LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Zelene fasade kao prirodni klima-uređaj, spuštaju temperaturu i do 13 stupnjeva

Ozelenjivanjem fasada postiže se čišći zrak i pozitivna mikroklima. Temperature ozelenjenih fasada znaju biti i do 13 Celzijevih stupnjeva niže, čime se smanjuje i emisija ugljičnog dioksida
10. travnja 2021. u 07:00 0 komentara 2478 prikaza
Foto: BeRTA © Christine Kaindl-BOKU
Pogledajte galeriju 1/4

Grad Beč je za ozelenjivanje građevina razvio modularni BeRTa-sustav. U borbi protiv ljetnih vrućina sustav funkcionira kao prirodni klima-uređaj. U izdržljiva se korita sade biljke penjačice koje se prilagođavaju fasadama.

 | Autor : BeRTA © Christine Kaindl-BOKU Foto: BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Ozelenjivanje fasada vraća prirodu u grad i rashlađuje ulice. U tu svrhu je Grad Beč sa znanstvenicima razvio najnoviji projekt BeRTA-sustava koji je već primijenjen na deset različitih, zgradama „zagušenih" mjesta. Ozelenjivanje se sastoji od izdržljivih korita od vlaknastog cementa sa spremnicima za vodu i hranjive podloge, tj. supstrata. U korita se sade biljke koje se prilagođavaju fasadama.

 | Autor : BeRTA © Christine Kaindl-BOKU Foto: BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Prvi korak ka zelenim fasada je savjetovanje s bečkim centrom za ozelenjivanje zgrada „GRÜNSTATTGRAU“ (njem. zeleno umjesto sivog) koji i provodi projekt. Ako se požure s rezervacijom termina i dogovore savjetovanje u samoj zgradi, pojedini Bečani će i prije ljeta moći uživati u rastu i razvoju biljaka na fasadama. Grad Beč subvencionira troškove u iznosu i do 6.880 eura, pa je kompletno ozelenjivanje dostupno uz participaciju građana od 560 eura po koritu: savjetovanje, planiranje, predavanje i odobravanje zahtjeva za ozelenjivanje te postavljanje dvaju korita sa supstratom i biljkom.

 | Autor : BeRTA © Christine Kaindl-BOKU Foto: BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Pilot-projekti ozelenjivanja fasada proteklih su godina pokazali da Bečane od namjere da ozelene svoje kuće i zgrade ne sprečavaju samo troškovi, nego i administrativni postupci. Stoga je provedba BeRTA-sustava zamišljena kao sveobuhvatni proces. U njega je uključena i pomoć oko predaje zahtjeva za ozelenjivanje zgrade odnosno kuće.

 | Autor : BeRTA © Christine Kaindl-BOKU Foto: BeRTA © Christine Kaindl-BOKU

Ozelenjivanjem fasada postiže se čišći zrak i pozitivna mikroklima. Temperature ozelenjenih fasada znaju biti i do 13 Celzijevih stupnjeva niže, čime se smanjuje i emisija ugljičnog dioksida. Ozelenjene površine čuvaju građevine od vremenskih uvjeta i pomažu u smanjenju troškova obnove i održavanja. Osim toga, takve fasade ne podižu samo vrijednost nekretnine, nego pridonose i životnoj kvaliteti te zdravlju stanovnika.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

sjajne ideje Stvorite od vrta, terase ili balkona savršen dnevni boravak na otvorenom sobno bilje zelena zona Ako vam sobno bilje posustaje isprobajte ovaj sjajan trik! jako efektno Najbolji namještaj za male balkone, a ovaj stolac totalni je hit!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.