moderan dom

Fantastičan zagrebački stan mlade obitelji koji su vlasnici posve sami uredili

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/16
22.04.2023.
u 07:00

Za kupnju stana odlučili su se, slučajno, jer im se pružila prilika za subvencionirani stambeni kredit i od ponude stanova, svidio im se baš ovakav – i dobili su ga

Da na ovom svijetu nema slučajnosti i da nam, na koncu, uvijek naiđe nešto idealno “skrojeno” za nas, složili bi se i vlasnici prekrasnog stana u južnom dijelu Zagreba. Iako su prije ovog prostora vlasnici živjeli u strogom centru grada, prilagodba na nešto drugačiji kvart nije dugo trajala jer su od svog prostora, u nešto više od sedamdeset kvadrata, stvorili pravi dragulj za stanovanje – ugodan, osoban i vrlo poseban životni prostor.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za kupnju stana odlučili su se, slučajno, jer im se pružila prilika za subvencionirani stambeni kredit i od ponude stanova, svidio im se baš ovakav – i dobili su ga. Stan se nalazi u zgradi moderne gradnje smještene unutar isto tako moderno sagrađenog naselja. Zanimljivost mu je što zauzima ugao zgrade (što je osvojilo vlasnike) i orijentacije je sjever – zapad. Sastoji se od malog ulaznog prostora, izbe (koja je prvotno bila WC), velikog open space prostora koji obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, predivnog balkona po cijeloj dužini zapadnog dijela stana, glavne spavaće sobe, dječje sobe koja je prije “dolaska” sinčića služila kao radna soba te od kupaonice.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prostor, kakav je danas, stvarao se postupno jer, kako vlasnica kaže, kod useljenja nije bilo apsolutno ničega. Prvo što su vlasnici kupili za stan bio je print velike zemljopisne karte, zidne dekoracije koja krasi glavnu spavaonicu, jer, među ostalim što ovaj šarmantan par povezuje, strast je za putovanjima, a karta im je podsjetnik koju bi iduću destinaciju voljeli posjetiti.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ulaskom u stan, kroz malen, ali vrlo lijepo osmišljen ulazni prostor, količina svjetla je ono što osvaja na prvu, posebno u popodnevnim satima. Staklena stijena po cijeloj dužini još više pridonosi tome i savršeno povezuje i prožima unutarnji prostor s vanjskim prostorom balkona, a odluka da se ne postavljaju zavjese omogućava apsolutni prodor svjetla. Bijela je boja, u čestoj kombinaciji s prirodnom bojom drveta, poslužila kao svojevrsno slikarsko platno na koje će se dodavati boja u fragmentima u vidu detalja, komada namještaja i sl. i upravo je to boja koja prožima prostor dajući mu dojam prozračnosti i čistoće – bijeli zidovi odišu svježinom.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kuhinja, u bijeloj boji, napravljena po mjeri, austrijskog proizvođača kuhinja Dan Kuchen, sjajnih fronti, idealno je uklopljena, a kako vlasnica nadodaje, idealna je i za održavanje. Bojom se uklapa u prostor, s njim komunicira jer je otvorena, ali je u isto vrijeme kvadratnim otokom vizualno odijeljena. Otok, osim što je odličan kao radna ploha, vrlo je i praktičan za pohranjivanje, ali i za okupljanje prijatelja i piće “s nogu”. Prvotno je kuhinja bila linearnog oblika, no s obzirom na ljubav vlasnice prema kulinarstvu, pripremi vlastitog biljnog mlijeka i dehidriranju namirnica jednostavno joj je nedostajalo prostora za pohranu svega potrebnog (iz istog je razloga i WC pretvoren u izbu) pa je nadodan još jedan dvostruki element koji je kuhinji dao L oblik, a bijeli Smegov hladnjak, koji je uvijek i ukras kuhinji, premješten je na vrlo vidljivo mjesto – odmah do blagovaonice. Kuhinja je estetski “čista”, isto takvih linija s dovoljno detalja koji joj daju mediteranski šarm, kuhinjskih aparata, no nikako ne daje dojam prenatrpanosti.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dnevni boravak i blagovaonica jedan je vedar i živopisan prostor, s pažnjom popunjen namještajem od kojeg je glavna zvijezda stolić iz Prostorije po kojem su vlasnici čak po mjeri dali napraviti stalak za muzičku liniju. Sofa bijele boje bijela je samo ljeti, a s promjenom godišnjeg doba vlasnica je odijeva u sivo ruho.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za svaki detalj i umjetnički rad vlasnici su emotivno vezani – ukrasi, koji prostoru diskretno “nameću” boju i vedrinu, većinom su iz Namibije, mjesta koje vlasnici posebno vole i vraćaju mu se svakom mogućom prilikom, a među umjetninama radovi su Vojina Bakića, Zlatana Vrkljana, Zoltana Novaka, Dalibora Jelavića i drugih. Posebno je zanimljiva skija koju je oslikao slikar Bane Milenković. Biljke su još jedan element koji vlasnica posebno voli i one čine ukras i unutarnjeg, ali i vanjskog prostora – balkona, koji je pretvoren u jednu pravu ugodnu, urbanu oazu. Dječja soba nježan je prostor prilagođen malenom djetetu, ali se ipak stilski nastavlja na ostatak stana, a centralni motiv, vrlo efektan naslonjač iz Ikee, kako vlasnica kroz smijeh kaže, samo je “posuđen” u dječju sobu, a inače pripada dnevnoj. Kupaonica i spavaća soba samo su nastavak jednostavnosti i pročišćenosti, oplemenjene detaljima.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovaj prekrasan stan koji su vlasnici u potpunosti sami uredili i to vrlo postupno, odaje, baš suprotno, dojam pomno unaprijed osmišljenog prostora gdje svaki komad namještaja i svaki zanimljivi detalj ima svoje smisleno mjesto, gdje je jasno vidljiva i djeljiva baza od detalja i dekoracije te gdje se lijepo nazire moderan etnostil sa “štihom” Mediterana.

Ljepota prostora je u tome što zrači osobnošću i osobnim afinitetima, a odiše i odraz je urođene i spontane estetike vlasnika, što prostor čini ugodnim i opuštajućim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije