Agapanthus

Afrički ljiljan

aftički ljiljan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Prirodno stanište afričkog ljiljana je južna Afrika. Ove za uzgoj zahvalne trajnice popularne su zbog svojeg atraktivnog lišća i cvijeća koje tijekom ljeta cvate u izobilju. Najbolje uspijeva u toplim južnim predjelima, a zimi ga je i ondje zbog zaštite preporučljivo prekriti slojem lišća ili pijeska.

Lišće u obliku jezičca niče na kratkim podancima, koji imaju gusto, mesnato korijenje. Cvjetovi trubasta oblika, duljine 5 cm, dolaze u raznim nijansama plave (kod nekih kultivara su bijeli) s mnogobrojnim štitastim cvatovima smještenima na dugačkim, uspravnim stabljikama, visine često do 1 m ili više. Agapanthus je idealan za rez, sadnju na gredici kao biljka pozadine uza zid ili na rubnjacima uzduž zida, ograde ili ceste.

U zapuštenim uvjetima može uspijevati na strmim padinama i mjestima blizu obale. Vole potpuno sunčane položaje, ali toleriraju i malo sjene. Mogu uspijevati u svakom tlu, ali se ipak preporučuje dobro drenirano tlo s malom količinom organske tvari. Uspijevaju s lakoćom i brzo formiraju velike skupine tako da su idealne biljke za sadnju u vrtnim posudama i ukrasnim bačvama. Uglavnom dobro podnose mraz, no ima i onih koji ga nikako ne podnose.

Primjena: idealna trajnica za rez i sadnju u vrtne posude, u pozadini gredice blizu zida, za rubnjake uza zid, ogradu ili cestu.

Napomena: Krajem zime treba odstraniti stare cvjetne stabljike i suho lišće. U proljeće i ljeto potrebno ih je redovito zalijevati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?