimo, vizuelno će itekako povećati naš mali dnevni boravak
3. I detalji mogu ‘gušiti’ prostor
Svakako je lijepo ju stanu imati zanimljive ukrasne predmete, suvenire sa putovanja i slično, ali ako izložimo previše takvih detalja napravit ćemo gužvu i ‘zagušiti’ prostor

NE PROPUSTITE: Savjetujemo kako da uredite veliki dnevni boravak

NE PROPUSTITE: Ovaj zagrebački stan od 37 kvadrata vrvi genijalnim rješenjima!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.