Svijet interijera

Dizajnerski potpis u modernom životnom prostoru rezultat je nekoliko adaptacija i jednostavnog dogovora

stan
Foto: Saša Četković
02.04.2017.
u 08:15

U stanu prevladavaju prirodni tonovi, nijanse smeđe i sive boje. Crvena boja nalazi se u detaljima te daje vizualnu dinamiku

Ovaj moderno uređeni životni prostor veličine stotinjak kvadratnih metara smješten je u Hrvatskom zagorju. Prilikom adaptacije nisu zadirali u raspored prostorija, već su napravili kompletnu adaptaciju dviju kupaonica te srušili nekoliko manjih zidova kako bi se međusobno povezale dvije zone ulaznog prostora te ulazni prostor s centralnim dijelom stana. U sredini stana napravljen je spušteni strop, a on je omogućio razvod električnih instalacija i kvalitetno osmišljavanje rasvjete.

Foto: Saša Četković

Zadržan je postojeći hrastov parket, ali i podne pločice u kuhinji. Prostorija gdje je trebalo organizirati dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom neproporcionalno je uska na dužinu, a nesrazmjeru doprinosi i položaj balkona te sužavanje u sredini prostorije. Očekivano i logično rješenje bilo bi smjestiti blagovaonički stol u sredini prostora, no dizajnerica Tina Kurpez iz Studija Karas to je rješenje odlučila zaobići i potražila nešto kvalitetnije.

Foto: Saša Četković

Došla je na ideju komode za televizor koja se proteže cijelom dužinom prostora i prolazi ispod blagovaoničkog stola, koji je kraćom stranom fiksiran na zid i u prostor ulazi okomito. Takvim se rješenjem oslobodio prostor prema boravku uz staklenu stijenu balkona. U dnevnom boravku nalaze se i dva velika radijatora koja su prekrivena maskom od bijelog medijapana te su postali sastavni dio namještaja. Što se tiče kuhinje, ona je definirana postojećom podnom oblogom pa je arhitektica, u skladu s tim, dala izvesti i spušteni strop s ugrađenom točkastom rasvjetom.

Foto: Saša Četković

Dodatnu radnu površinu dobila je dodavanjem poluotoka gdje se nalazi korito te se time povećala funkcionalnost kuhinje. U ulaznom prostoru, osim što vizualno uvodi u ostatak stana, kvalitetno su organizirani sadržaji važni za funkcioniranje prostora – ormari, plinski bojler, a tu je i prostor za odlaganje kućnih potrepština... Put vodi u spavaću sobu u čijem su opremanju i dekoriranju rabljene prirodne boje i materijali.

Foto: Saša Četković

Sivomaslinasta kombinirana je s bijelim lanenim zastorima, svijetlim krevetom, a toplinu daje komoda s ladicama za odlaganje rublja te noćni ormarići. Najviše je posla bilo oko glavne kupaonice. Ona je bila loše opremljena pa je investitor odlučio reorganizirati je da bi dobio kvalitetan i primjeren prostor. Nenametljiva je, zgodnih boja, a njezin najatraktivniji dio je prostor za tuširanje koji je povišen u odnosu na ostatak prostorije.

Foto: Saša Četković

U ostatku stana prevladavaju prirodni tonovi, ponajviše nijanse smeđe i sive boje. Detalj koji se ističe je crvena boja, a ona pruža vizualnu dinamiku. U ulaznom se dijelu stana izmjenjuju tamne i svijetle plohe zidova i namještanja, a znatnu vizualnu ulogu ima rasvjeta. Ona je organizirana tako da je dio zona snažno naglašen svjetlom, dok pojedini dijelovi prostora ostaju u tami. Ono što dodatno pridonosi atmosferi u domu te skladu u interijeru fotografije su pejzaža Saše Ćetkovića te crteži i grafike Božice Dee Matasić.

Foto: Saša Četković

Komentara 1

BR
brukic
15:22 10.04.2017.

jos slika stavite, sve iz teksta nejasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije