Sanvitalia procumbes

Sanvitalija

sanvitalija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Najpoznatije su dvije sorte sanvitalije: speciosa, čiji su cvjetići u potpunosti žute boje sa žutozelenkastom sredinom, dok je kod sanvitalije procumbes sredina cvata u kontrastnoj smeđoj boji, što joj daje veliku posebnost i privlačnost u izgledu. Listići su blago lacentni, lijepe zelene boje.

Sanvitalija najviše sliči suncokretu, samo mnogo umanjene veličine, i to osobito ona sorta s tamnosmeđom sredinom. Ova jednogodišnja ljetnica vrlo je zahvalna u svakom pogledu jer se lako održava i nije osjetljiva, a osim toga ima izrazito dug vijek cvatnje, gotovo od kasnog proljeća pa sve do jeseni. Ocvale cvatove je, naravno, dobro ukloniti, ali čak i ako propustite njihovo uklanjanje, one će se same posušiti i otpasti, a da to neće ugroziti izgled biljke kao što je to kod mnogih ljetnica slučaj.

Posađena u posudi rast će grmoliko, a posađena u balkonskim sandučićima prelijevat će se preko ograde i postati viseća biljka koja u tim uvjetima i na punom suncu može narasti i do 30 cm. Tko jednom isproba sanvitaliju na svom balkonu, sigurno će ju svake godine nanovo saditi nakon što se uvjeri da s njom nema nikakvih problema.

Primjena: vrlo pogodna za prozorske i balkonske sandučiće i za viseće posude.

Napomena: Uvijek se sadi više biljaka zajedno, a kako su niskog rasta, dobro mogu doći i kao pokrivači tla ispod nekih viših trajnica ili manjih stabalca u posudama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?