sezona vrtlarenja

Zasadite jasmin - najmirisnija cvjetnica odličan je izbor i za početnike

pajasmin
Flora magazin
24.02.2024.
u 07:00

Potrebno ih je uzgajati na potpuno sunčanim položajima i plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu

Želite li imati zanimljiv cvjetni grm koji dobro izgleda i u sezoni cvatnje, ali i bez cvjetnih latica, odličan izbor je jasmin. Ova biljka, najpoznatija po svom mirisu, odličan je izbor i za početnike jer nije zahtjevna za uzgoj.

Kao što smo rekli, miris je zaštitni znak ovog cvijeta stoga ne čudi da ime jasmin zapravo predstavlja sinonim za slatki miris. Unutar ovog golemog roda od nekih 200-tinjak vrsta listopadnog, poluzimzelenog i zimzelenog grmlja i penjačica podrijetlom iz Azije i Afrike, ima mnogo onih koji nemaju nikakav miris.

Foto: Flora magazin

Grmlje je patuljasto, malo ili srednje veliko. Imaju obično složene listove i kratke cjevaste cvjetove bijele, žute i crvenkasto-ružičaste boje, s laticama oblika zvijezde. Većina vrsta koje se uzgajaju zbog svog ugodnog mirisa pripadaju penjačicama. Najpopularniji grmoliki jasmin je J. nudiflorum, koji zimi cvate svijetložutim cvjetovima.

Foto: Zara Home

Neke vrste jasmina otporne su na mraz, iako većina najbolje uspijeva u tropskim i suptropskim krajevima. Potrebno ih je uzgajati na potpuno sunčanim položajima i plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu. Sadite li ih u vrtu, uvijek im dajte mjesto u pozadini gredice, uza zid, vrtnu stazu, terasu... A sadite li ih kao penjačice osigurajte im za rast pergolu, zid, uzdignutu konstrukciju...Kako je jasmin grmolika vrsta preporučljivo je podrezati ga nakon cvatnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije