Alyssum

Rušeljka

rušeljka
Foto: Flora magazin
1/2
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod obuhvaća 170 vrsta jednogodišnjih, trajnica i grmića, a mnoge od njih su prekrasne biljke kamenjara. Uglavnom su niska i raširena rasta s malim eliptičnim lišćem.

U proljeće i rano ljeto patuljasti jastučići prepuni su sitnih, na med mirisnih cvjetnih glavica bijele, krem žute i ružičaste boje. Ocvale cvjetove potrebno je odrezati da se potakne daljnja cvatnja. Većina ih je niža od 20 cm, ali ima i nekoliko grmastih vrsta koje su visoke i do 60 cm. Treba ih saditi na potpuno sunčane položaje u dobro drenirana tla, zrnate teksture.

Idealne su za sadnju u pukotinama stijena, suhozida i za kamenjare, gdje izvrsno uspijevaju, no u proljeće i ljeti potrebno ih je povremeno dobro navlažiti vodom; zatim se jako dobro uklapaju kad se sade za obrub oko gredica, između pukotina kamenih ploča i vrtnih staza. Većina vrsta je sasvim otporna na mraz.

Primjena: za obrub oko gredica, u pukotinama stijena, suhozida, za kamenjare, između pukotina kamenih ploča i vrtnih staza.

Napomena: Ocvale cvjetove treba odrezati nakon cvatnje da se potakne daljnja cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?