LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zasadite jasmin - nezahtjevnu mirisnu biljku koja je odličan izbor i za početnike

Potrebno ih je uzgajati na potpuno sunčanim položajima i plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu
12. lipnja 2020. u 10:37 0 komentara 2471 prikaza
pajasmin
Foto: Flora magazin

Želite li imati zanimljiv cvjetni grm koji dobro izgleda i u sezoni cvatnje, ali i bez cvjetnih latica, odličan izbor je jasmin. Ova biljka, najpoznatija po svom mirisu, odličan je izbor i za početnike jer nije zahtjevna za uzgoj.

Kao što smo rekli, miris je zaštitni znak ovog cvijeta stoga ne čudi da ime jasmin zapravo predstavlja sinonim za slatki miris. Unutar ovog golemog roda od nekih 200-tinjak vrsta listopadnog, poluzimzelenog i zimzelenog grmlja i penjačica podrijetlom iz Azije i Afrike, ima mnogo onih koji nemaju nikakav miris.

jasmin | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Grmlje je patuljasto, malo ili srednje veliko. Imaju obično složene listove i kratke cjevaste cvjetove bijele, žute i crvenkasto-ružičaste boje, s laticama oblika zvijezde. Većina vrsta koje se uzgajaju zbog svog ugodnog mirisa pripadaju penjačicama. Najpopularniji grmoliki jasmin je J. nudiflorum, koji zimi cvate svijetložutim cvjetovima.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Neke vrste jasmina otporne su na mraz, iako većina najbolje uspijeva u tropskim i suptropskim krajevima. Potrebno ih je uzgajati na potpuno sunčanim položajima i plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu. Sadite li ih u vrtu, uvijek im dajte mjesto u pozadini gredice, uza zid, vrtnu stazu, terasu... A sadite li ih kao penjačice osigurajte im za rast pergolu, zid, uzdignutu konstrukciju...Kako je jasmin grmolika vrsta preporučljivo je podrezati ga nakon cvatnje.

Novo Zavirite u senzacionalan vrt, s najljepšim cvijećem i ukrasnim grmovima Kreativne ideje Nije ludost, zasadite biljke u svoje stare torbe ili platnene vreće! vrt Vrijeme za sadnju Idealno je vrijeme za sadnju salata, rajčica i paprika, tikvica, uz naše savjete sve će vam uspjeti!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.