LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

10 dizajnerskih lekcija koje nas uče skandinavski interijeri

Misao vodilja skandinavskog dizajna i stila uređenja je jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam
16. rujna 2014. u 16:08 1 komentara 10787 prikaza
ikea
Foto: Promo fotografije

Skandinavski dizajn većinu će asocirati na namještaj koji nudi Ikea. No, on je zapravo puno više. Iako je u svijetu prepoznat tek 1950-ih, kasnije je obilježio svijet uređenja interijera i skrasio se u mnogim domovima.

Skandinavski dizajn podrazumijeva ne samo Švedsku, već Finsku, Norvešku i Dansku. Sve zajedno nude veliki raspon boja, oblika, materijala i dezena, no zajedničke su im tri stvari – jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam.

Freshome donosi 10 pravila koje možemo naučiti iz skandinavskih interijera.

1. Neutralne boje

Nenametljivi, pomalo zagušeni tonovi plave, sive, bijele i krem boje zaštitni su znak skandinavskog stila na globalnoj razini. Nisu sve njihove boje takve, određeni dizajnerske tvrtke iz tog podneblja vole i intenzivnije boje, tako da, kombinirajući obje varijante, možete postići skandinavski stil u svome stanu.

švedski stan | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

2. Bijeli drveni podovi

Skandinavski su ih se dizajneri oduvijek držali, a razlog je jednostavan – takvi podovi čine sobu većom, prozračnijom i čišćom te daju veći naglasak na arhitekturu prostora i namještaj. Ako pod nije bijel, definitivno je u svjetlijoj boji, bež, sivoj... Takvi podovi jednostavno nikad ne mogu dosaditi!

švedski stan | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

3. Svjetlost

Sa 60 dana polarne noći, Skandinavci nisu imali izbora nego pronaći drugi način da osvijetle svoje prostore, kad već to nije činilo sunce. Zato obožavaju ljetne dane i maksimalno ih iskorištavaju. Njihovi su prozori veliki, od poda do stropa i često bez zavjesa. Ne smeta im ni kada im ljeti dani traju do ponoći.

ikea          | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

4. Ljubav prema prirodi

Skandinavci imaju duboko ukorijenjenu ljubav prema prirodi. Svo moguće slobodno vrijeme provode na otvorenom, a u interijerima se ta ljubav reflektira s obzirom da dobar dio godine ne mogu uživati vani. Stoga su im kuće bogate biljem koji tamo može uspjeti te namještajem od prirodnih materijala. Uz to, nerijetko imaju prostrane balkone ili zimske vrtove iz kojih mogu uživati u pogledu na prirodu.

ikea | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

5. Jednostavna seljačka elegancija

Bijeli zidovi, antikni satovi, kristalni lusteri, bijeli podovi, bijela posteljina i jednostavni cvjetni aranžmani – to je skandinavska kombinacija za elegantan, a opet nenametljiv interijer. Takav njihov stil kopira se u raznim varijantama već godinama.

švedski stan | Autor : freshome.com Foto: freshome.com

6. Sauna

Saune su također dio skandinavske svakodnevnice, no ne one u teretanama, već kod kuće. Samo u Finskoj, procjenjuje se, postoji dva milijuna sauna unutar obiteljskih domova i to im je dio kulture.

Sauna | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Forma i funkcija domova

Funkcionalnost je glavna misao vodilja skandinavskog stila. Domovi, prema njihovoj filozofiji, moraju biti otvoreni, prozračni i imati "vibru" koja omogućuje lagodan život. To ne znači da u njima nema mjesta umjetnosti i romantici, ali se pojavljuje u prirodnijem obliku. Dekorativni elementi kod njih obično imaju i funkciju.

potkrovlje stan | Autor : Decoholic Foto: Decoholic

8. Skandinavski namještaj

Pozornost je na detaljima i kvalitetnim materijalima, i po tome odskaču od konkurencije. Jednostavan, ali umjetnički pristup otkriva se u njihovu namještaju kroz jednostavne linije, a ukrasi su u drugom planu. Druga važna odlika im je dugotrajnost tako da se i danas u trgovinama antikvitetima mogu naći njihovi komadi namještaja stari desetljećima.

ikea | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

9. Jednostavni, a lijepi kamini

U skandinavskoj je kulturi kamin obvezan. No, za razliku od ostalih zapadnjačkih kultura, on kod njih ne zauzima centralno mjesto u kući oko kojeg se postavljaju dekori. On ima samo funkciju da grije. Tek u nešto modernijim varijantama skandinavski kamini imaju naglašeniji dizajn.

Ukradite ideju: Kutak uz kamin kao u dvorcu | Autor : Danijel Barković Foto: Danijel Barković

10. Ekološki prihvatljivi interijeri

Moderni skandinavski domovi vodeći su u svijetu što se tiče održivosti u smislu očuvanja prirode. Njima je to jednostavno stil života – vole i poštuju prirodu, i brinu se za nju. Biraju prirodne materijale i prirodne izvore energije.

planinska kuća | Autor : pearsondesigngroup Foto: pearsondesigngroup

>>Pet stvari koje možete (besplatno) učiniti i tako osvježiti dom