Amaranthus caudatus

Šćir, livadni repak

amaranthus
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Opis: Ime biljke potječe od grčkih riječi a, što znači 'ne', i maraino – 'venuti', a odnosi se na cvjetove koji vrlo dugo izgledaju svježe. To je jednogodišnja biljka koja se uspješno uzgaja na cvjetnim gredicama. Postoje vrste koje se uzgajaju i kao lončanice.

Amaranthus caudatus naraste od 65 do 100 cm, atraktivna je biljka zbog svoje visine i uspravnih stabljika koje pak nose duge grimiznocrvene cvatove nalik na repove koji se javljaju ljeti. Dužina varira od 15 do 35 cm. Sadi se na otvorenome u lipnju, na sunčanom mjestu, iako će podnijeti i laganu polusjenu. Ne podnosi hladnoću. Listovi su naizmjenični, s dugom peteljkom, zeleni, a mogu biti i zelenocrvenkaste boje.

Dobro je svako vrtno tlo iako ga je korisno prije sadnje pognojiti organskim hranjivom. Tlo uvijek treba biti umjereno vlažno. Cvjetovi se mogu koristiti i za rez, a osobito su zahvalni jer dugo vremena zadržavaju lijepu boju.

Primjena: na cvjetne gredice u vrtu, u cvjetne sandučiće.

Napomena: nakon sjetve, nicanje se može očekivati za otprilike dva tjedna, odrasle biljke sade se na otvorenome kada prestane opasnost od mraza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?