moderan interijer

Osam trendova za uređenje kupaonice - ne koštaju puno, a čine veliku razliku

H&M Home
12.02.2024.
u 12:01

S obzirom na to da prosječno u kupaonici provodimo 30 minuta dnevno, odnosno 182 sati godišnje, kupaonica zaista ima važnu ulogu u našem domu

Urediti kupaonicu danas puno je više od pukog posla za vodoinstalatera i keramičara. Najnoviji trendovi u uređenju kupaonica obuhvaćaju mnogo stavki i detalja koji kupaonicu pretvaraju u pravu oazu opuštanja. S obzirom na to da prosječno u kupaonici provodimo 30 minuta dnevno, odnosno 182 sati godišnje, kupaonica zaista ima važnu ulogu u našem domu. Iako možda zahtjeva mnogo resursa i vremena, kupaonica predstavlja dugoročno ulaganje. S obzirom na to da osim funkcionalnih značajki ona danas posjeduje i snažnu emocionalnu stavku, vrlo je važno pažljivo pristupiti njenom uređenju. Prilikom uređenja važno je odabrati stil i boje koje djeluju opuštajuće.

Foto: H&M Home

Današnji trendovi u kupaonicama govore o raspodijeli prostora u kupaonici na zone. Zbog toga često u modernim kupaonicama možemo vidjeti ograđene dijelove prostora za presvlačenje ili kutka za šminkanje. Također, odvajanjem kade, odnosno prostora za kupanje od ostatka kupaonskih elemenata, dobit ćete opuštajući ugođaj koji asocira na neki wellness centar.

Foto: H&M Home

U slučaju manjih kupaonica, trend je iskorištavanje prostora na pametan način. To lako postižemo brojnim stalažama i kupaonskim ormarićima koje je danas lagano pronaći u većini dimenzija. Odlična i inovativna ideja za uštedu prostora je niša u zidu s postavljenim policama na koje možemo odložiti ručnike ili kozmetiku. Ako postavimo staklena vrata, dobit ćemo odličan ugradbeni ormarić. Također, prostor se može uštedjeti i pomoću modernih tuš kabina bez tuš kade, ograđene staklenom stijenom, odnosno tzv. walk-in tuš kabine.

Foto: H&M Home

Nekada smo u kupaonicama najčešće nalazili kombinaciju pločica s golim zidovima te jednobojnim kupaonskim elementima. Danas kombiniramo pločice raznih imitacija, poput kamena, drva ili betona, s kupaonskim elementima drvenih detalja i keramikom u raznim oblicima. Kombinacijom ovih elemenata dobivamo pravi spa ugođaj inspiriran prirodom za maksimalnu relaksaciju.

Foto: H&M Home

Stvorite razigrani, a opet sofisticirani ugođaj igranjem s bojama. Ubacite kontraste poput crne i bijele boje koje uvijek izgledaju zanimljivo i elegantno. Ako ste više skloniji vedrijim bojama, ubacite trendi crvenu, narančastu, plavu ili bilo koju drugu boju u svoju kupaonicu. U bojama mogu biti zidovi, pločice za kupaonicu ili kupaonski namještaj, a najviše efekta kupaonicama blagih tonova daju sitni detalji kričavih tonova kao što je ovaj plavi zid koji odvaja prostor s kadom.

Foto: H&M Home

Kako bi se tijekom cijelog dana vašom kupaonicom širila vedrina, postavite u svoju kupaonicu prozore. Naravno, ako ste u mogućnosti. Osim ugođaja, uštedjet će vam i novac. Dodajte osjećaj topline u svoju kupaonicu dodajući rasvjetu s regulacijom svijetla, stropne lampice ili viseće lustere. U prilog navedenom izboru rasvjete, svakako idu LED svjetla.

Foto: H&M Home

Moderan glamur kupaonice jednostavno postignite uz sjaj. Visoki sjaj kupaonskih elementa, sjajni paneli za tuš kabine ili pločice visokog sjaja uz kombinaciju pravilno odabranog svijetla, osigurat će osjećaj luksuza i glamura. Isto također možete postići i snažnim rasvjetnim elementima te velikim prozorima koji propuštaju mnogo svjetlosti.

Foto: H&M Home

Značajna stavka u sjaju je i kvalitetan metal od kojeg su napravljene npr. moderne miješalice ili držači za ručnik pružaju sjaj i refleksiju te osjećaj čistoće. Ipak, pripazite sa sjajem. Previše sjajnih površina može izazvati i osjećaj prevelike sterilnosti uz koju se gubi toplina.

Foto: H&M Home

Veliku ulogu u trendy kupaonicama imaju tehnološke inovacije od kojih većina ima cilj smanjiti potrošnju energije i vode, odnosno probuditi ekološku svijest kod korisnika. Povećanjem ekološke svijest, sve popularnijim postaju i toaleti s dvojnim ispiranjem za štednju vode te recikliranje vode iz tuševa. Također, Rimless tehnologija WC školjke je danas pravi hit u tehnologiji sanitarija.
Podno grijanje se pokazalo kao odlično rješenje za moderne kupaonice. Osim što ne isušuje zrak, ne skuplja niti prašinu poput radijatora te ravnomjerno raspoređuje temperaturu. Također s ekološke strane, podno grijanje smanjuje emisiju štetnih plinova.

Foto: H&M Home

Ugodni mirisi u kupaonici pomažu da se dodatno prepustimo užitku relaksacije, pogotovo ako su mirisi prirodne, blage naravi.
Kao prvi izbor u stvaranju mirisa odabrali smo biljke koje možemo postaviti u kupaonici poput aloe vere, begonije ili orhideje koje mogu opstati u vlažnom prostor s manje svijetla. Osim širenja ugodnog mirisa, odlične su kao dekoracija za upotpunjavanje vizualne estetike. Dobar izbor su i sušene biljke s mirisom koje možemo postaviti u dekorativne vaze. Takve dekorativne vaze u kupaonici u nastavku služe kao prirodan zid između dva prostora s različitom namjenom. Mirisne svijeće pomoći će u kreiranju neodoljivih i ugodnih mirisa za stimulaciju opuštanja, a također doprinose i romantičnom spa ugođaju.

Foto: H&M Home

Jednu od najvažnijih uloga u suvremenim trendovima dizajna kupaonice čine detalji. Na primjer, ako smo skloni nekom određenom stilu, važnu ulogu će imati odabir slavine. Pravilni odabir slavine koja stilom i funkcijom odgovara vašoj kupaonici često čini razliku između dobro i odlično dizajnirane kupaonice. Veći dojam prostora, ali i dobru vizualnu estetiku stvorit će ogledala, pogotovo okvir koji odgovara stilu kupaonice. Ako želite stvoriti topli ugođaj u svojoj kupaonici, dobar izbor je postavljanje manjih tepiha toplih boja.
Savršen dojam u kupaonici ostavit će dekorativne pločice poput mozaik pločica. Ubacite li takve pločice samo na jedan dio svoje kupaonice, npr. oko kade ili unutar tuš kabine, one će podići  kupaonicu na sasvim drugu razinu.

Foto: H&M Home

Svakako ne zaboravimo i na detalje poput pravilnog izbora boje ručnika, vješalice, dozatora tekućeg sapuna, košare za rublje, toaletne četke i ostalih manjih elemenata koji uvelike pridodaju cjelokupnom dojmu  moderno dizajnirane kupaonice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije